Podatki o novo okuženih s covid-19 so spodbudni

Datum:

Število opravljenih testov se ne zmanjšuje, spodbudni so podatki o številu novo okuženih, število okužb se namreč počasi stabilizira. V tem trenutku je v preiskavi še 19 današnjih primerov, lokalnih virov pa je do zdaj ugotovljenih 11. To sicer nikakor ne pomeni, da lahko postanemo manj previdni, vse je namreč odvisno le od nas,” je na današnji novinarski konferenci v zvezi z novim koronavirusom povedal uradni govorec Jelko Kacin.

Uradni govorec Jelko Kacin je na novinarski konferenci povedal, da delo epidemiologov na žalost še vedno otežujejo posamezniki, ki ne želijo povedati, kje so se okužili. Tako je danes kar 10 neznanih virov, ker pa jih je v preiskavi danes še 19, se lahko do konca dneva število neznanih virov še poveča. Kacin je pozval vse k iskrenemu in celovitemu podajanju informacij o tem kje so se okužili. S tem se bistveno olajša delo epidemiologov, hkrati pa je tako vedenje tudi odgovorno in solidarno do ostalih. Le karantena tistih, ki so bili v stiku z okuženim, zavaruje tudi njegove najbližje in sodelavce.

V nadaljevanju je Kacin povedal, da se število okužb povečuje tudi v naši neposredni bližini. Z ukrepi sicer uspešno zamejujemo vnose iz tujine, danes je bil tak vnos samo en. Predstavil je nekaj statističnih podatkov stanja v Italiji. V Furlaniji Julijski krajini se je od 1. junija do danes število okuženih povzpelo na 656, v zadnjih 14 dneh pa imajo število okuženih na 100 tisoč prebivalcev približno tako kot pri nas, to je 23,21. V Benečiji se številke vzpenjajo bolj strmo navzgor, število okuženih na 100 tisoč prebivalcev je 41, 92. V Lombardiji je sicer zaznati porast, vendar pa ne gre tako strmo, število okuženih je 33,78 oseb na 100.000 prebivalcev. Iz tega podatka sledi, da je tudi Lombardija na rumenem območju.

Inšpektorat ugotovil kršitve
Govorec je nekaj besed namenil tudi izvajanju nadzora v skladu odloka o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužb. Od 4. septembra, ko je odlok stopil v veljavo, je zdravstveni inšpektorat opravil nadzor na 397 različnih objektih. Včeraj so obiskali 90 gostinskih obratov, 96 trgovin in 3 prireditve. V trgovinam so izdali 7 plačilnih nalogov, in sicer fizičnim osebam, zaradi neuporabe mask. V gostinstvu je bila izrečena 1 globa, neskladnosti v zvezi z razkuževanjem rok pa ni bilo ugotovljenih. Inšpektorji tudi nadaljujejo z nadzorom spoštovanja odločb o odrejeni karanteni, število izvedenih nadzorov je do zdaj 21.469, izrečenih pa je bilo 184 prekrškovnih sankcij v skupni vrednosti 70.400 evrov.

Foto: STA

Sledilo je nekaj vprašanj novinarjev, govorca Kacina so vprašali, ali se bo tudi Slovenija zgledovala po Madžarski in zaprla svoje meje. Kacin je povedal, da sta predsednika vlad Avstrije in Slovenije danes na tiskovni konferenci, preden sta šla v Julijce, povedala, da si zapiranja meja ne želimo in si to zaradi gospodarskih posledic tudi težko dovolimo. Razložil je, da bomo storili vse, za vzpostavitev sistema, ki bo omogočal prehajanje meje, sploh prehajanje, ki je nujno za delovanja gospodarstva in izobraževanja. Vzpostaviti pa je treba tudi mehanizme, ki bodo ljudem to prehajanje olajšalo in dalo občutek, da se razmere nadzira. Nihče si ne želi, da bi ta naslednji val na ljudi deloval še bolj stresno. Zapiranje mej torej zaenkrat ni opcija in se vlada tudi ne pogovarja. Prav tako se ne pogovarjajo o zapiranju občin. “Verjamem, da smo se vsi skupaj toliko naučili in da je ogromna večina prebivalstva na strani, ki razume zakaj gre, ki zna ceniti učinkovitost in nujnost dosledne uporabe ne le maske ampak tudi vzdrževanja te nujno potrebne distance in na tretji strani tudi dejstvo, da je treba roke ves čas umivati.” Po vsej Evropi je prisotno enotno mnenje, da šolstvo mora delovati, otroci in dijaki morajo v šole, zato se mora ustvariti vzdušje, ki bo omogočilo, da se s tem nadaljuje. Tudi zato se izvajajo preventivni ukrepi nošenja maske med odmori, na poti v šolo in podobno. Ali bo NIJZ priporočil, da je treba s tem ukrepom nadaljevati tudi naslednji teden, pa bomo izvedeli po četrtkovi obravnavi na vladi. Od petka naprej bo NIJZ objavljal tedenska poročila in priporočila.

https://twitter.com/GovorecCOVID19/status/1303258844030697477?s=20

Na vprašanje, ali je kaj resnice v govoricah, da naj bi se šole konec meseca zaradi vse večjega števila okužb zaprle, je Kacin odgovoril: “Ne, nobene resnice ni na tem. Vedno boste imeli vizionarje, ki bodo vnaprej napovedovali kaj se nam bo zgodilo, ki bodo skušali slikati razmere veliko bolj črno kot so.” Če bomo dosledno upoštevali preventivne ukrepe kot je karantena, ni možnosti-oziroma je možnost minimalna, da bi se šole zaprle. Če je razred v karanteni pomeni ravno to, da v šoli ni nikogar, ki bi bil pozitiven na covid-19, tudi zato so tovrstni preventivni ukrepi učinkoviti.

Na vprašanje o tem, ali se lahko pričakuje zaostrovanje ukrepov, pa je govorec pripomnil, da so v preteklosti nekateri ukrepe težko sprejemali in jih jemali kot diskriminacijo. Tudi zato se bodo o morebitnih novih, dodatnih ukrepih najprej posvetovali na NIJZ, potem bodo o tem razpravljali v svetovalni skupini  pri ministrstvu za zdravje oziroma vladi, šele potem pa bo sledila razprava na vladi. Šele če bodo utemeljeni razlogi za to, se bo potem tudi uvedel dodaten ukrep.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Ste videli njihove naslove? V Levici skoraj sami buržuji

Stranka Levica se svojim volivcem predstavlja kot "ekosocialistična" stranka....

Pasti evtanazije: Ubil se bo lahko vsak, ne samo na smrt bolni!

Je izčrpanje možnosti zdravljenja pogoj za evtanazijo? Ne. Po...

Drsimo: Slovenijo v 20 letih prehitele številne nekoč zaostale države

Od desetih držav, ki so leta 2004 vstopile v...

Zaton naše civilizacije je tik pred vrati

Vsaka civilizacija v zgodovini je doživela svoj vzpon, svoje...