Poljski mediji o obisku slovenskega premierja: “Dobro je imeti takšnega prijatelja, kot je predsednik vlade Janez Janša”

Datum:

Tudi poljski mediji so poročali o včerajšnjem srečanju predsednikov vlad Slovenije in Poljske – Janeza Janše in Mateusza Morawieckega. Slednji je ob tej priložnosti dejal, da je “dobro imeti takšnega prijatelja, kot je predsednik vlade vlade Janša, ki je danes pripotoval na Poljsko, da bi se pogovoril o prednostnih nalogah bližajočega se predsedovanja Slovenije Svetu EU”

Kot je še dejal poljski premier Mateusz Morawiecki, sta se s predsednikom vlade Janezom Janšo pogovarjala o tem, kako naj bi v prihodnosti izgledala Evropa. Ob tem je izpostavil, da se je Evropska unija rodila iz kulture solidarnosti, dialoga in krščanskih vrednot, v tej smeri pa bi se morala razvijati še naprej. Morawiecki je prepričan, da če bomo na to pozabili, potem je skupnost v nevarnosti, da oslabi, poroča tvrepublika.

Poudaril je še, da moramo braniti evropsko kulturo, v tej luči pa je temeljnega pomena zaščita zunanjih meja. Prav zato sta se izrecno posvetila azilni in migracijski politiki. Poleg tega sta se dotaknila še projekta gradnje nemško-ruskega plinovoda Severni tok 2, ki je po prepričanju poljskega premierja za Evropo škodljiv in jo destabilizira, zato je pozval Nemčijo, da se mu odpove. Pozval je tudi k evropski solidarnosti na energetskem področju.

Predsednik vlade Janez Janša se rokuje s poljskim premierjem Mateuszem Morawieckim. (Foto: Twitter)

Morawiecki se je dotaknil tudi pomena vsakovrstne odpornosti, tako zunanje kot tudi notranje ter s tem povezanih socialnih in razvojnih programov, pomena privabljanja naložb in podpore nacionalnim skladom za obnovo iz Evropskega sklada za okrevanje. Opozoril pa je še na pomen kibernetske varnosti, zlasti na evropskem vzhodu, na območju Belorusije in Ukrajine ter navedel še nekaj drugih nevarnosti, med drugim dezinformacijo. 

Teme pogovorov: delovanje EU, dvostransko sodelovanje med parlamentoma in kibernetska varnost
Ob tem je izrazil veselje, da bodo ta področja hkrati prioritete slovenskega predsedovanja Svetu EU. Na spletni strani Poljske vlade pa so poročali, da se je Janša sestal tudi s poljsko predsednico državnega zbora Elżbieto Witek. Navedli so, da se je pogovor med državnikoma dotikal delovanja EU, dvostranskega sodelovanja med parlamentoma, geopolitičnih razmer v Srednje-vzhodni Evropi, kibernetske varnosti ter agende EU v okviru slovenskega predsedovanja Svetu EU. 

Premier Janez Janša se rokuje s poljsko predsednico državnega zbora Elżbieto Witek. (Foto: Twitter)

Predsednica državnega zbora je pozitivno ocenila sodelovanje med državama, ki ne sega zgolj na gospodarsko in politično področje, ampak tudi na medparlamentarno. Witkova je ob tem še izpostavila pomen krepitve regionalnega sodelovanja v Srednje-vzhodni Evropi, katerega zgled je prav Višegrajska skupina, omeniti pa gre tudi razvijajočo se kooperacijo v okviru Pobude Treh morij. Obenem sta se državnika dotaknila še situacije znotraj EU z ozirom na spremembe na različnih področjih ter zlasti pod vplivom pandemije. Janša je ob tem tudi predstavil načrte glede bližajočega se slovenskega predsedovanja Svetu EU.

Janša: Poljska spoštuje pravno državo
Portal Wprost pa je poročal o srečanju med Janšo in predsednikom poljske vladajoče stranke Zakon in Pravičnost Jarosławom Kaczyńskim. Podrobnosti pogovorov med državnikoma pa niso znane. Portal Do Rzeczy pa je izpostavil slovensko videnje poljske situacije, ki jo je Janša podal na včerajšnjem srečanju: “Poljska spoštuje pravno državo”. Poudaril je še, da ima Poljska dinamično in dobro uveljavljeno demokracijo. Izrazil pa je še zadovoljstvo nad tem, da je bilo srečanje med političnima vrhovoma organizirano. Svoje besede je podal na skupni novinarski konferenci z Morawieckim. Gostujoči državi pa je prav tako iskreno čestital za njen hiter razvoj ter dejal, da je poljski boj za svobodo proti nacistom in komunistom, vir navdiha za prihodnje rodove, Poljsko pa označil za veliko prijateljico Slovenije.

Premier Janez Janša in predsednik vladajoče poljske stranke Zakon in pravičnost Jarosław Kaczynski. (Foto: wprost)

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Huligan sredi Ljubljane napadel Ukrajinko!

Na spletnem forumu Reddit se je pojavil videoposnetek incidenta...

[Video] Prizori z ameriških univerz vse bolj spominjajo na nacistično Nemčijo

"Al Qassam nas naredi ponosne, zdaj ubij še enega...