Poletje bo bolj zdravo in sproščeno: Prijateljska Madžarska Sloveniji posodila 300 tisoč odmerkov cepiva

Datum:

Predsednik vlade Janez Janša se je udeležil slavnostne predaje cepiva AstraZeneca, ki ga je v višini 300 tisoč odmerkov Sloveniji posodila Madžarska. Ob tej priložnosti je v Ljubljani potekala tudi izjava za medije, na kateri so sodelovali Janša, minister za zunanje zadeve Republike Madžarske Petér Szijjártó, minister za zdravje Janez Poklukar in direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek. “Kot predsednik vlade države, ki v juliju prevzema vodenje Sveta EU, se vam posebej zahvaljujem za vašo pomoč v cepivih za druge države v naši regiji, ki jim pomagate,” je dejal premier ob prevzemu cepiva in se Madžarski še posebej zahvalil za pomoč v prvem valu lansko pomlad, saj smo se soočali s praznimi skladišči. “Naj živi lepo in dobrososedsko prijateljstvo med Slovenijo in Madžarsko.”

Premier Janez Janša je uvodoma izrazil veselje, da v Sloveniji gostimo madžarskega ministra za zunanje zadeve Petra Szijjárta. “Danes je za Slovenijo dvakrat poseben dan. Pred natančno tridesetimi leti je prisegla prva generacija slovenske vojske, zato tudi nosim spominski znak v spomin na tisti pomemben dan. Takrat je bilo pred nami še vse odprto, razglasitev samostojne države, pričakovana agresija in predvsem bili smo sami,” je uvodoma dejal Janša.

V nadaljevanju je pojasnil, da danes Slovenija ni več sama in tudi obdana je s štirimi prijateljskimi državami. “Tudi  v preizkušnji, ki jo predstavlja pandemija, nismo bili sami. Današnja gesta, da nam posodite 300 tisoč odmerkov cepiva Astra Zeneca, to dokazuje na najboljši mogoč praktičen način,” je še povedal. Poudaril je tudi, da je bila Madžarska med tistimi državami, ki so bile na epidemijo bistveno bolje pripravljene od evropskega povprečja. “Zato nam je Madžarska pomagala že v začetku prvega vala lansko pomlad. Takrat smo imeli prazna skladišča zaščitne opreme in ponovno se zahvaljujemo za tisto pomoč v obliki zaščitne opreme, ki ste jo podarili slovenskim bolnišnicam.”

S cepivom bi lahko šli v bolj sproščeno poletje
Po besedah premierja je Madžarska tudi daleč nadpovprečno uspešna pri zagotavljanju cepiva in cepljenju prebivalstva, saj je med najboljšimi v Evropi in v svetu, za kar jim je tudi iskreno čestital. V nadaljevanju je pojasnil, da je Madžarska tudi daleč nadpovprečno uspešna pri zagotavljanju cepiva in cepljenju prebivalstva v Evropi in v svetu. “Kot predsednik vlade države, ki v juliju prevzema vodenje Sveta EU, se vam posebej zahvaljujem za vašo pomoč v cepivih za druge države v naši regiji, ki jim pomagate,” je še dejal. Dodal je, da bo z dodatnimi dozami cepiva, ki jih je Madžarska donirala Sloveniji, naša država do poletja zaustavila epidemijo. “Na podlagi tega lahko računamo na sproščeno poletje.”

Previdnost tudi v naslednjih dneh ni odveč
“V kratkem bo Slovenija kot tudi večina drugih evropskih držav izdala evropski certifikat za prosto prehajanje meja, ki bo omogočal cepljenim, prebolelim in testiranim prosto gibanje po EU,” je v nadaljevanju pojasnil predsednik vlade, ki je obenem sodržavljankam in sodržavljanom sporočil, da moramo biti v naslednjih tednih vendarle še vedno previdni, kajti število okužb je precej nad evropskim povprečjem, do zadostne precepljenosti pa ukrepi, ki so v veljavi, lahko preprečijo hujše posledice. Dodal je tudi, da je pred nami še nekaj tednov tekme s časom, “kjer bomo zmagali s pomočjo dodatnih odmerkov cepiva”.

Minister za zdravje Janez Poklukar (Foto: Twitter Vlada RS)

“Od danes naprej ni več vrst, cepi se lahko vsak, ki to želi, vsak, ki se želi prosto gibati, in vsak, ki odgovorno skrbi za svoje zdravje in zdravje drugih,” je še na koncu izpostavil in se še enkrat zahvalil za obisk madžarskega zunanjega ministra in za lepo darilo Sloveniji. “Naj živi lepo in dobrososedsko prijateljstvo med Slovenijo in Madžarsko.” Za dodatne doze cepiva se je zahvalil tudi minister za zdravje Janez Poklukar in poudaril, da ga bomo vrnili, ko ga bomo imeli tudi sami dovolj, predvidoma konec leta. “V tem ključnem trenutku je vsak odmerek dragocen,” je poudaril Poklukar.

Direktor NIJZ Milan Krek (Foto: Twitter Vlada RS)

“Ko smo vstopili v Evropsko unijo, smo vstopili tudi za to, ker smo si želeli solidarnosti. Danes smo te solidarnosti tudi deležni, saj tiste države, ki imajo v tem trenutku več cepiva, pomagajo tistim, ki ga imajo manj,” je poudaril direktor NIJZ Milan Krek. “Vabim vse, da se cepijo, ker je to prihodnost nas vseh. Hvala našim prijateljem, sosedom Madžarom, da so nam posodili 300 tisoč doz cepiva,” je dodal.  Po mnenju Kreka to pomeni, da bomo lahko do konca junija precepili toliko prebivalcev, da bomo bistveno bolj zaščiteni.

Madžarski zunanji minister Petér Szijjártó (Foto: Vlada RS)

Madžarski zunanji minister Szijjártó je ob darilu Sloveniji pojasnil, da je pandemija pokazala, kako smo odvisni drug od drugega, od sosedov in kako pomembno je pomagati drug drugemu. “Če so v boju proti pandemiji uspešni naši sosedi, bomo tudi mi,” je poudaril. Pri tem je tudi naš zunanji minister Anže Logar dejal, da ga veseli redno usklajevanje o ukrepih covid-19. “Tako lahko zagotavljamo čim lažje prehajanje meje in sobivanje ljudi na obeh straneh meje,” je pojasnil.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Naša vlada jih financira, medtem poteka mednarodna kampanja za ukinitev UNRWA

Dokazov, da je UNRWA prestreljena s teroristi in ideologijo...

Alenka Forte: Minister, ki se ne želi soočiti z javnostjo, ni vreden počenega groša

Nezavedanje resnosti težav in potreb zdravstvenega resorja se je...

[Video] Zakaj Tina Gaber redno uporablja vladno parkirišče za svoje luksuzno vozilo?

Že od samega začetka razmerja s premierjem Robertom Golobom...