Pred Hrvaško obalo opazili jato kitov glavačev

Datum:

Potniki na turističnih ladjah so v sredo zvečer v morju pri Rovinju opazili tri kite, ki so plavali blizu ene od panoramskih ladij, poročajo hrvaški mediji. Kot dodajo, gre najverjetneje za zobate kite glavače, ki večinoma živijo v globljih vodah južnega Jadrana. Pristojni pa svarijo, da bi kiti lahko nasedli v plitvinah severnega Jadrana.

                   

Turisti lahko na izletih z ladjicami pri Rovinju pogosto vidijo delfine, v sredo pa so presenečeno zagledali 12-metrskega kita, ki je plaval ob ladji. Amaterski video posnetek srečanja ladje in kita, ki ga je posnel eden izmed turistov, je objavil istrski novičarski portal regionalexpress.hr.

Nekateri turisti so poslali fotografije kitov hrvaškemu inštitutu za zaščito morja Plavi svijet, ki je potrdil, da gre za najmanj tri zobate kite glavače.

V Jadranu jih čakajo nevarnosti
Na inštitutu so ob tem opozorili na nevarnost, da bi kiti nasedli in poginili, ker so prišli v plitvi severni Jadran. Verjetno gre za živali, ki so izgubile orientacijo in se poskušajo vrniti v globlje morje. Spomnili so tudi, da se je pojav kitov glavačev v severnem Jadranu večkrat končal tragično za tega sesalca, ki je ena največjih morskih živali, na primer v letih 2000 in 2014 na severni jadranski obali Italije.

M. P., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Portugalska: V bližini plaž vse pogosteje opaženi kiti

Na Portugalskem so kiti, ki prebivajo v Atlantiku, vse...

Mahnič: Lah kot priča ne more biti predsednik preiskovalne komisije o Gen-I, to je zloraba uradnega položaja

Poslanec in član preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnega finančnega...

Hezbolah z več kot 160 raketami nad Izrael

Hezbolah je danes v zgodnjih jutranjih urah na Izrael...