Pobudniki za ugotovitev protiustavnosti delovanja političnih strank SD in Levica pozivajo k hitri odločitvi ustavnega sodišča

Datum:

Vili Kovačič in Luka Perš sta na podlagi nedavne odločitve Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) v primeru Romunije na Ustavno sodišče RS vložila pobudo za ugotovitev protiustavnosti delovanja političnih strank SD in Levica. Poudariti je treba nujnost hitrosti odločitve ustavnega sodišča, da bi se v Sloveniji ohranila demokracija in mir, saj se parlamentarne volitve bližajo zelo hitro. Do danes se na pobudo Ustavno sodišče RS še ni odzvalo.

Pobudnika sta se pri pobudi za ugotovitev protiustavnosti delovanja političnih strank SD in Levica sklicevala na nedavno odločitev ESČP, v kateri je s tem, ko ni dopustilo pritožbe Komunistične partije Romunije na zavrnitev njene registracije, odločilo, da imajo države pravico preprečiti oziroma zavrniti registracijo strank, ki se ne distancirajo od nekdanjih komunističnih strank oziroma temeljijo na vrednotah komunizma.

V upanju na odgovor in določene informacije, ki jih ustavno sodišče še ni sporočilo niti ni obvestilo, da se bo zadeva obravnavala, je Vili Kovačič, predsednik društva Davkoplačevalci se ne damo in društva Slovenski TIGR 13, svoja vprašanja v zvezi s pobudo naslovil na predsednika ustavnega sodišča, dr. Mateja Acceta, ki je svojo vlogo predsednika sodišča prevzel nedavno, ter ostale sodnice in sodnike Ustavnega sodišča Republike Slovenije.

Zastavljena vprašanja in odgovori nanje, ki so po Kovačičevem mnenju ključna, so naslednja:

  • Kdo je oziroma kateri sodnik bo poročevalec v tej zadevi?
  • Ali je Ustavno sodišče že pozvalo oziroma kdaj namerava prizadeti stranki pozvati na odgovor na ustavno pobudo?
  • Kdaj Ustavno sodišče načrtuje glavno javno obravnavo v tej zadevi?

Še nedavno je ustavni sodnik Klemen Jaklič zapisal, da so kritike ustavnega sodišča “hujše in resnejše kot kdajkoli doslej, institucija pa se je znašla v krizi, na najnižji točki zaupanja javnosti (tako laične kot strokovne) vse od ustanovitve države”. In po njegovem mnenju naj bi bil Accetto vnaprej dogovorjeni kandidat aktualne večine, ki “je od izvolitve za sodnika institucijo vselej in brez izjeme potiskal ravno v smer, ki je predmet omenjenih kritik in ne oziraje se na omenjene kritike”. V tem trenutku bo odločanje vodstva Ustavnega sodišča RS pokazalo, ali se bo porušeno zaupanje javnosti v institucijo in njeno neodvisnost še dodatno poglobilo ali bo končno delovalo v dobrobit demokratične države.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

[Kavarna Hayek] Zala Klopčič: Nevladniki mladim zastrupljajo možgane

V zadnji oddaji Hayek se je voditelj Jože Biščak...

Kako kraljica aneksov deli milijone gradbenim baronom

Imena gradbenih baronov se v Sloveniji postopoma spreminjajo, za...

Slovenske družine so na drugem mestu najbolj obdavčenih v Evropi

V mnogih državah OECD je srednji razred opazil upad...