Poljski premier opozarja, da je hibridni napad usmerjen proti celotni EU

Datum:

“Zaprtje poljske meje je naš nacionalni interes. A danes sta na kocki stabilnost in varnost celotne EU,” je na Twitterju zapisal poljski premier Mateusz Morawiecki. Dodal je, da je ta hibridni napad s strani beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka usmerjen proti vsem nam, “a ne bomo se pustili prestrašiti in bomo skupaj s partnerji iz Nata in EU branili mir v Evropi“. Omenjeno mejo je v minulih mesecih prečkalo že na tisoče migrantov, še več pa naj bi jih prihajalo. Obenem se vrstijo potencialno nevarni incidenti med vojaki, ki vsak s svoje strani varujejo mejo.

Poljski premier Mateusz Morawiecki je posvaril, da val nezakonitih migrantov, ki se skušajo iz Belorusije prebiti na Poljsko, ogroža varnost celotne EU. Mejni prehod Kuznica, kjer je v ponedeljek več sto migrantov skušalo prebiti belorusko-poljsko mejo, je Poljska medtem zaprla. Območje sta davi obiskala Morawiecki in poljski obrambni minister. Belorusija medtem še naprej zavrača obtožbe, da usklajuje množične poskuse prečkanja zunanje meje EU. Belorusko obrambno ministrstvo jih je danes označilo kot povsem neutemeljene in Poljski obenem očitalo, da namerno stopnjuje napetosti, po poročanju STA poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Belorusko zunanje ministrstvo je Varšavo hkrati vnaprej posvarilo pred kakršnimi koli provokacijami proti Republiki Belorusiji z namenom upravičiti nezakonito uporabo sile proti zapostavljenim, neoboroženim ljudem, med katerimi so številni otroci in ženske. Poljska je v ponedeljek preprečila vdor več sto migrantov, večinoma iz bližnjevzhodnih držav, čez mejo z Belorusijo. Na mejo je poslala 12 tisoč svojih vojakov ter kasneje tudi na spletnih omrežjih objavila posnetke nasilja. Poskus prebiti ograjo z bodečo žico, ki jo je Poljska postavila na meji, je sicer preprečila, a na območju je še vedno na tisoče ljudi.

Zaradi napete situacije je Varšava danes sporočila, da se je odločila za nedoločen čas v celoti zapreti bližnji mejni prehod Kuznica. Od 7. ure zjutraj je prevoz blaga in oseb čez ta prehod ustavljen, je za nemško tiskovno agencijo dpa potrdila predstavnica poljskih obmejnih enot. Ljudi pozivajo, naj uporabijo druge mejne prehode. Obenem je uradna Varšava na Twitterju sporočila, da sta ta mejni prehod davi obiskala premier Morawiecki in obrambni minister Mariusz Blaszczack in se srečala z obmejnimi varnostnimi silami ter se jim zahvalila za njihovo delo.

Bruselj Minsku očita hibridno vojno
Poljska je poleg Litve in v manjši meri Latvije tarča velikega migrantskega pritiska na svoji meji z Belorusijo, ki je obenem zunanja meja unije. Beloruske oblasti namreč že več mesecev namerno vzpodbujajo migrante, predvsem iz nemirnih držav Bližnjega vzhoda, kot sta Irak in Afganistan, naj uporabijo Minsk kot tranzitno točko na njihovi poti v EU. Bruselj Minsku zato očita “hibridno vojno” kot odgovor na sankcije unije po lanskih spornih predsedniških volitvah. Minsk tovrstne obtožbe vztrajno zanika. Omenjeno mejo je v minulih mesecih prečkalo že na tisoče migrantov, še več pa naj bi jih prihajalo. Več naj bi jih bilo pri poskusu prehoda meje ubitih, obenem pa se vrstijo potencialno nevarni incidenti med vojaki, ki vsak s svoje strani, a obenem zelo blizu drug drugemu, varujejo omenjeno mejo, še poroča STA.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Huligan sredi Ljubljane napadel Ukrajinko!

Na spletnem forumu Reddit se je pojavil videoposnetek incidenta...

[Video] Prizori z ameriških univerz vse bolj spominjajo na nacistično Nemčijo

"Al Qassam nas naredi ponosne, zdaj ubij še enega...