Predstavniki združenj občin protestno zapustili pogajanja z ministrom za finance, ki ne razume lokalne samouprave in financiranja z zakonom predpisanih nalog

Datum:

Predstavniki združenj občin so včeraj protestno zapustili pogajanja z ministrom za finance Klemenom Boštjančičem o povprečninah. Kot je povedala Jasmina Vidmar, generalna sekretarka Skupnosti občin Slovenije, minister namreč ne razume lokalne samouprave in financiranja z zakonom predpisanih nalog. “Za te mora namreč država nameniti tudi denar, minister pa ta del financiranja meša z lastnimi viri, iz katerih občine financirajo razvojne in druge naloge,” je med drugim pojasnila. Več podrobnosti bodo posredovali danes.

                   

Minister Klemen Boštjančič se je s predstavniki občinskih združenj na uvodnem sestanku srečal sredi meseca. Po navedbah občinskih predstavnikov so se dogovorili, da do naslednjih pogajanj pripravijo približevalne predloge glede višine povprečnin. Po poročanju STA je minister tedaj na sestanek prišel s številkami, ki so bolj ali manj podobne letošnjim, medtem ko so občine želele znaten dvig povprečnine že za letos in prihodnji dve leti. Povprečnino za letošnje leto naj bi dvignile z zdajšnjih 645 na 736,66 evra. Za leto 2023 predlagajo, da povprečnino dvignejo na 776,4 evra, za leto 2024 pa na 783 evrov.

Včeraj je minister sicer prišel s predlogom za 3-odstotni dvig povprečnin, kar pa po mnenju občin ne dosega niti dviga stroškov dela javnih uslužbencev na račun zadnjih dogovorov s sindikati javnega sektorja. “Gre za popolno nerazumevanje lokalne samouprave in financiranja nalog, ki jih občinam nalaga država. Za te mora namreč država nameniti tudi denar, minister pa ta del financiranja meša z lastnimi viri, iz katerih občine financirajo razvojne in druge naloge,” je med drugim pojasnila Jasmina Vidmar. Dodala je še, da si občine vendarle želijo novih pogovorov in dobrih odnosov z vlado.

Generalna sekretarka Skupnosti občin Slovenije (SOS) Jasmina Vidmar (Foto: STA)

Vladna stran bo v zakonu o izvrševanju proračunov za leti 2023 in 2024 državnemu zboru predlagala povprečnino v višini 667 evrov, kar je 20 evrov na prebivalca v Sloveniji več, kot je trenutno določena povprečnina z dogovorom za leto 2023, je po pogajanjih sporočilo ministrstvo za finance. Občine bodo za izvajanje zakonsko določenih nalog vsako leto posebej prejele 1.390.481.658 evrov, kar je za 41,7 milijona evrov več, kot je bilo predvideno za leto 2023. Višja bodo tudi druga razvojna sredstva, ki jih na podlagi povprečnine prejemajo občine iz državnega proračuna. “Razhajanja med nerealnimi zahtevami občin in javnofinančnimi zmožnostmi države v eni največjih kriz do sedaj so bila prevelika,” pa so zapisali na ministrstvu za javno upravo. Z obeh ministrstev so sicer sporočili, da je vlada odprta za obnovitev dialoga z občinami in še vedno upa, da bo z občinskimi združenji podpisala dogovor o višini povprečnine za leti 2023 in 2024.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...

[Video] Divji zahod: Kompilacija posnetkov, kako se je Vučić lotil volitev

Prejšnjo nedeljo so v Srbiji potekale lokalne volitve, na...

To je ženska, ki je spala s 300 osebami na leto, petimi na dan, mama jo podpira!

Annie Knight je obogatela z ustvarjanjem vsebin za odrasle....

Zmaga? Ne. Moralni poraz brez primere v zgodovini!

Evropske volitve so sicer pokazale prevlado Janševe stranke, ki...