Po potresu na Haitiju še vedno iščejo preživele

Datum:

Po močnem potresu, ki je v soboto stresel Haiti, so lokalne oblasti naštele že 1297 smrtnih žrtev. Civilna zaščita je sporočila, da se je zaradi sunkov, ki so dosegli stopnjo 7.2 po Richterjevi lestvici, zrušilo več kot 13 tisoč zgradb, mnogi objekti pa so bili poškodovani. Reševalci v ruševinah še vedno iščejo preživele, oblasti pa skrbi, da bo reševalno akcijo v prihodnjih dneh otežilo slabo vreme, saj se državi bliža tropsko neurje.

                   

“Zbralo se je veliko ljudi, včeraj je bilo zelo težko, nismo imeli dovolj zaposlenih. Tu je bilo osebje iz bolnišnice, ki je ostalo do 6. ure zjutraj. Toda situacijo smo dobro obvladali, isto bomo storili tudi danes,” je povedal zdravnik iz mesta Les Cayes Titus Antoine Junior.

Epicenter potresa se je nahajal okoli 160 kilometrov zahodno od gosto naseljene prestolnice, sunki pa so stresli tudi ostala večja mesta. Prestrašeni Haitijci so zato pobegnili na ulice, mnogi so konec tedna preživeli kar na prostem, saj so se bali morebitnih popotresnih sunkov.

Foto: epa

“Prebivalcem bi rad sporočil, da prestajamo težko situacijo. To je trenutek, ko se moramo združiti. Tako bomo dosegli večjo nacionalno enotnost, žrtvam potresa pa izkazali več solidarnosti. Pozabimo na naše spore. Pomagajmo tistim, ki so se znašli v težavah,” je pozval premier Haitija Ariel Henry.

Foto: epa

Na pomoč bo priskočila tudi ZDA
Dominikanska republika in Mehika bosta Haitiju poslali zaloge hrane in zdravstvene opreme, Kolumbija in Ekvador pa sta na prizadeto območje že namenili skupine izurjenih reševalcev. Pomoč so medtem obljubile tudi druge države vključno z Združenimi državami Amerike. Območje haitijske prestolnice in ostalih večjih mest je močan potres sicer stresel že leta 2010. Naravna katastrofa je takrat terjala več kot 200 tisoč smrtnih žrtev, kar milijon in pol Haitijcev pa je ostalo brez strehe nad glavo, poroča AFP.

Foto: epa

Po besedah premierja Haitija želijo načrtovati odziv, ki bo bolje prilagojen kot tisti, ki so mu bili priča po potresu leta 2010. “Za koordinacijo vse pomoči, ki prihaja iz tujine, bo morala poskrbeti civilna zaščita.” Strokovnjake medtem skrbi, da bo potres še poglobil gospodarsko krizo v državi. Skupina oboroženih napadalcev je v začetku julija letos umorila predsednika Jovenela Moiseja, oblasti pa se trenutno borijo tudi proti nasilnim tolpam ter posledicam pandemije novega koronavirusa.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki