Nasledniki komunardov – zločincev, ki so v 19. stoletju pobili katoliške duhovnike – napadli romarje

Datum:

Pariz v organizaciji socialistične županje Anne Hidalgo praznuje 150. obletnico Pariške komune. Obletnico močno promovira tudi Francoska komunistična partija in njihov organ “L’Humanité”. Obletnica pa je obenem tudi obletnica mučeništva v Katoliški cerkvi v Parizu. 24. maja leta 1871 je bil umorjen pariški nadškof Georges Darboy v zaporu La Roquette. Dva dni pozneje pa je na ulici Haxo prišlo do pokola katoliških duhovnikov. Na tem kraju se nahaja župnija Notre-Dame des Otages.

Pariška škofija se je ob tej priložnosti odločila počastiti smrt mučencev, ki so jih pomorili komunardi. Kot so navedli, bodo molili, da kri teh mučencev ne bi bila prelita zastonj, marveč bi se dotaknila človeških src ter jim pomagala odkriti velikansko ljubezen Kristusa Odrešenika. Pariška komuna je namreč želela “družbeno pravičnost” v nasprotovanju do Katoliške Cerkve. Njeni ideologi so bili prepričani, da Raja na Zemlji ne bo mogoče zgraditi čakajoč na posredovanje Neba. Zato so skušali komunardi iz ljudskih misli izkoreniniti vsakršno upanje v nadnaravno ter ga preusmeriti v transformacijo sveta, poroča Polonia Christiana.

Prav zato so se komunardi odločili, da bodo likvidirali duhovnike. Mučenci na ulici Haxo so preminili iz ljubezni do Kristusa in dali pričevanje, da Nebo in Zemlja nista ločeni resničnosti. Iz škofije so ob tej priložnosti sporočili, da ljubiti Boga pomeni ljubiti ljudi, in da služiti Bogu pomeni služiti njegovim otrokom. V sklopu praznovanja so bile organizirane pobožnosti, konference, obiski na grobovih, v soboto, 29. maja, pa je potekala procesija “Pohod mučencev”. Praznovanje pa se je končalo s sv. mašo, in sicer 30. maja. Vodil jo je pariški nadškof Michel Auepetit. Procesija je bila načrtovana po poti mučenikov do davnega zapora Roquette ter cerkve Notre-Dame des Otages, torej kraja njihove usmrtitve.

https://twitter.com/BlondelSylvain1/status/1398692624400371715?s=20

Potomci zločincev – komunardov niso pokazali spoštovanja do udeležencev v procesiji. Najprej so okoli 300 romarjev komunistični aktivisti zmerjali in poniževali, nadaljevalo pa se je z grožnjami. Nekateri agresorji s kapucami na glavi so bili opiti. Pozneje so začeli katoličane obmetavati z različnimi predmeti in jih celo fizično napadati. Procesija je bila povsem verske narave, udeležili pa so se je družine z otroki, ostareli in ministranti. Napetosti so posebej narastle pred pokopališčem Père Lachaise, kjer so se pojavili novi “komunardi”. Poskušali so preglasiti molitve in katoliško petje.

Vernike so odrivali, pretepali in teptali njihove prapore
Izgredniki so ob tem skandirali “Sovražimo Versaillesčane! Smrt fašistom!” Pozneje se je situacija le še poslabšala. Skupina 20 mladih s kapucami na glavah in z rdečo zastavo, sicer aktivistov Antife, je pristopilo k boju. Vernike so odrivali in pretepali. Iz rok so jim iztrgali cerkvene prapore, en prapor pa so aktivisti celo poteptali. Dve starejši osebi sta bili poškodovani. Maloštevilna policija je intervenirala precej pozno. Verniki so skrajšali procesijo in našli zavetje v najbližji cerkvi. Tam so čakali in molili, dokler jih na prosto ni pospremila policija. Protiverski duh Pariške komune je znova obvladal ulice tega mesta. 

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

V Krško prihajajo kandidati za evropske poslance

Kot na svoji Facebook strani obvešča Mestni odbor SDS...

Zaključena preiskava umora moškega, ki je bil umorjen in najden v gozdu

Gorenjski policisti so v ponedeljek, 8. aprila 2024, kmalu...

Bodo Socialni demokrati zgrmeli v pozabo ali se pomaknili v politično sredino?

Gospodarski minister Matjaž Han je dan pred kongresom Socialnih...

Bodo koalicijski partnerji sprejeli Vesela za komisarja ali premierja?

Te dni se v obeh koalicijskih partnericah "svobode" verjetno...