Prebivalci Tuzle ostro proti sprejemnemu centru za migrante

Datum:

Vlada Federacije Bosne in Hercegovine je zapuščeno kasarno v Ljubačah nedaleč od Tuzle določila za nov sprejemni center za migrante, a temu nasprotuje lokalno prebivalstvo in mestni svetniki v Tuzli, ki poudarjajo, da je migrantom potrebna pomoč, a nikakor ne v njihovi bližini.

                   

Večji del kasarne v Ljubačah, ki že leta ni v rabi, naj bi po po dločitvi vlade BiH postal nov sprejemni center za migrante. S tem pa se ne strinjajo lokalni prebivalci.

“Z vsemi dovoljenimi sredstvi se bomo borili proti temu,” je povedala Lutka Grgić, ki živi nekaj metrov stran od kasarne. Enakega mnenja so tudi ostali prebivalci.

Migrante bi naselili sredi naselja
“Nahajamo se v centru naselja in srcu industrijske cone, kampi se nikjer na svetu ne postavljajo na takih mestih, temveč na izoliranih lokacijah,” je opozorila Grgićeva.

Ilegalni migranti v Tuzli. (Foto: epa)

“Vse nas skrbi za našo varnost. Pet let smo tu bili v vojni, nihče ni nikamor odšel. Na pamet nam ne pade, da bi to počeli sedaj. Od tu me lahko samo izselijo, a vprašanje je, ali živo ali kako drugače,” je odločena Grgićeva.

Predsednik mestne skupščine v Ljubačah Dražen Vilušić je po pisanju USKinfo povedal, da je migrantom “potrebno pomagati, a ne z namestitvijo poleg družinskih hiš.”

200 novih migrantov vsak dan
Vilušić opozarja, da v kolikor bi se uresničil načrt bosansko-hercegovske vlade, življenje v Ljubačah ne bi bilo več mogoče, saj migrante spremljajo “razna kriminalna dejanja, vlomi v hiše, napadi na ljudi in podobno.” To pa bi pomenilo, da je varnost prebivalcev ogrožena. Po Vilušićevih trditvah so ogrožena tudi življenja migrantov, saj se okoli zapuščenega vojaškega objekta nahaja minsko polje. Na področje Tuzle že sedaj vsak dan prispe približno 200 ilegalnih migrantov.

Naj prekličejo odločitev glede namestitve migrantov v Ljubačah, so vlado pozvali tudi mestni svetniki v Tuzli. Župan Tuzle Jasmin Imamović meni, da je v BiH dovolj izoliranih lokacij, na katere bi lahko namestili migrante, ne da bi zaradi tega ogrožali domače prebivalstvo. Pri tem je izpostavil potrebo po učinkovitem zaprtju meje BiH.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Proruski Kučanovi “mirovniki” pri Urški Klakočar Zupančič

Časnik Delo poroča o "skrivnem sestanku" Kučanovih šestih mirovnikov...

Kučanova zadrega s Čeferinom, ki ga ni tu

Revizija nakupa razpadajoče stavbe na Litijski v Ljubljani, v...

Golob pravi, da bo nakup Patrijinih oklepnikov strokovna odločitev, na Boxerje je očitno že pozabil

"Spomnimo, strokovnjaki so jih rotili, naj ne razveljavijo pogodbe...

[Poskus atentata] Trump: “Neverjetno je, da se kaj takega lahko zgodi v naši državi”

Včeraj popoldne je na Trumpovem volilnem shodu v Butlerju...