Po Evropi še naprej vroče, ponekod malce olajšanja

Datum:

Vročini po Evropi ni konca. Vztraja na Hrvaškem, kjer je vzdolž Jadrana razglašen rdeči, oranžni ali rumeni alarm, tropsko se počutijo tudi v Avstriji. V Španiji in na Portugalskem so temperature nekoliko padle, a so ponekod ostale nad 40 stopinj Celzija. V Franciji še pričakujejo vročinski vrhunec.

Kot piše na spletni strani hrvaškega meteorološkega zavoda, bo danes na Hrvaškem pretežno sončno in vroče, s temperaturami od 31 do 35 stopinj Celzija. Za reško regijo je danes zaradi visokih temperatur v veljavi rdeči alarm, opozorilo pa velja tudi za kninsko, splitsko in dubrovniško regijo. A na plažah se bo še segrevalo in hrvaški zavod je za torek rdeči alarm poleg reške razglasil tudi za splitsko in dubrovniško regijo.

Vročina vztraja tudi pri severnih sosedih. V središču Dunaja so zabeležili že 14. tropsko noč zapored – toliko noči temperature niso padle pod 20 stopinj Celzija. S tem se avstrijska prestolnica približuje vročinskemu rekordu. Doslej najdaljši nepretrgani niz tropskih noči, in sicer 17, so zabeležili leta 1994, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Najvišjo temperaturo so v Avstriji v nedeljo že tretji dan zapored zabeležili v kraju Hohenau an der March v Spodnji Avstriji, in sicer 35,6 stopinje Celzija. Prav tako so v Spodnji Avstriji izmerili najnižjo temperaturo, in sicer 23,1 stopinje Celzija na 1.318 metrov visokem Hirschenkoglu.

V Švici je morala zaradi vročine načrte spremeniti vojska. Ker se zaradi visokih temperatur mehča asfalt, vojska s tanki čez dan ne more na vse ceste. Prav tako so na večerne ali zgodnje jutranje ure preložili pohode in druge telesne aktivnosti vojakov, ki jim morajo nadrejeni tudi odrejati odmore za pitje in pri tem preverjati, ali so res spili dovolj vode. O kolapsih švicarskih vojakov za zdaj niso poročali, navaja dpa.

Stopnjevanje vročine pričakujejo tudi v osrednjem delu Evrope. V Franciji bo danes po napovedih vročinski vrhunec v jugozahodnih delih, v torek pa na severovzhodu in v osrednjem delu ter na območju Pariza. V Toulousu za danes napovedujejo 36 stopinj, v Bordeauxu pa 37 stopinj Celzija. V torek naj bi bilo 36 stopinj Celzija v Parizu in Lyonu, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Portal Meteo-France pri tem prebivalstvo opozarja, da bodo vroče tudi prihodnje noči, predvsem v urbanih okoljih. Zaradi vročine pa se bo povečala tudi onesnaženost zraka z ozonom, predvsem na območju Pariza, na jugu in vzhodu države. V francoski prestolnici so zato znova omejili vožnjo z avtomobili, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je sicer za AFP povedal meteorolog Francois Jobard, so že v soboto v Franciji namerili najvišje temperature po vročini, ki je državo prizadela leta 2003. Ta dan se bo tako po njegovih besedah v vsakem primeru zapisal med tri temperaturno najvišje v Franciji. Olajšanja pa se lahko Francozi veselijo v torek popoldne, ko jih bo z Atlantika dosegla osvežitev, je dodal Jobard.

Fotografija je simbolična. (Foto: STA)

Tudi na Portugalskem je bila sobota “pasja”. Na ta dan so izmerili najvišje temperature v zadnjih 18 letih, rekord je bil pri 41,6 stopinje Celzija. V nedeljo je nato vročina nekoliko popustila, je sporočil portugalski urad za morje in ozračje.

Tudi v Španiji so temperature nekoliko padle, a je bilo še vedno peklensko. V pokrajini Estremadura na jugozahodu države so se v nedeljo temperature spustile s 44 na 42 stopinj Celzija.

D. Č.

Sorodno

Zadnji prispevki

Ste videli njihove naslove? V Levici skoraj sami buržuji

Stranka Levica se svojim volivcem predstavlja kot "ekosocialistična" stranka....

Pasti evtanazije: Ubil se bo lahko vsak, ne samo na smrt bolni!

Je izčrpanje možnosti zdravljenja pogoj za evtanazijo? Ne. Po...

Drsimo: Slovenijo v 20 letih prehitele številne nekoč zaostale države

Od desetih držav, ki so leta 2004 vstopile v...

Zaton naše civilizacije je tik pred vrati

Vsaka civilizacija v zgodovini je doživela svoj vzpon, svoje...