Pietetni poklon žrtvam povojnega komunističnega nasilja v Košnici pri Celju

Datum:

Že pred dnevi smo poročali o odkritju množičnega morišča v Košnici pri Celju. Tam so v dveh jarkih povojnega morišča našli okoli 425 okostij žrtev komunizma. Od oblasti se ni odzval nihče, kot da je to, kot je rekel nekdanji predsednik Danilo Türk, drugorazredna tema. So pa včeraj pietetno počastili spomin na vse pomorjene poslanci SDS Eva Irgl, dr. Vinko Gorenak in Franc Breznik.

Predsednica Komisije za peticije ter človekove pravice in enake možnosti Eva Irgl ter poslanca SDS dr. Vinko Gorenak in Franc Breznik, sicer tudi člana omenjene komisije, so včeraj obiskali prostor genocida v Košnici pri Celju, kjer od začetka septembra poteka izkop več sto žrtev. Kljub temu da so v komisiji tudi člani drugih parlamentarnih strank, ni morišča obiskal nihče.

“Nametani so eden čez drugega”
Poslanka in poslanca so s svojo prisotnostjo na tem prostoru pietetno počastili spomin na vse tamkaj pomorjene žrtve, obenem pa so jih arheologi, ki vodijo izkopavanja, seznanili s potekom del na območju Košnice. Arheologi pod vodstvom Draška Josipoviča in Luka Rozmana so izkopavanja na morišču na območju Košnice pri Celju pričeli 8. septembra. Kot so pojasnili naj bi z izkopavanji končali včeraj. Po pripovedovanju domačinov naj bi bilo v Košnici v vseh treh grobiščih pobitih med 200 in 600 ljudi.

Arheolog Luka Rozman je povedal, da so pri svojem delu naleteli na dva jarka, v prvem so našli ostanke 125 žrtev, v drugem pa naj bi jih bilo okrog 300. “Gre za dokaj množično grobišče. Nametani so eden čez drugega,” je povedal Rozman. Poleg omenjenega grobišča naj bi bili na območju Košnice še dve grobišči, za kateri pa ministrstvo za gospodarstvo ni zagotovilo denarja za izkopavanja.

Odzvala se ni niti varuhinja človekovih pravic
Predsednica Komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti Eva Irgl je ob včerajšnjem ogledu morišča v Košnici pri Celju dejala: “Globoko sem pretresena nad moriščem v Košnici, obenem pa upam, da bodo  po 71 letih tudi te žrtve pa tudi ostale žrtve, ki še vedno ležijo po jarkih, jamah, v gozdovih … dobile svoj grob. Grob je namreč osnovna civilizacijska norma in neodtujljiva pravica prav vsakega izmed nas.” Ob tem predsednica komisije še opozarja, da se ob zadnjih tako pretresljivih razsežnostih pomora na slovenskih tleh ni odzval nihče od vrha države niti varuhinja človekovih pravic.

A. R.

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Nov vojaški uspeh ukrajinskih sil – uničena ruska ladja

Ukrajinske sile so ponoči uničile rusko vojaško ladjo Sergej...

Podpišite peticijo proti postavitvi novih azilnih domov!

Vlada Roberta Goloba je prejšnji teden sklenila, da bo...

[Video] Čudovita novica – deček z redko boleznijo dosegel veliko zmago

8-letni Matjaž ima redko bolezen, imenovano "kongenitalni miastenični sindrom",...