Pomemben dan: Pred 30 leti se je Socialistična republika Slovenija preimenovala v Republiko Slovenijo

Datum:

Na današnji dan leta 1990 je slovenska skupščina sprejela dopolnila k ustavi Socialistične republike Slovenije, s katerimi so iz imena države odstranili besedo “socialistična”, država se je tako uradno preimenovala v Republiko Slovenijo. Isti dan je skupščina sprejela tudi sklep, naj slovenski državljani vojaški rok služijo v Sloveniji.

Danes obeležujemo poseben dan slovenske zgodovine, ko se je Slovenija iz Socialistične republike Slovenije preimenovala v Republiko Slovenijo. Dopolnila k ustavi so določala tudi, da se v celotnem besedilu ustave uporablja ime Republika Slovenija. Na vprašanje vojaške obveznosti pa se je nanašala tudi pobuda Demokratične opozicije Slovenije (Demos) za ustanovitev Slovenske vojske, predstavljena 2. marca 1990. Demos je nato 6. marca podal zahtevo, naj slovenski naborniki vojaški rok služijo v Sloveniji, kar je skupščina naslednji dan potrdila.

Ti dogodki so pomembno vplivali na oblikovanje in delovanje teritorialne obrambe ter posledično na slovensko osamosvojitev. Bili so tudi povod za oblikovanje Slovenske vojske, ki je iz teritorialne obrambe nastala leta 1993.

Sprejemu omenjenih dopolnil je konec septembra 1990 sledilo še 81 ustavnih amandmajev, ki so bistveno spremenili takratno slovensko socialistično ustavo. Z njimi je bila določena pravica Slovencev do samoodločbe, prav tako je bilo sprejeto dopolnilo, da lahko izredne razmere v Sloveniji razglasi le slovenska skupščina. Ta je dopolnila sprejela, da bi zagotovila večjo suverenost Slovenije znotraj takratne jugoslovanske federacije. Tedanji čas je bil namreč v tedanji socialistični Sloveniji čas demokratičnega vrenja, ki se je začel v drugi polovici 80. let prejšnjega stoletja, konkretneje z izidom 57. številke Nove revije februarja 1987.

Hana Murn

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Nov vojaški uspeh ukrajinskih sil – uničena ruska ladja

Ukrajinske sile so ponoči uničile rusko vojaško ladjo Sergej...

Podpišite peticijo proti postavitvi novih azilnih domov!

Vlada Roberta Goloba je prejšnji teden sklenila, da bo...

[Video] Čudovita novica – deček z redko boleznijo dosegel veliko zmago

8-letni Matjaž ima redko bolezen, imenovano "kongenitalni miastenični sindrom",...