Prava kriminalka: Kriminalist, za katerega naj bi bil med prazniki usoden padec s terase v Istri, je bil del procesa pregona Milka Noviča!

Datum:

Kriminalistični inšektor NPU iz procesa zoper Milka Noviča Drago Kok je 3. maja umrl v hrvaški Istri, ko naj bi padel s terase hotela Park Plaza Belvedere v Medulinu. Največ je o Kokovi vlogi v procesu zoper Noviča pisala ena največjih poznavalk procesa pri nas, novinarka Demokracije Petra Janša. Njene zapise s sojenja Noviču, na katerem je srečala tudi Koka, smo zbrali v galeriji.

Kokova smrt je zavita v vrsto skrivnosti in namigovanj. Slovenski policijski viri trdijo, da je podlegel pritiskom, ki jih je bil deležen s strani Generalne policijske uprave in urada kriminalistične policije, podobno kot decembra njegova kolegica, policijska inšpektorica, ki je neuspešno opozarjala na nepravilnosti v policiji, potem pa na rojstni dan sodila sebi. Z grožnjami naj bi seznanil tudi Francija Kregarja, svetovalca ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja, o katerem smo pisali na povezavi.

Ministrov svetovalec, ki naj bi vedel, noče pojasnjevati
Poklukarjevega svetovalca Kregarja smo včeraj pred 10. uro dopoldne prosili za odgovore na vprašanja:
– Kdaj ste bili seznanjeni z domnevnimi pritiski in grožnjami, ki sta jih vodstvi NPU in UKP izvajali na kriminalista Draga Koka?
– Kako ste ukrepali in kdaj?
– Ali ste o dogajanju seznanili ministra Boštjana Poklukarja?

Pojasnil do konca dne 15. maja nismo prejeli.

In medtem ko je bila slovenska policija s pojasnili o smrti Slovenca v Istri skopa, o čemer smo včeraj poročali na povezavi, smo upoštevali njihov napotek in pojasnila poiskali pri hrvaški policiji. Policijska uprava iz Istre nam je pojasnila, da preiskava še ni zaključena, saj bodo točen vzrok smrti dale šele toksikološko-histološke preiskave, ki so bile naročene po obdukciji. Ta je pokazala, da je Kok umrl zaradi poškodb, ki jih je dobil ob padcu z balkona. Pri čemer pa so pri hrvaški policiji poudarili, da je bila izvedena kriminalistična preiskava, po kateri so izključili, da bi šlo pri Kokovi smrti za kaznivo dejanje.

Policija je vest o smrti aktivnega delavca policije Draga Koka objavila na spletni strani 8. maja. Osmrtnice so objavljene tudi na spletnih straneh. (Foto: policija.si in mojspletnik.ddns.net)

V zvezi z zadevo Novič, ki ga je sodnik Zvjezdan Radonjić aprila oprostil – pri tem pa razkril pritiske, ki so jih nanj, da bi Noviča obsodil, izvajali tako tožilka specializiranega tožilstva Blanka Žgajnar kot vodja tožilstva Harij Furlan pa tudi zagovornik žene umrlega Jamnika Miha Kunič, sin vidnega politika pod Katarino Kresal propadle stranke LDS Jožefa Kuniča, je zoper sodnika podal kazensko ovadbo –, naj bi se dogajalo tudi na ljubljanskem okrožnem sodišču.

Kaj se dogaja in ali postopki res vodijo k Radonjićevi izločitvi, nam ni uspelo izvedeti, saj Marjanu Pogačniku na tri kratka vprašanja, ki jih je prejel pred 10. uro dopoldne in jih v celoti objavljamo v nadaljevanju, do konca delovnega dne ni uspelo odgovoriti.

Preveč za Pogačnika za en dan

Predsednika ljubljanskega okrožnega sodišča Marjana Pogačnika smo prosili za naslednja pojasnila v zvezi s statusom sodnika Zvjezdana Radonjića:
– Ali drži, da omenjeni sodnik odslej dela le še 4 ure?
– Če drži – od kdaj in na čigavo pobudo?
– Ali je prišlo od izreka sodbe v zadevi Novič do kakršnikoli sprememb v organizaciji dela pri sodniku Radonjiču?

Mateja Jazbec je sporočila: “V zvezi z vprašanji, ki ste jih naslovili na Okrožno sodišče v Ljubljani 15. 5. 2019, vas obveščamo, da odgovora danes do 14. ure, kot navajate, ne boste prejeli. Odgovor boste prejeli čim hitreje bo možno oziroma v zakonsko določenem roku.” Kar pomeni, da se lahko zgodi, da bodo odgovore na tri precej preprosta vprašanja zbirali tudi cel teden.

Smo pa opazili, da se na sodišču očitno večkrat fotografirajo, predsedniku sodišča Marjanu Pogačniku pa sta bili očitno dve fotografiji tako zelo všeč, da se ni znal odločiti, katero bi izbral, in ima objavljeni kar obe …

 

V  policiji  v  celoti  zavračamo  navedbe,  da naj bi vodstvo Nacionalnega preiskovalnega  urada  in Uprave kriminalistične policije izvajala pritiske in  grožnje  na  našega  pokojnega sodelavca, kriminalista Draga Koka. Prav tako  ne  razpolagamo  z  nikakršno  informacijo,  da  bi  kdorkoli izvajal kakršnekoli  pritiske  nanj.  V kolikor bi takšno informacijo imeli, bi kot organizacija  storili vse,  da zaščitimo svojega zaposlenega, saj imamo za take primere izdelane ustrezne postopke in predvidene različne ukrepe.

Zato  smo  žalujoči  zaposleni v slovenski policiji zgroženi, da se osebna, družinska  in  poklicna  tragedija  zlorablja  za poskus politizacije smrti našega  sodelavca  in  se  ga  v  tem smislu neprimerno povezuje s kaznivim dejanjem umora, pri preiskavi katerega je tudi sodeloval. Nedopustno je, da se  pri  medijskem  poročanju  ne  upoštevajo  načelo  pietete in standardi objektivnega novinarskega poročanja, saj novinar izpostavljenih informacij pred objavo članka ni preveril pri policiji.

Drago Kok je bil uslužbenec kriminalistične policije, ki je bil med svojimi kolegi  cenjen  strokovnjak  in  dober  prijatelj in takega se spominjajo v vodstvu   Policije,   Uprave   kriminalistične  policije  in  Nacionalnega preiskovalnega  urada,  kjer  je  nazadnje  opravljal  delo. Zato nas je še toliko  bolj  zabolela  vest,  da  se  je njegovo življenje končalo na tako tragičen način.

Nihče  od  vodij  ni  nikoli  izvajal  kakršnegakoli  pritiska  na tragično preminulega  kolega,  saj v slovenski policiji na vseh nivojih gojimo dobre profesionalne  odnose, ki temeljijo na spoštovanju visokih etičnih načel in dobrih  medčloveških  odnosih.  Policija  je ena redkih organizacij, ki ima institucionalno  vpeljan  sistem medsebojne pomoči, zaupnikov in psihološke pomoči, kar je kot dobra praksa prepoznano tudi v tujini. Zato  od  avtorja  članka  pričakujemo, da se bo izogibal diskreditaciji in žaljivemu  ter  netočnemu  predstavljanju  podatkov in dejstev v povezavi s tragičnim dogodkom  našega  sodelavca, saj bomo v policiji storili vse, da zaščitimo ugled in dobro ime sodelavca in policije.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Britanci pretreseni: Moški zabodel vojaka in iz noža lizal kri

Britanskega vojaka je sredi belega dne, ko se je...

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...

Radgonske gorice osvojile šampionsko odličje in deset zlatih medalj

V sredini julija je v prostorih Pomurskega sejma potekalo...