Pod lupo KPK se je znašel razpis ministra Hana

Datum:

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je v okviru razpisa za “naložbe v slovenskem turizmu” razdelilo 57 milijonov evrov proračunskega denarja oziroma evropskih nepovratnih sredstev, pri tem pa je eden največjih prejemnikov hotel Žički dvor, ki je v lasti politika Saša Arsenoviča, ki je blizu trenutni koaliciji. Razpis ministra Matjaža Hana buri duhove, mediji pa orkestrirano molčijo. Poleg tega naj bi šlo pri Hanovem razpis še za druge nepravilnosti in sporne odločitve – dogovarjanja in sum korupcije. Zdaj je tudi uradno, da so evropska sredstva (1,8 milijonov evrov), ki jih je na razvpitem javnem razpisu na Hanovem ministrstvu pridobil mariborski župan oziroma njegovo zasebno podjetje Galerija Gosposka, d. o. o., za gradnjo njegovega zasebnega hotela, pod lupo komisije za preprečevanje korupcije. Gospodarstvo ministrstvo smo tudi vprašali, ali je v skladu z obstoječimi predpisi o integriteti in preprečevanju korupcije ter politično higieno nasploh dejstvo, da ministrstvo, ki ga vodi vidni politik stranke SD (Matjaž Han), na podlagi razpisa podeli aktivnemu politiku Arsenoviću (stranka SD je del njegove (ne)uradne mestne koalicije) 1,8 milijonov evrov. Ali nakazila podjetjem v lasti aktivnih politikov predstavljajo korupcijska tveganja, pa smo vprašali KPK.

Dokumenti gospodarskega ministrstva pod vodstvom Matjaža Hana namreč razkrivajo, da je med tistimi, ki so največ sredstev na javnem razpisu prejeli, tudi Žički dvor oziroma Galerija Gosposka, d. o. o., podjetje v 100-odstotnem lastništvu Saše Arsenoviča.  Gre za milijon in 800 tisočakov evropskih nepovratnih sredstev oziroma davkoplačevalski denar, sicer namenjen spodbujanju razvoja lokalnega turizma. Odločitev glede sredstev je padla 28. avgusta. V zgodovini slovenskega podjetništva sicer ni primera, da bi bilo privatno podjetje kakšnega politika na oblasti neposredni prejemnik državnega denarja za privatni biznis, še manj pa za izgradnjo privatne hotelske nastanitve. Zato se je gospodarski minister znašel pod preiskavo KPK.

Na KPK so potrdili, da so v tem Arsenovičevem primeru “uvedli predhodni preizkus”, a da “več informacij trenutno ne morejo posredovati oziroma se do primera ne morejo vnaprej opredeljevati”. Dodajajo, “da lahko o kakršnih koli sumih odklonskih ravnanj z vidika naših pristojnosti govorijo šele, ko zberejo dovolj dokaznega materiala za uvedbo preiskave. V primeru suma kaznivega dejanja, povezanega s korupcijo, pa je za to pristojna policija”. Zato zaenkrat tudi še ni povsem znano, ali protikorupcijska komisija preiskuje dejstvo, da je na javnem razpisu proračunski denar dobilo podjetje v lasti aktivnega politika, ali dejstvo, da je župan Arsenovič ta denar prejel na razpisu ministrstva, ki ga vodi Matjaž Han, vidni politik Socialnih demokratov, torej stranke, ki je del Arsenovičeve (ne)uradne mestne koalicije, ali pa vse to in morda še kaj, poroča Požareport.

Znano je, da je Arsenovič septembra 2017 kupil mariborski Žički dvor za komaj 214 tisočakov. Gre za srednjeveško zgradbo, ki je bila do konca 14. stoletja v lasti kartuzijanskega samostana iz Žič in je locirana v neposredni bližini levega brega Drave. Sedaj pa postaja zasebni garni hotel v lasti Arsenoviča, ki je zgolj leto dni pozneje postal mariborski župan. Danes je prav tako jasno, da bo projekt sofinanciran iz davkoplačevalskih žepov, kar je prvovrstni škandal.

Kot še poroča Požar, je Arsenovičevo zasebno podjetje Galerija Gosposka po javno dostopnih podatkih v zadnjih desetih letih sicer prejelo že več kot 2,5 milijona evrov proračunskega denarja. A, kar je še posebej zanimivo in pomenljivo, daleč največji delež tega denarja je Arsenoviču pritekel šele po tem, ko je na lokalnih volitvah leta 2018 iz “običajnega podjetnika” postal župan Maribora. Toda po tem javnem razpisu se mu očitno zapleta.

Sumi tudi drugih nepravilnosti Hanovega razpisa
Ne le da sta gospodarski minister Han (SD) in vlada Roberta Goloba tako rekoč poklonila proračunska sredstva mariborskemu županu, ob čemer ne gre spregledati, da so Socialni demokrati del Arsenovičeve (ne)formalne koalicije, ki vodi Maribor, na plano prihajajo tudi druge Hanove nepravilnosti in sumi korupcije na podlagi omenjenega razpisa. Na razpisni komisiji naj bi nekatere celo utišali in preglasovali, vsaj eden od (so)finaciranih projektov pa naj ne bi izpolnjeval niti vseh zahtevanih pogojev, so razkrili Požarjevi viri. Proračunski denar za njihove zasebne posle naj bi dobili tudi Matej Košič, nekdanji namestnik zloglasne Hilde Tovšak v Vegradu (družba SKMT zahotel City v Mb), in pa razvpiti celjski tajkun Aleksander Jančar za hotel Arena. 

Predsednik vlade Robert Golob in mariborski župan Sasa Arsenovič med sprehodom po Mariboru. (Foto: STA)

Ali je primerno, da ministrstvo, ki ga vodi vidni politik stranke SD (Han), na podlagi razpisa podeli Arsenoviću (stranka SD je del njegove (ne)uradne mestne koalicije) 1,8 milijonov in ali je to v skladu z obstoječimi predpisi o integriteti in preprečevanju korupcije ter politično higieno nasploh, smo vprašali na ministrstvo za gospodarstvo, na KPK pa smo naslovili vprašanje, ali nakazila podjetjem v lasti aktivnih politikov predstavljajo korupcijska tveganja. O tem bomo poročali v naslednjih dneh.

A.G.

Sorodno

Zadnji prispevki

Ste videli njihove naslove? V Levici skoraj sami buržuji

Stranka Levica se svojim volivcem predstavlja kot "ekosocialistična" stranka....

Pasti evtanazije: Ubil se bo lahko vsak, ne samo na smrt bolni!

Je izčrpanje možnosti zdravljenja pogoj za evtanazijo? Ne. Po...

Drsimo: Slovenijo v 20 letih prehitele številne nekoč zaostale države

Od desetih držav, ki so leta 2004 vstopile v...

Zaton naše civilizacije je tik pred vrati

Vsaka civilizacija v zgodovini je doživela svoj vzpon, svoje...