Poslanec Simonovič je moral najti nekaj desetletij staro listino, Veselu pa to ni potrebno, čeprav je ta stara le nekaj let

Datum:

Ali je poslanec DeSUS-a Branko Simonovič na pragu nove afere, so se spraševali na javni televiziji, ob tem ko so si prizadevali izbrskati kaj sočnega, s čemer bi lahko očrnili še koga iz vrst koalicije. Po besedah novinarke Eugenije Carl je sporna njegova visokošolska diploma izpred 43 let, ki naj niti ne bi obstajala – kar pa se je izkazalo za neresnično. Poslanec je namreč v dokaz posredoval svoj dokument. “Poslanec stranke DeSUS je moral najti nekaj desetletij staro listino. Predsedniku Računskega sodišča g. Veselu pa tega za nekaj let staro ni treba,” je na dvojna merila javne televizije opozoril premier Janez Janša.

                   

Na javni televiziji očitno iščejo načine, kako bi oblatili pripadnike koalicije in iz nič ustvarili še kakšno afero. To, da ima poslanec stranke DeSUS Branko Simonovič kot lastnik nepremičnine v Semedeli nad Koprom težave z njeno legalizacijo, o čemer so poročali mediji lansko poletje, se jim ni zdelo dovolj, brskali so še naprej. In izbrskali netočen podatek. “Ali je poslanec DeSUS-a Branko Simonovič na pragu nove afere? Potem ko smo razkrili njegovo črno gradnjo v Semedeli, razkrivamo, da je vprašljiva tudi njegova izobrazba,” so povedali v osrednji informativni oddaji javne televizije, prispevek na to temo pa je pripravila novinarka Eugenija Carl. Po njenih navedbah je sporna Simonovičeva višješolska diploma, za katero je na spletni strani državnega zbora zapisano, da jo je prejel leta 1978 na Fakulteti za zunanjo trgovino v Zagrebu. Od tam pa naj bi sporočili, da to ne drži. Iz današnje zagrebške Ekonomske fakultete so še sporočili, da se je Simonovič vpisal na njihovo fakulteto leta 1975, kjer je opravil 22 izpitov, ostalih podatkov pa v sistemu očitno nimajo navedenih. “To ni res, zakaj se vtikate v moje zasebno življenje,” se je odzval poslanec.

Kasneje se je poslanec vpisal še na mariborsko fakulteto, kjer je bila pogoj za vpis v tretji letnik ravno višješolska diploma – kar kaže na to, da jo je očitno moral imeti. “Branko Simonovič se je v študijskem letu 1985/1986 vpisal v tretji letnik visokošolskega programa ekonomija s predhodno končano višješolsko izobrazbo, pridobljeno v Republiki Hrvaški,” so za TV Slovenija pojasnili na Univerzi v Mariboru in dodali, da se je v omenjenem času od kandidatov za vpis v tretji letnik zahtevala predložitev višješolske diplome v originalu. No, medtem je tudi Simonovič izbrskal svoje dokumente, na katerih se je prav gotovo nabralo že kar nekaj prahu. Še dobro, da jih je sploh shranil, drugače bi se namišljena afera javne televizije razvlekla v telenovelo.

Foto: STA

Kot je razvidno iz dokumentov, je Simonovič končal študij v Zagrebu in diplomiral leta 1978 oziroma 1979. Pod diplomo je podpisan tedanji dekan dr. Marin Cerovac. Predsednik vlade Janez Janša je komentiral, da RTV Slovenija nikakor nima enakih vatlov za vse. Medtem ko je moral poslanec stranke DeSUS iskati dokument, ki je star več kot 40 let, se nihče na javni televiziji ne ukvarja s predsednikom Računskega sodišča Tomažem Veselom, ki nikakor ne najde dokumenta, s katerim naj bi mu takratni predsednik KPK Boris Štefanec pred nekaj leti zagotovil, da gre za športno udejstvovanje in s tem izjemo po zakonu – torej da ni ovir, da bi opravljal še delo na Fifi. Štefanec se je sicer izgovoril, češ da je Vesel poslal na KPK pisno vprašanje na katero so mu odgovorili, da v skladu z določili 26. člena, ni ovire za aktivnost na Fifi. “Šlo je za pisno mnenje, ki sem ga podpisal,” je sporočil Štefanec in nakazal, da ni šlo za soglasje, temveč za mnenje. Dodal je tudi, da mu Vesel nikoli ni omenil svojih omembe vrednih zaslužkov na Fifi. Kakorkoli, ne glede na to, ali je šlo za mnenje ali za soglasje, KPK ne najde nič od tega, Vesel pa očitno tudi ne. A nič ne de, Veselovi posli za Carlovo in za večinske medije pač niso zanimivi.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...

[Video] Divji zahod: Kompilacija posnetkov, kako se je Vučić lotil volitev

Prejšnjo nedeljo so v Srbiji potekale lokalne volitve, na...

To je ženska, ki je spala s 300 osebami na leto, petimi na dan, mama jo podpira!

Annie Knight je obogatela z ustvarjanjem vsebin za odrasle....

Zmaga? Ne. Moralni poraz brez primere v zgodovini!

Evropske volitve so sicer pokazale prevlado Janševe stranke, ki...