Po odstopu že nekdanjega zaradi panamskih dokumentov Islandci dobili novega premierja

Datum:

Že dan po tem, ko se je predsednik islandske vlade zaradi omembe v spornih “Panamskih dokumentih” umaknil, so Islandci dobili novega premierja. To je postal dosedanji minister za kmetijstvo in ribištvo Sigurður Ingi Jóhannsson. 

                   

Islandski – sedaj že nekdanji – premier Sigmundur Davíð Gunnlaugsson je bil prva žrtev zloglasnih panamskih dokumentov. Zaradi razkritja, da ima skupaj s svojo ženo v lasti podjetje s sedežem v davčni oazi – kljub temu, da ne obstajajo nobeni indici kaznivega dejanja – je bil tarča hudih protestov in pozivov k odstopu.

Po umiku z mesta predsednika vlade pa ga je danes že nadomestil novi premier, dosedanji minister za kmetijstvo in ribištvo Sigurður Ingi Jóhannsson. Ob aferi z dokumenti iz Paname pa na Islandiji podpora najbolj narašča piratski stranki.

Volitve jeseni, do takrat še nekaj glavnih reform
Kot je ob imenovanju dejal Johannsson, pa naj bi bile nove volitve jeseni. Kljub temu ocenjuje, da ima desno-sredinska vlada še vedno dovolj podpore za vladanje. ”Nadaljevali bomo delo skupaj. Seveda upamo, da bo to stabiliziralo naš politični sistem,” je dejal novi premier.

Odločitev, da bodo volitve jeseni – in ne takoj – dajejo vladi namreč možnost, da do konca izpelje največje ekonomske reforme v zadnjih desetletjih, s katerimi bi končali gospodarsko krizo iz leta 2008, še poroča The Guardian.

M. G.

Sorodno

Zadnji prispevki

Klakočarjeva užaljena, ker nesojenega partnerja na slavnostno sejo spet ne bo

Premier Golob se bo na predvečer dneva državnosti udeležil...

Francoska desnica pripravljena voditi državo

Da so pripravljeni vladati Franciji, je na programski konferenci...