Pomočnice vzgojiteljic sporočajo: “Za preživetje družine 650 evrov ne zadošča!”

Datum:

Kar 2 tisoč nezadovoljnih pomočnikov vzgojiteljic in vzgojiteljev se je danes zbralo pred vlado, kjer so s transparenti in glasnim stavkanjem zahtevali višje plače, saj z bornimi 650 evri ne zmorejo preživeti svojih družin. Vlade namreč zapostavljajo njihov problem že osem let. 

Marjana Kolar, predstavnica SVIZ, je najprej nagovorila zbrane, jih pohvalila za odločnost in številčnost. Poudarila je, da njihove zahteve v Svizu podpirajo. Rečeno je bilo tudi,  da so prej pripravili srečanje pomočnikov in pomočnic vzgojiteljic v vrtcu s predstavniki resorja in tudi z ministrico Majo Makovec Brenčič, ki je menda priznala, da se je delo pomočnikov in pomočnic zares zelo spremenilo.

Denar, naložen v vzgojo, je po njihovem mnenju najbolje naložen denar, saj je vzgoja mladih vrednota. Družba brez kakovostnih vrtcev bi bila drugačna. Za svoje dobro in strokovno delo hočejo pošteno plačilo, ki pa naj ne bo minimalno. “Vztrajajte, da bodo dostojne plače pomočnikov in pomočnic vzgojiteljic postale resničnost,” je dodala Kolarjeva.

Pomočnice vzgojiteljic sporočajo: Za preživetje družine 650 evrov ne zadošča! 2

Spregovorili pomočniki in pomočnice vzgojiteljic
Spregovorilo je tudi nekaj pomočnikov in pomočnic vzgojiteljev, ki so navedli, kakšen obseg ima njihovo delo. Pomočniki sodelujejo pri  vzgoji in načrtovanju dela, izvajajo obogatitvene dejavnosti, sledijo novostim v predšolski vzgoji, skrbijo za otroke s posebnimi potrebami, tako da so hkrati v vlogi matere in medicinske sestre.

Večkrat so stavkajoči poudarili, da s 650 evri ne morejo nuditi niti osnovnih dobrin svoji družini. Hočejo postati enakovredni partner v pogajalskih procesih in zahtevajo uskladitev prevelikih plačnih razlik med pomočnikom in vzgojiteljem, vendar ne na račun nižanja plače vzgojiteljev. Hočejo boljše pogoje za delo in so tudi opozorili, da za svojo stalno pripravljenost ne dobijo nobenega dodatka. 

Pridružil se je predstavnik sindikata za vzgojo in raziskovanje
Spregovoril je tudi predstavnik Bojan Hribar, sekretar Sindikata VIR, in se pridružil zahtevam za izboljšanje vrednotenja njihovega dela in zahtevam za zmanjševanje finančnih razlik med vzgojiteljem in pomočnikom, čeprav ne na škodo slednjih.

Foto: M. S.
Foto: M. S.

Štrukelj utemeljuje, da denar očitno je
Generalni sekretar SVIZ, Branimir Štrukelj, je govoril o zavajanju Borisa Koprivnikarja, češ da se je pomočnikom v zadnjem letu dvignila plača ter navrgel primerjavo izplačil za lojalnost v slabi banki, kjer naj bi vsak član prejel 176.000 evrov dodatka za lojalnost. Zbrane je pozval, naj zahtevajo pogajanja takoj. Omenil je možnost ponovitve stavke, le da z glasnejšo in s številnejšo udeležbo.

Zbralo se je več kot 2000  pomočnikov in pomočnic vzgojiteljic, shod se je po enournem glasnem stavkanju mirno zaključil, na prizorišču so ostali le protestni panoji.

A. B.

Sorodno

Zadnji prispevki

Levičarska vlada preplavlja Avstralijo z migranti

Dolga leta je Avstralija vejala za državo s pametno...

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...

Incident: Podporniki Hamasa napadli Ruparja, ki je za evropsko poslanko podprl Zalo Tomašič

Na današnji tiskovni konferenci ljudske iniciative Glas ljudstva in...