Pravna mreža ovadila Novo24TV in še nekaj drugih medijev

Datum:

Tako imenovana civilna družba je zelo aktivna in zelo rada prevzema delo in zadolžitve pristojnih organov, ko gre za preganjanje tistih, ki si drznejo razmišljati drugače, kot to počnejo mainstrem mediji, ki so tradicionalno zlizani z levim političnim polom. Pravna mreža za varstvo demokracije je namreč zmagoslavno sporočila, da so zoper NovaTV24.si, Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot ter Nova obzorja d. o. o. podali naznanilo suma kaznivega dejanja zaradi kršitve tajnosti postopka.

                   

“Naznanjen sum kaznivega dejanja objave podatkov mladoletne osebe, udeležene v sodnem postopku,” je preko Twitterja sporočila Pravna mreža za varstvo demokracije in ob tem citirala 2. odstavek 287. člena Kazenskega zakonika, ki pravi: Kdor objavi osebne podatke mladoletne osebe, ki je udeleženec v sodnem, upravnem ali v kakršnem koli drugem postopku, ali objavi druge informacije, na podlagi katerih bi bilo mogoče prepoznati njegovo identiteto, se kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do 3 let.”

“Omenjene pravne osebe so storile kaznivo dejanje v medijih, ki jih izdajajo, to so NTA – Nacionalna Tiskovna Agencija – spletna stran NOVA24TV, Škandal 24 in Demokracija,” so zapisali v nadaljevanju, pri čemer niso izdali, na kaj točno se nanašajo, in ob tem dodali, da svoje poslanstvo opravljajo s podporo ljudi. “Hvala za vse donacije in poslane SMS-je”, so zatrdili in ob tem priložili povezavo do spletne strani, kjer je zapisan poziv k mesečnim donacijam ali v enkratnem znesku. “Z donacijami nam omogočaš, da za čim več posameznic in posameznikov ter organizacij najdemo ustrezne pravne rešitve”, navajajo in ob tem pojasnjujejo, da sredstva v imenu Pravne mreže za varstvo demokracije zbira Danes je nov dan, Inštitut za druga vprašanja, kjer deluje eden izmed bolj znanih aktivistov Filip Dobranić.

Inštitut, ki zbira sredstva za delovanje pravne mreže, se je v času Janševe vlade aktivno vključil v civilno iniciativo Glas ljudstva, ki je neumorno protestirala proti desnosredinski vladi. Znano je namreč, da jim gre še posebej v nos prvak Slovenske demokratske stranke Janez Janše, v okviru projekta Maršal Twito so se namreč na dnevni ravni ukvarjali s preučevanjem njegovih tvitov. Konec lanskega leta je v oddaji Tarča Dobranić priznal, da so povsem utrujeni od upiranja prejšnji oblasti. “Ne morete od nas pričakovati, da naredimo to drugo in tretje, pa da smo vsak dan na ulici,” je namreč odgovoril na vprašanje, če je “civilna družba” dovolj kritična do aktualne oblasti.

V Pravni mreži pisali Golobovo novelo zakona o RTVS
“S pravnim znanjem varujemo demokratično, odprto, svobodno in solidarno družbo,” zase pravijo pri Pravni mreži, pobudi, ki je vzklila v času epidemije in je nudila pravno podporo posameznikom in posameznicam ter organizacijam, ki so se na račun “nenasilnega javnega delovanja” znašle v pravnih postopkih. Prav tako so se aktivno udeleževali petkovih protestov, kjer so izvajali tako imenovani “monitoring nad protestniki”, s čimer so pokazali, kam pes taco moli. Ko je Pravna mreža za varstvo demokracije zaradi “varovanja demokratične, odprte in solidarne družbe” prejela nagrado Evropskega parlamenta – Državljan Evrope 2022 – so v Inštitutu 8. marec poudarili, da si nagrade nihče ne zasluži bolj. Po njihovih besedah so se pojavili v največji temi in se postavili na stran varovanja solidarnosti in demokracije. “S svojo neomajnostjo in empatijo so zaščitili marsikoga izmed nas”.

Ni prvič, da se Pravna mreža ukvarja z nami. Lani so denimo na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani v zvezi z izjavama, podanima 28. 6. 2022 v komentatorski oddaji “Kdo vam laže” na Novi24TV, poslali pisno vprašanje, ali so že ukrepali v skladu z zakonskimi pooblastili. Zmotil jih je namreč komentar enega od gledalcev televizije, voditelja oddaje pa so obtožili podpihovanja sovraštva in pozivanja k nasilju. Aktivno se sicer ukvarjajo z oblikovanjem zakonov. Predsednik vlade Robert Golob je namreč v eni izmed oddaj Odmevi na javni RTVS v nasprotju z navedbami kulturnega ministrstva razkril, da je zakon pisala Pravna mreža. Le kaj bi aktualna oblast brez pomoči nevladnikov?

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

Rekordna nepriljubljenost nemške vlade

Nemški volivci so izjemno nezadovoljni z delom vlade, kot...

Katere bodo posledice dviga sodniških plač?

Kakšne bodo posledice dviga sodniških plač? Primeri plač in...

Fajonova bo spet donirala s terorizmom povezani UNRWA

Ministrica Tanja Fajon je na včerajšnji donatorski konferenci za...