Politični analitiki: Ministrici čaka odstop, sicer bo vlada plačala zelo visoko ceno

Datum:

Politična komentatorja Miloš Čirić in Miran Videtič se strinjata, da ima vlada preveč udobno večino v parlamentu, da bi kar tako odstopila. Po drugi strani pa komentator Domovine Peter Merše opozarja, da imata ministrici Emilija Stojmenova Duh in Dominika Švarc Pipan malo možnosti za obstanek. Če pa se ju vlada vseeno odloči obdržati, bo plačala zelo visoko ceno. 

Stanje v vladi Roberta Goloba je vse bolj alarmantno. Vprašanje je, bo vlada sploh zdržala kar dve interpelaciji ministric, ki sta globoko vpleteni v aferi. Govora je o Emiliji Stojmenovi Duh, proti kateri ima SDS že pripravljeno interpelacijo, in Dominiki Švarc Pipan, s to interpelacijo bo SDS malce počakala zaradi njenih osebnih okoliščin. V največji opozicijski stranki zaradi velikega nakupa računalnikov, ki ga je opravilo ministrstvo za digitalizacijo, ministrici Stojmenovi Duh očitajo “nevestno, netransparentno in neodgovorno” ravnanje. Interpelacija bo zoper njo predvidoma vložena v četrtek. Pravosodni ministrici pa SDS očita nakup sodne zgradbe na Litijski cesti v Ljubljani.

Ministrstvo naj bi novo zgradbo močno preplačalo. Sodna cenilka za področje gradbene stroke in nepremičnin je vrednost poslopja, preden ga je leta 2020 kupil podjetnik Sebastjan Vežnaver, ocenila na 2,9 milijona evrov. Na ministrstvu pa so za zgradbo odšteli 7,7 milijona evrov. Nakup računalnikov je po besedah poslanca SDS Tomaža Lisca popolna šlamastika in fiasko, a namesto da bi ministrica doma reševala situacijo, je odšla v Davos. “Dlje kot bo ministrica na položaju, dlje se bo kazala rdeča nit te vlade, to pa je neodgovornost, netransparentnost in korupcija,” je prepričan poslanec, ki je na novinarski konferenci spregovoril o vzrokih za interpelacijo zoper Stojmenovo Duh.

Miloš Čirič (Foto: posnetek zaslona)

Mnenje glede možnosti za obstoj ministric in aktualne vlade so predstavili trije politični komentatorji: Miloš Čirić, Miran Videtič in Peter Merše.

“Pri vladah je tako, vlada pride in pade glede na parlament, ne glede na ostalo stanje. Ker če bi šlo za ostalo stanje, bi bila verjetno zadeva že končana,” ocenjuje Čirić. Po mnenju komentatorja je vse odvisno od tega, kaj se bo dogajalo v parlamentu, do volitev pa je še vedno dovolj časa … Zaenkrat ni mogoče pričakovati, da bi vlada padla. Ljudje so sicer nezadovoljni, ampak ne do te mere, da bi se “lotili kakšne resne akcije“, in da bi iz tega sledilo tako veliko nezadovoljstvo, da enostavno ne bi bilo druge izbire.

Švarc Pipanovo zaradi pretežkega nahrbtnika slej ko prej čaka odstop
“Kar se same vlade tiče in politične večine, ki jo ta vlada uživa, mislim, da nekih resnih pretresov v sami vladi ne bi smelo biti. Lahko, da se bo pod pritiskom javnosti na hitro zamenjalo sporni ministrici, vendar pa mislim, da pri tako udobni večini v državnem zboru oziroma večini, ki to vlado podpira, nekih hujših pretresov ne bo,” pa meni Videtič in dodaja, da ga žalosti, da smo trenutno v razmerah, ko v državi vlada kaos, vendar pa rešitve za ta kaos ni, vse dokler ne bo vlada pričela delati v korist ljudi. “Politična matematika” je po njegovem takšna, da trenutno ne gre pričakovati resnejših sprememb.

Politični komentator Miran Videtič (Foto: Polona Avanzo)

Če ju bo vlada želela obdržati, bo morala plačati zelo visoko ceno
Peter Merše: “Dvomim, da bosta ministrici dolgoročno ostali. Vprašanje je, kdaj oziroma pod kakšnimi pritiski ju bo vlada zamenjala oziroma ju bo Golob prisiljen zamenjati.” Zaenkrat se po njegovem kaže, da tudi med Socialnimi demokrati, zlasti glede Švarc Pipanove, ni enotne in odločne podpore. Če bi SD odločno podprl svojo ministrico, potem bi imel Golob neprimerno večje težave. Sedaj pa se je pokazalo, da je njen “nahrbtnik pretežak”, zato jo slej ko prej čaka odstop, sicer bo za vlado predstavljala preveliko težo. V primeru Stojmenove Duh pa se že pojavljajo “določeni indici”, da ministrica že sedaj nima več odločilne vloge, kot jo ministri sicer imajo oziroma kakršno je imela na začetku.

Politični komentator in novinar Peter Merše. (Foto: Domovina)

Obe aferi sta po njegovem “ljudem zelo plastično prikazljivi“. Nista namreč abstraktni aferi, ki si ju ljudje ne bi znali predstavljati. “Ljudje namreč vedo, kaj pomeni računalnik … Ljudje vidijo, da računalniki stojijo v skladišču … Enako vidijo, da je ministrica za šest milijonov pri sumljivem podjetniku preplačala tako rekoč ruševino ali vsaj zgradbo v zelo slabem stanju …” Zadevo je obenem izpeljala tako malomarno, kot ne bi pri običajnih ljudeh potekala nobena transakcija v zvezi z nepremičninami. Prav zato Švarc Pipanovi po anketi Vox populi ne verjame več kot 60 odstotkov ljudi. Merše je prepričan, da bo pritisk javnosti vse večji, saj je do evropskih volitev ostalo manj kot pol leta.

“Volilna kampanja je pred vrati, vladnim strankam pa je že tako ali tako podpora močno padla, ker so ljudje nezadovoljni zaradi vseh prelomljenih obljub in neučinkovitosti vlade, pa tudi vseh ukrepov, ki imajo obraten učinek od želenega.” Razmere pred začetkom predvolilne kampanje dodatno poslabšuje situacija z ministricama. Če bi bila ta kampanja “zelo porazna”, bi delno lahko zamajala celotno vlado, ne le posamezne ministrice. Verjetno bosta obe ministrici težko obstali, razen če bi vlada res ocenila, da sta tako pomembni, da ju s svojo večino obdrži. Bo pa posledično vlada primorana plačati visoko ceno. Ministrici bi lahko rešilo to, da bi v naslednjih dneh prišlo do kakšnih “izrazito odmevnih novic, ki bi aferi potegnile v ozadje” (denimo novih hudih poplav ali političnega dogodka). Takšno zatišje bi lahko vladalo do naslednje velike afere na ministrstvih obeh ministric zlasti pri Stojmenovi Duh, kjer naj bi na ministrstvu vladal “popoln kaos”.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Britanci pretreseni: Moški zabodel vojaka in iz noža lizal kri

Britanskega vojaka je sredi belega dne, ko se je...

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...

Radgonske gorice osvojile šampionsko odličje in deset zlatih medalj

V sredini julija je v prostorih Pomurskega sejma potekalo...