Pompeo med turnejo po Evropi obiskal tudi Avstrijo, kjer je izrazil skrb nad naraščajočim vplivom Kitajske in Rusije na področju digitalnih tehnologij

Datum:

Sekretar ZDA za zunanje zadeve Mike Pompeo je med turnejo po Evropi obiskal Češko in Slovenijo, v petek pa se je ustavil tudi v Avstriji, kjer se je srečal s kanclerjem Sebastianom Kurzem ter z zunanjim ministrom Alexandrom Schallenbergom. Med njima so potekali pogovori, v katerih je Pompeo izrazil kritiko do Irana, Kitajske in Rusije. Poudaril je še, da bodo ZDA naredile vse, da bodo lahko podaljšali embargo na prodajo orožja Iranu. Podobno kot v ostalih državah, je izrazil skrb zaradi naraščajočega vpliva Kitajske in Rusije na področju digitalnih tehnologij in možnim vdorom Kitajske v omrežje vohunjenja in sabotaž s pomočjo podjetja Huawei.

                   

Obenem je bil znova kritičen do Irana, Kitajske in Rusije. ZDA bodo po njegovih besedah naredile vse za podaljšanje embarga na prodajo orožja Iranu v okviru ZN za nedoločen čas, saj je vsakršno trgovanje z orožjem z Iranom označil kot “neopravičljivo”, je poročala nemška tiskovna agecija.

V izjavi, ki je prispela tik pred tem, ko naj bi Varnostni svet objavil izid glasovanja, je dejal, da je organ “utiral pot vodilnemu svetovnemu državnemu sponzorju terorizma za nakup in prodajo običajnega orožja brez posebnih omejitev ZN, prvič po enem desetletju.”  Povedal je, da je  takšen rezultat bi več kot pričakovan, saj je opozicija na strani tistih članov, ki izvajajo veto  – Rusije in Kitajske in nekaterih evropskih držav.

Mike Pompeo in Alexander Schallenberg (Foto: epa)

Embargo na prodajo orožja Iranu se bi moral tako zaključiti oktobra v skladu z določbo iz resolucije Združenih narodov v kateri je Varnostni svet potrdil sporazum med Teheranom s šestimi svetovnimi silami iz leta 2015, katerega cilj je bilo preprečiti Iranu razvoj jedrskega orožja. Washington je že zagrozil, da bo v jedrskem sporazumu sprožil mehanizem” vrnitve”, kjer bodo obnovili vse sankcije Organizacije združenih narodov proti Iranu in se poslužili tudi drastičnih ukrepov, če bodo preklicali embargo.

Pompeo je, kot že v drugih državah poprej, izrazil svarilo pred velikim vplivom Kitajske in Rusije na področju energetike in digitalizacije, prav tako pa tudi udeležbo kitajskega podjetja Huawei pri izgradnji omrežij 5G, ki bi po njegovem mnenju predstavljal vhod za vohunjenje in sabotažo Kitajske. Pompeo se je srečal tudi s kanclerjem Sebastianom Kurzem, nad obiskom pa je bil zelo zadovoljen. “Hvaležen za ta čudoviti in produktiven obisk z našimi partnerji v Avstriji. Moja vpletenost z avstrijskimi vodji bo sigurno vodila k ojačanju naših vezi na dolgi rok,” je v svojem Twittu še poudaril Pompeo.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Francoska desnica pripravljena voditi državo

Da so pripravljeni vladati Franciji, je na programski konferenci...

Eden od dagestanskih teroristov je bil iz borilne skupine prvaka MMA Habiba Nurmagomedova

Gadžimurad Kagirov, borec MMA, povezan s slavnim borcem Habibom...