Preden so se politično spravili na Muzej osamosvojitve, so vandalizirali poslovne prostore in celo direktorjevo hišo

Datum:

Pred nekaj dnevi je ministrica za kulturo Asta Vrečko napovedala ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve, ki naj bi se po novem združil z Muzejem novejše zgodovine Slovenije. Kritik iz medijskih in političnih krogov je bilo kar nekaj že ob ustanovitvi muzeja marca lani, češ da gre za nepotreben in politični projekt. A ukinjanje muzeja za nekatere očitno ni dovolj – spravili so se namreč tudi na hišo direktorja muzeja in na sam objekt, ki ga najema Muzej slovenske osamosvojitve. “Podane so bile prijave na policijo, zato upam, da bo policija čimprej odkrila neznanega storilca ali storilce,” je sporočil direktor muzeja Željko Oset.

Medtem ko že od včeraj v vseh medijih beremo o domnevnem napadu na direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač, napade doživljajo tudi nekateri drugi – vendar taistih medijev to pač ne zanima. Gonja proti Muzeju slovenske osamosvojitve se je začela že pred njegovo ustanovitvijo, ukinitev muzeja, ki jo je napovedala ministrica za kulturo Asta Vrečko, pa je očitno nekomu dala navdih, da se za piko na i spravi na hišo direktorja muzeja, kasneje pa tudi na hišo, v kateri zaenkrat še domuje Muzej slovenske osamosvojitve.

Napadi na hišo in poslovne prostore
V petek, 23. septembra zvečer, je direktor Muzeja slovenske osamosvojitve Željko Oset oddal ovadbo zaradi poškodovanja fasade na njegovi hiši v Šentjurju. Iz varnostnih razlogov je nato namestil tudi kamere, ki so danes sredi noči zaznale premikanje človeka  – in to na delu hiše, kjer je bila septembra poškodovana fasada. Oseba je prišla s strani, kamor je neznani storilec odšel med septembrskim obiskom – kar lahko nakazuje, da gre morda za isto osebo.

Po poškodbi hiše so se začeli dogajati vandalski napadi tudi na hišo, v kateri najema poslovne prostore Muzej slovenske osamosvojitve, katerega direktor je Oset. Na Jamovi cesti v Ljubljani so bila trikrat poškodovana vhodna vrata v objekt, odlomljena je bila zadnja stran domofona, naposled pa še odtujena kanta za bio odpadke. Ob tem je direktor muzeja dodal, da pred sredino septembra ni bilo nobenih napadov niti groženj ali “opozoril”. “Nadlegovanje postaja nevzdržno,” je priznal direktor muzeja.

“Podane so bile prijave na policijo, zato upam, da bo policija čimprej odkrila neznanega storilca ali storilce,” nam je povedal direktor muzeja Željko Oset, ko smo ga prosili za pojasnilo.  O dogajanju nas je sicer obvestila Alenka Puhar, predsednica sveta zavoda, ki jo je direktor muzeja obvestil kot svojo predstojnico.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Levičarski “skriti” aktivisti klonili pod težo Grimsovih argumentov o migracijah

Direktor PU Ljubljana je za medije dejal, da skupine...

Nika Kovač se je povezala z eno glavnih Putinovih operativk v EU parlamentu

Inštitut 8. marec se je v sklopu nadaljevanja aktivističnih...

Ne zamudite pogovornega omizja na temo “Štajerska si zasluži več!”

Danes ob 19.15 bo na 2. Programu NOVA24TV prenos...