Predlog tožilke, da za nevarnega iraškega migranta predlaga le šestletno zaporno kazen, dvignil na noge znanega odvetnika in sindikat policistov!!

Datum:

“Šest let zapora za poskus umora in poskus kraje avtomobila? To pa je zgrešena kaznovalna politika, za vsako premoženjsko kaznivo dejanje se danes dobi več (npr. rop, velika tatvina, zloraba položaja itd). Ena kazniva dejanja brutalno kaznujemo, druga pa takole,” je kritično izpostavil odvetnik Blaž Kovačič Mlinar, potem ko je tožilka Ana Radovanović Širok predlagala le šest let zapora in pet let izgona iz Slovenije po prestani zaporni kazni za 26-letnega Iračana Amarja Yassina Al Hamdanija, ki je v začetku julija na izvozu hitre ceste H4 na Vogrskem presenetil s svojim napadom na taksista in policista. Prav tako so nad ravnanjem tožilstva izredno ogorčeni v Sindikatu policistov Slovenije, saj gre za huda kazniva dejanja zoper življenje in telo. 

26-letni Iračan je na obravnavi v sodni dvorani novogoriškega sodišča s svojim vulgarnim obnašanjem nadaljeval, da so se v nelagodju znašli sodnik, njegova odvetnica, tožilstvo in sodni tolmač, so poročale Primorske novice. Vmes je namreč boksnil v mikrofona na pultu pred sodnikom, nakazal pljuvanje, odrival sodnega tolmača ter kazal nespoštovanje do vseh prisotnih v sodni dvorani.

Tožilka do takšne odločitve, ker se ji zdi, da obtoženi pred sabo nima svetle prihodnost
Ana Radovanović Širok je na sojenju pojasnila, da se je za mile ukrepe odločila, ker je obtoženi migrant že šest let na begu in naj bi bil zato brez svetle prihodnosti. “Uporabil je olfa nož, oškodovanci so ostali nepoškodovani, obtoženi pa je na poti že šest let in brez vsake možnosti za svetlo prihodnost,” je pojasnila. Glede mile kazni za migranta je bilo med državljani zaznati začudenje in razočaranje, ljudje namreč ne morejo razumeti logike, kako naj bi migrant po petih letih izgona postal priden in prenehal slediti glasovom boga, ki mu narekuje, koga naj ubije.

Nevaren migrant bo lahko na svobodi že po štirih letih
Kakšen odnos ima obtoženi migrant do celotnega postopka pred sodiščem, kažejo njegove izrečene besede. Migrant je namreč dejal, da ga sploh ne zanima, kaj namerava sodnik povedati, po obrazložitvi, da ne bo obsojen na smrtno kazen, pa je priznal dejanja iz obtožbe. Glede napada na policista je povedal, da ga je želel ubiti, ker naj bi ga vodila božja roka. Priznal je tudi, da je ranil taksista in poskušal odtujiti vozilo. Pri tem pa je dodal, da so vsi njegovi uslužbenci.

Foto: STA

Glede na to, da smo nedavno poročali o posilstvih ilegalnega Maročana ter o avtomobilski nesreči, v kateri sta umrla dva nezakonita prebežnika, je več kot očitno, da Slovenija postaja priljubljena za nezakonite migrante. To seveda ne čudi, potem ko je celo ustavno sodišče pri zakonu o tujcih poskrbelo, da je tudi azilna zakonodaja postala veliko bolj sprejemljiva. Slovenskim nevladnikom se ni treba bati, da ne bi še naprej prihajalo do novih “kulturnih obogatitev”.

Zgrešena kaznovalna politika dvignila na noge marsikoga
Kako nelogična je tako nizka zaporna kazen – šest let za poskus umora in poskus kraje avtomobila -, govorijo členi v kazenskem zakoniku. Za rop je namreč zagroženo do največ deset let zaporne kazni, v primeru sodelovanja v hododelni združbi pa celo do petnajst let zapora. V primeru roparske tatvine je  po 207. členu zagroženo do največ deset let zapora, v primeru, če je bila v roparski tatvini ukradena visoka vrednost, pa se lahko izreče do največ petnajst let zaporne kazni. Človek vidi, da so zadeve v slovenski kaznovalni politiki resnično zgrešene, ko se glede tega kritično oglasi celo sam odvetnik kazenskega prava. Glede na stanje v državi ni nič čudnega, da se marsikdo vpraša, če je morda do takšne kazni prišlo, ker gre za migranta.

“V Sindikatu policistov Slovenije smo izredno ogorčeni nad ravnanjem državnega tožilstva v navedenem primeru, saj gre za huda kazniva dejanja zoper življenje in telo, poleg tega pa v primeru policista celo za kvalificirano obliko kaznivega dejanja. Zato od vrhovnega državnega tožilca, predsednika Republike Slovenije, predsednika Vlade Republike Slovenije, predsednika Državnega zbora Republike Slovenije in predsednika Vrhovnega sodišča Republike Slovenije ter ministrice za pravosodje kot najvišjih predstavnikov države in slovenskega pravosodnega sistema vsi policisti in policistke pričakujemo takojšen javni odziv,” so sporočilu iz Sindikata policistov Slovenije.

Hana Murn

Sorodno

Zadnji prispevki

Komu je nevaren Janez Janša?

Delovna novinarja sta v skrajno enoumni levičarski debati o...

SB Novo mesto: Zaradi izbruha covida obiski na nekaterih oddelkih niso dovoljeni

Vodstvo novomeške splošne bolnišnice je objavilo, da zaradi izbruha...

Ministrica Vrečko za vodenje NUK imenovala družinskega prijatelja, ki ne izpolnjuje pogojev

Vlada Roberta Goloba nadaljuje s političnim nastavljanjem kadrov na...