Policijski sindikat Slovenije na Antona Olaja naslovil zahtevo za dostop do gradiv strokovnega nadzora nad delom PU Ljubljana

Datum:

Policijski sindikat Slovenije je na generalnega direktorja policije Antona Olaja naslovil zahtevo za dostop do gradiv, povezanih s strokovnim nadzorom nad delom Policijske uprave (PU) Ljubljana. Nadzor je pokazal nepravilnosti, trem policistom PU Ljubljana pa je bilo vročeno pisno opozorilo pred redno odpovedjo zaradi kršitev pogodbe o zaposlitvi.

                   

Kot izhaja iz objave na spletni strani policijskega sindikata, od Olaja zahtevajo dostop oz. pridobitev gradiv, povezanih s strokovnim nadzorom nad delom PU Ljubljana in centra za varovanje in zaščito uprave za policijske specialnosti med 14. in 17. julijem, ki je bil odrejen zaradi dogodkov med 5. in 7. julijem, ko je policija obravnavala več prijav na škodo nekaterih poslancev DZ.

Prav tako sindikat zahteva dostop do gradiv, ki se nanašajo na strokovni nadzor nad delom PU Ljubljana med 27. junijem in 5. julijem, odrejenim v zvezi z aktivnostmi in varovanjem neprijavljenega javnega shoda na Prešernovem trgu v Ljubljani 25. junija.

“Prosimo, da nam pridobitev navedenega gradiva omogočite na vpogled, pridobitev prepisa, fotokopij ali elektronskega zapisa, saj ga potrebujemo zaradi zagotavljanja sindikalnega varstva pravic članov sindikata,” so zapisali v policijskem sindikatu. Dodali so, da “iz javnih objav izhaja, da je predstojnik organa na podlagi poročil navedenih nadzorov odločil o pravicah iz delovnega razmerja tako, da je trem našim članom izdal delovnopravni ukrep – opozorilo pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi”.

Policijski sindikat je Olaja pozval, da jim čim prej omogoči dostop do gradiva, saj menijo, da je to zelo nevaren precedens, ki v javnosti vzbuja hudo pristranskost v odločitev vodstva policije, zato lahko v nadaljevanju vpliva tudi na varnost ostalih policistov predvsem v postopkih z ekstremnimi skupinami.

Da je to v tem primeru nevaren precedens, ki pomeni velik politični pritisk na operativno in samostojno delo policije, so v minulih dneh poudarili tudi v drugem policijskem sindikatu, Sindikatu policistov Slovenije. Ocenili so, da je ukrep zoper tri policiste nezakonit, saj je opozorilo pred odpovedjo hud ukrep, ki mora imeti pravno podlago, torej hujšo kršitev delovnih obveznosti. Po prepričanju sindikata je v tem primeru ni bilo, poroča STA.

Po poročanju medijev so sicer opozorila pred odpovedjo dobili direktor Policijske uprave Ljubljana ter vodja sektorja za uniformirano policijo in vodja oddelka za javni red in mir na ljubljanski policijski upravi.

Demokracija

Sorodno

Zadnji prispevki

Trump dosegel novo pomembno zmago

"Združimo se, da bi končali z vsakršnim oboroževanjem našega...

“Golobnjak” poskrbel za ponižanega Brgleza

"Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji na...

Podobnik podprl povezovanje SLS in NSi

Po dolgoletnem evropskem poslancu in nekdanjem predsedniku SLS Francu Bogoviču,...

Je Klakočarjeva spoznala razsežnosti sejanja sovraštva do drugače mislečih?

V luči poskusa atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se...