Pred predsednikom vrhovnega sodišča v ZDA bo opoldne po lokalnem času Donald Trump prisegel kot 45. predsednik ZDA

Datum:

Avgusta 2015 je Donald Trump stal na tekočih stopnicah svoje stolpnice na Manhattnu in razglasil predsedniško kampanjo s trditvijo, da Mehika v ZDA pošilja kriminalce in posiljevalce. Takrat mu ni nihče pripisoval možnosti za zmago. Trump postaja 45. predsednik ZDA.

Med več tisoč ljudmi se bodo inavguracije Donalda Trumpa udeležili številni kongresniki, nekdanji predsedniki, veleposlaniki in posebni gosti ter novinarji, a mnogih tudi ne bo. Med drugim skoraj 50 demokratskih senatorjev in tudi  številnih znanih osebnosti. Prisegel bo pri dveh Svetih pismih, svojem in tistem, pri katerem je pred 156 leti prisegel Abraham Lincoln.

Opoldne bo v Washingtonu po lokalnem času pred predsednikom vrhovnega sodišča prisegel 45. ameriški predsednik Donald Trump. Njegov inavguracijski govor naj bi bil po napovedih “zelo oseben in iskren”, bolj filozofska izjava o njegovi viziji ZDA kot predstavitev načrtov.

Po prisegi bo s prvo damo Melanio gost na kongresnem kosilu, nato bo nadaljeval sprehod od kongresnega griča po aveniji Pensilvanija mimo Trumpovega hotela do Bele hiše. Tam bo ogled parade s sprejemom, kasneje bo še več plesnih zabav po prestolnici. Poleg Trumpovih privržencev v Washingtonu, kjer bodo veljali strogi varnostni ukrepi, pričakujejo tudi številne protestnike.

Že danes naj bi novi ameriški predsednik Donald Trump podpisal prve odloke, nato pa še vrsto drugih, s katerimi bo razveljavil politike svojega predhodnika Baracka Obame, za katere ne potrebuje potrditve kongresa.

B. J., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Levičarski “skriti” aktivisti klonili pod težo Grimsovih argumentov o migracijah

Direktor PU Ljubljana je za medije dejal, da skupine...

Nika Kovač se je povezala z eno glavnih Putinovih operativk v EU parlamentu

Inštitut 8. marec se je v sklopu nadaljevanja aktivističnih...

Ne zamudite pogovornega omizja na temo “Štajerska si zasluži več!”

Danes ob 19.15 bo na 2. Programu NOVA24TV prenos...