Policija opozarja: Ne nasedajte izsiljevalskim SMS sporočilom! Gre za goljufe!

Datum:

Na policiji v zadnjih dneh prejemajo vse več informacij in prijav, da ljudje na svoje mobilne telefone prejmejo SMS sporočila, praviloma iz slovenskih številk z izsiljevalsko vsebino. V sporočilu je tako navedeno, da v kolikor prejemnik sporočila izsiljevalcu ne bo nakazal Bitcoin valute, bodo napadli njihove bližnje. Policija opozarja, da gre za poskus goljufije in poziva ljudi naj ne nasedajo grožnjam, ki se do sedaj še niso nikomur uresničile. Goljufi na takšen način samo poskušajo s pomočjo groženj, poslanih na naključno izbrane telefonske številke, priti do denarja.

                   

S policijske uprave Koper so nam na uredništvo sporočili, da so med prazniki prejeli večje število prijav izsiljevanja po telefonskih sporočilih. Ker so v času koronavirusa bolj kot ne vsi doma, je tudi nepridipravom onemogočena kraja po domovih. Goljufi in tatovi pa so si tokrat zadali drugačno taktiko, in sicer z izsiljevanjem in grožnjami po telefonu.

Napadalci tako naključno izberejo telefonske številke, kamor pošljejo izsiljevalska sporočila. “Imate dve možnosti. Ali nam plačate in bo vaša družina varna in ne boste več slišali od nas. Ali pa bomo poslali podatke o vaši družini zelo pokvarjenim ljudem,” zapišejo v polomljeni angleščini. V nadaljevanju še zagrozijo, da bodo obiskali prejemnikovo družino in da bodo dobili njihov denar, vendar bo cena za to veliko višja.

Ko se prejemnik na njihove grožnje ne odzove, v nadaljevanju prejme še nadaljnje opozorilo. “To je vaše zadnje opozorilo. Na BTC naslov, ki je izpisan spodaj boste poslali tri Bitcoine, ali pa bomo škodovali vaši družini, Vašo družino že sedaj opazujemo in lahko vam uničimo vaše življenje. To je za vas zelo nizka cena,” še zagrozijo. Vrednost enega Bitcoina se giblje trenutno nekje nad 20 tisoč evri, kar pomeni, da bi morali prejemniki sporočil poslati preko 60 tisoč evrov denarja.

Ko prejemnik več kot očitno na grožnje ne odreagira, izsiljevalci poskusijo še enkrat. “Danes je zadnji dan, da nam pošljete plačilo, preden se poveča. Če ne prejmemo denarja vas bomo obiskali na domu ali odpeljali vaše otroke iz šole, da bomo bolj prepričljivi. Edina pot, da boste lahko mirno spali in se počutili varne je, da posredujete plačilo. Bodite pametni, ali živite s svojimi posledicami,” še zagrozijo.

Foto: Pixabay/iStock

Policija opozarja: ne nasedajte!
Policija opozarja, da na takšna sporočila ne odgovarjate, saj gre za poskuse goljufije. Na policiji do sedaj še niso prejeli nobene informacije o tem, da se je katera od groženj  dejansko uresničila. Goljufi poskušajo s pomočjo groženj, poslanih na naključno izbrane telefonske številke, enostavno priti do denarja. V preteklosti so takšna izsiljevalska sporočila že obravnavali v angleškem jeziku, v zadnjem času pa opažajo, da jih pošiljajo tudi v slovenščini.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...