“Črna mamba” Alenka Bratušek: Komaj čakala, da se je usedla na stolček pokojnega poslanskega kolega

Datum:

Na lestvicah priljubljenosti predsednica stranke SAB Alenka Bratušek ravno ne blesti. Je pa občasno opaziti, da se trudijo njeno popularnost vsaj navidezno dvigniti, tako kot med prvaki KUL-a, vsake toliko časa povzdignejo tudi voditeljico stranke SD, Tanjo Fajon. Politični analitiki v zadnjem času sicer ocenjujejo, da nobena od njiju ni ravno favoritinja. Med štirimi strankami KUL-a naj bi trenutno vodila stranka Levica. Res da spomin volivcev včasih ni najboljši, a težko bi bilo verjeti, da so se vsi naglavni grehi Bratuškove, kar tako pozabili – od afere z orientalsko preprogo do brezplačnih obrtniških del, da o zadolževanju oz. sanaciji bank sploh ne govorimo. 

Prejšnji teden smo pisali o tem, da člani stranke DeSUS v režiji Alenke Bratušek niso samo prestopali v stranko SAB, ampak da je Bratuškova s pomočniki znotraj Desusa poskušala to stranko tudi finančno prikrajšati, če ne celo sčasoma tudi izčrpati. Vse to Bratuškovo ponovno kaže v posebej slabi luči, saj ne gre konec koncev le za politično igro, ampak praktično že za kriminal. Novinar Bojan Požar je poleg tega razkritja navedel tudi dejstvo, da predsednica stranke SAB ne nosi nobenih posledic za svoja dejanja, še mediji se je posebej ne lotijo. Tako je bilo tudi v zgodbi s podrejenci – čeprav je Evropsko sodišče za človekove pravice ugotovilo, da v je primeru razlaščenih vlagateljev v podrejene obveznice in delnice bank v Sloveniji prišlo do kršitve 1. člena dodatnega protokola h konvenciji o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin, se mediji v to zgodbo niso prav dosti poglabljali. Bolj zanimive so bile fotografije podjetnika Andreja Marčiča, ki se je leta nazaj srečal z aktualnim premierjem.

Davkoplačevalci smo torej morali pokriti pet milijard evrov za sanacijo bank, ki jo je vodila slovenska trojka – takratna predsednica vlade Alenka Bratušek, minister za finance Uroš Čufer in guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec. Finance so leta 2013 pisale, da smo pod Bratuškovo postali banana država. Analiza dogodkov po imenovanju nove vlade Bratuškove je po njihovih besedah Sloveniji prinesla več pomembnih sporočil. Prvo sporočilo je bilo, da so Bratuškovo finančni trgi prepoznali kot izjemno tvegano in zato tudi močno dvignili premijo za tveganje za slovenski državni dolg. Drugo, da je takratna premierka zaupanja nevredna političarka, ki “čez noč oportunistično spreminja stališča do ekonomske politike glede na dane okoliščine in ne razume glavnih vzrokov slovenske gospodarske krize in zato tudi ni zmožna ponuditi ustreznega zdravila za zdravljenje naše ekonomske bolezni, to je zmanjšanje javnofinančnega primanjkljaja, slaba banka in takojšnje odprtje močno prezadolženega in podkapitaliziranega gospodarstva tujemu kapitalu.” Pa tudi to, da je pod vlado Bratuškove Slovenija dobila pečat neverodostojne, banana države, saj na finančnih trgih niso mogli vedeti, kdaj bo spet na glavo postavila svoja stališča do ekonomske politike, se začela znova sklicevati na “resno” stroko in prelomila dano besedo kupcem državnih obveznic, ki so naši državi posojali milijarde evrov.

Foto: STA

Uslužbenci Brda so pri Bratuškovi opravljali vrtnarska in obrtniška dela
Zgoraj omenjeni grehi Bratuškove so nas prav gotovo stali največ, bilo pa je še nekaj drugih dejanj, ki so kazala na njeno ne najlepšo osebnost. Nekoč voditeljica Pozitivne Slovenije naj bi kot predsednica upravnega odbora Javnega gospodarskega zavoda Brdo (Protokolarne storitve) že leta 2006 zlorabila svoj položaj – pred leti je to razkrival Požareport. Na ukaz tedanjega direktorja zavoda Brdo Iztoka Puriča naj bi uslužbenci Brda na njeni hiši in vrtu opravljali obrtniška ter vrtnarska dela. Delo na hiši v Stražišču pri Kranju naj bi opravljali zastonj, za prevoz pa so uporabljali vozilo JGZ Brdo, s katerega naj bi preventivno odstranili oznake zavoda. Račune in napotnice za delo je Purič naročil urediti za nazaj, potem ko je prišlo do spora med njim in direktorjem tehničnega sektorja Romanom Nahtigalom, ki je takrat zapuščal zavod. Purič naj bi se namreč bal, da bo Nahtigal njegovo početje razkril javnosti. Bratuškova je takrat potrdila, da je “občasno koristila in ne izkoriščala storitve JGZ Brdo, za katere je vedno plačala.” Računi so bili po njenih besedah izdani takoj in pravočasno plačani. Za ostalo je trdila, da ne drži.

So preplačani denar namenili za predvolilno kampanjo Bratuškove?
Bratuškova pa naj bi bila vpletena tudi v afero ob nakupu orientalske preproge. Zaradi preproge po ceni 148 tisoč evrov je službo izgubila nekdanja vodja nabave na Brdu, Majda Markun. Preprogo je sicer kupil Purič, vendar pa se to ni moglo zgoditi brez vednosti in dovoljenja Bratuškove, takrat predsednice upravnega odbora. Izkazalo se je, da je bila preproga preplačana za kar 70 tisoč evrov,  v poslu se je torej izgubilo okoli 40 tisoč evrov. Kam so romali, se sicer ne ve – lahko da so šli v določene žepe ali  za predvolilno kampanjo Bratuškove, ki je takrat kandidirala za poslanko na listi stranke Zares.

Koalicija KUL (Foto: Nova24TV, posnetek zaslona)

V zadnjem letu se je Bratuškove prijel vzdevek Črna mamba
Nenazadnje pa lahko spomnimo še na to, kako se je Bratuškove prijel vzdevek Črna mamba. Franc Kramar ji je prevzel stolček v parlamentu, kamor ni bila izvoljena – a dokler je bila ministrica, je to ni motilo, saj je imela dovolj dobro plačo. Po propadu vlade Marjana Šarca pa se je zadeva obrnila na glavo. Kramar ji takrat poslanskega mesta ni hotel prepustiti, kot je pričakovala. Po hudi in težki bolezni je poslanec v začetku tega leta umrl, že dan po Kramarjevi smrti pa naj bi se Bratuškova že začela zanimati za proste parlamentarne odbore in komisije. Na njegovi žalni seji se je celo usedla na mesto enega od poslancev, čeprav uradno še ni bila niti potrjena za poslanko. Po Kramarjevi smrti je Alenki Bratušek pripadel nadomestni poslanski sedež.

Pokojni poslanec stranke SAB Franc Kramar. (Foto: STA)

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Evroposlanci: Vnovična izvolitev von der Leynove je zamujena zgodovinska priložnost!

Evroposlance iz vrst SDS smo povprašali, kaj menijo o...

Slovenske železnice po številu zaposlenih prekašajo celo ameriški Amtrak

Gospodarnost in učinkovitost investicij Slovenskih železnic je pod drobnogledom,...

Ameriški intelektualec: “Podporo Trumpu generira strah pred komunizmom”

Ameriški matematik, investitor in javni intelektualec dr. Eric Weinstein...