Predsednica Sveta staršev OŠ Koper Mirella Baruca z anketo podlo zlorabila starše in skrbnike otrok za promocijo Univerze na Primorskem, katere članica je!

Datum:

“Gre za samostojno pobudo Mirelle Baruca čeprav so pod njo podpisani predsedniki Svetov staršev Obalno-Kraške regije. Sklepa predstavniki staršev niso sprejemali,” je povedal eden izmed virov glede spletne ankete, ki naj bi jo sicer prejeli vsi starši oziroma skrbniki, torej več kot 10 tisoč učencev 24 osnovnih šol v Obalno-kraški regiji, njen namen pa je pridobiti podporo staršev in skrbnikov za to, da se otroci v najkrajšem možnem času vrnejo v šolo, in da se pouk na daljavo prekine. Ob čemer bi z domnevno že spisano pobudo, datirano na 5. februarja, izvedli “mobing” na vlado in ministrstvo. Kot vse kaže, gre za nizkotno politično manipulacijo. 

                   

Eden od virov nas je danes opozoril na članek v Primorskih novicah z naslovom Sveti staršev 24 obalno-kraških šol v skupni poziv za odprtje šol. “Še enkrat bi rad poudaril, da Svet staršev nikoli ni, ne razpravljal ne sprejemal sklepov povezanih z odprtjem šol. Tako, da gre za samostojno pobudo Mirelle Baruca in nekaterih njenih somišljenikov.” Kot še navaja vir, ki se z njenim ravnanjem očitno ne strinja, za takšna dejanja ne želi prevzemati odgovornosti. Obenem tudi ne želi, da bi kdo mislil, da je pri tem sodeloval in izrabil zaupanje ljudi. “V kolikor bi prišlo do take pobude na Svetu staršev bi prej preveril vaše mnenje,” je še jasen.

Obenem še enkrat izrecno poudarja, ker se mu to zdi zelo pomembno: “Gre za samostojno pobudo Mirelle Baruca čeprav so pod njo podpisani predsedniki Svetov staršev Obalno-Kraške regije. Sklepa predstavniki staršev niso sprejemali.” V vednost smo v uredništvo medija prejeli tudi anketo, ki so jo pripravili nekateri predstavniki Sveta staršev na pobudo samovoljne Baruce, sicer predsednice Sveta staršev. Kot še navaja, Svet staršev z dotično anketo in njeno vsebino ni bil seznanjen in je ni potrdil. Prav tako ni obravnaval problematike vrnitve v šolo. Potekali so neformalni pogovori na platformi Viber. “Tako, da anketo izpolnite po lastni presoji.” 

Anketa glede vrnitve otrok v osnovne šole, ki jo samovoljno organizira nekaj posameznikov s Predsednico Sveta staršev Osnovne šole Koper Mirello Baruco na čelu. (Foto: 1ka)

“P.S. Sam osebno imam pomisleke o takih anketah saj ni nobenega nadzora nad tem, kdo lahko glasuje in kolikokrat lahko glasuje. Posebej, ko se rezultate takih anket posploši na celotno regijo, šolo ali posamezen razred,” je še jasen. V nadaljevanju navajamo sporočilo predsednice Sveta staršev OŠ Koper: “Spoštovani predstavniki v Svetu staršev, vljudno prosim, da vabilo v nadaljevanju jutri, 1. 2. 2021, posredujete staršem vašega oddelka in jih prijazno povabite k sodelovanju. Izpolnjevanje ankete traja približno 2 minuti. Anketa bo možno izpolniti do četrtka, 4. 2. 2021. Vse podrobnosti so zapisane v nadaljevanju. Lepo se vam zahvaljujem za vaše sodelovanje in hiter odziv.”

Baruca skuša starše in skrbnike otrok zlorabiti za promocijo Primorske univerze, katere članica je!
V nadaljevanju je staršem oziroma skrbnikom posredovala tudi povezavo, preko katere je mogoče dostopati do že omenjene spletne ankete. Kot v elektronskem sporočilu še navaja, naj bi bil namen ankete preveriti mnenje o tem, ali se starši in oskrbniki strinjajo, da se njihov “otrok v najkrajšem možnem času vrne v šolo in da se pouk na daljavo prekine”. Ob tem še navaja, da bo sodelovanje staršev in skrbnikov v veliko pomoč v sklopu posredovanja skupnega poziva, ki naj bi ga ob predhodnem soglasju Sveta staršev naslovili, tako na Vlado RS, kot tudi na Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter na preostale institucije, ki imajo kakršenkoli vpliv na odpiranje oziroma zapiranje šol.

Predsednica Sveta staršev OŠ Koper Mirella Baruca, je starše zlorabila za promocijo Primorske univerza, katere članica je. (Foto: Univerza na Primorskem)

Kot kaže gre za svojevrstno manipulacijo, na katero opozarjajo vznemirjeni starši otrok. Kot so pri Škandalu24 posebej opozorili, gre v resnici za zlorabo staršev za promocijo Univerze na Primorskem, katere članica je Baruca. Na tej inštituciji namreč opravlja funkcijo Vodje službe za podobo, in sicer v okviru tamkajšnjega Medijskega centra.

Portal Vipavska pa ob tem navaja, da je poziv, ki naj bi ga v Svetu naslovili na vlado, že napisan, čeprav je izpolnjevanje ankete še vedno v teku, torej njenega rezultata aktiv staršev še ne pozna, je pa kot še navaja portal, poziv datiran na 5. februarja, kar jasno kaže na to, da gre za manipulacijo. “To je manipulacija. Imam pet otrok, od vrtca do fakultete, in ostro protestiram, da v mojem imenu nastopajo ljudje, ki se grejo politiko. Zaupam medicini in zdravnikom, ne pa politikantom, ki bi radi naše otroke izkoristili v političnem boju,” jasno poudarja novinar Tino Mamić.

“Politikanti pa bi radi mojo željo iztrgali iz konteksta in jo vgradili v svoj poziv, naj se šole odprejo ne glede na mnenje stroke. Ne!”
“Tudi sam si močno želim, da bi moji otroci šli takoj nazaj v vrtec in šole. A takrat, ko bodo to svetovali zdravniki, ne pa ulica. Politikanti pa bi radi mojo željo iztrgali iz konteksta in jo vgradili v svoj poziv, naj se šole odprejo ne glede na mnenje stroke. Ne!”, pa je bil glede manipulacij še odločen novinar Mamić. Za dodatna pojasnila pa smo se obrnili kar na gospo Baruca, na katero smo naslovili sledeče novinarsko vprašanje: “Kako komentirate izjave nekaterih medijev, da je poziv vladi, ki naj bi bil utemeljen na podlagi ankete namenjene staršem in skrbnikom otrok, v resnici že napisan in datiran na 5. februarja ter ali gre v resnici za zlorabo staršev in skrbnikov otrok za umazane politične igrice oziroma obliko promocije Univerze na Primorskem?” Na odgovor še čakamo in ga bomo objavili, ko ga bomo prejeli.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Afganistanec na nemški nogometni zabavi zabadal ljudi

Včeraj so nemški nogometni navdušenci slavili. A slavje ni...

[Video] Golob živi otroške sanje: Rajši na tekmi v ZDA kot na mirovni konferenci v Švici

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je ob začetku mirovne konference...

Ukrajina in ZDA podpisali desetletni bilateralni varnostni sporazum

Včeraj sta ameriški predsednik Biden in ukrajinski predsednik Zelenski...

Zver: Arbitražno športno sodišče je zavarovalo ženski šport in ženske

Nekdanji minister za šolstvo in šport ter evropski poslanec...