Pregrešno drag TEŠ 6 v vrednosti 1,4 milijarde evrov in njegova “učinkovitost”

Datum:

Ko človek pomisli na to, kako mastno smo preplačali projekt TEŠ 6, se lahko opravičeno žalosten prime za denarnico, saj smo konec koncev davkoplačevalci tisti, ki smo zanj dali kar 1,4 milijarde evrov, kljub temu, da je bila cena projekta sprva ocenjena na 655 milijonov evrov. Še posebej pa nas lahko razjezi dejstvo, da po junijski zaustavitvi zaradi razpoke na pregrevalniku TEŠ 6 spet stoji. Kako je mogoče, da smo za tovrstno kakovost plačali krepko preko milijarde evrov?

Zaustavitev šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj, ki je bila načrtovana do 6. novembra zaradi kontrole garancijskega popravila v juniju in nujnih vzdrževalnih del, je bila podaljšana do srede, ko bo blok vnovič sinhroniziran z omrežjem. Iz Holdinga Slovenske elektrarne so namreč sporočili, da bo elektrarna dodatno preverila kakovost izvedenih del in popravil na bloku in dodali, da si želijo, da bi elektrarna v prihodnje delovala nemoteno, s čimer bi bila tudi oskrba z električno energijo zanesljiva.

Opozoriti velja na besede tedanjega ministra za promet iz vrst SD Patricka Vlačiča, ki je leta 2009 na zborovanju v Velenju dejal: “Gradili bomo, kot smo TEŠ 6, če ne bo šlo drugače, tudi brez dovoljenj!” S temi besedami je napovedal, kako bo potekala gradnja pod taktirko šaleškega lobija, zato ni presenetljivo, da so njegove besede mediji povsem zamolčali, kljub temu, da naj bi temu nasprotovali, kar v praksi kaže na njihovo dvoličnost.

Župan Velenja Bojan Kontič (Foto: STA)

Projekt bi bilo možno ustaviti leta 2009
Na to, da gre pri šaleškem lobiju, ki je vpleten v zloglasni projekt TEŠ 6, za rdečo navezo, je opozoril že Gregor Golobič, vse skupaj pa vodijo velenjski župan Bojan Kontič, nekdanji poslanec SD in častni občan Mestne občine Velenje Srečko Meh ter Milan Medved, član SD in dolgoletni direktor Premogovnika Velenje. Leta 2009 bi bilo možno po besedah prvaka opozicijske SDS Janeza Janše ustaviti projekt in s tem prihraniti tudi precej denarja. “Ni bilo potrebno postaviti dokončne usode tega bloka, samo time out bi si vzeli.” Janša je še poudaril, da njegova vlada v prvem mandatu nikoli ni odločala o podražitvi projekta, takrat tudi ni bilo nikogar, ki bi menil, da se bo ta podražil v tolikšni meri. Takratna vlada je pokazala največjo možno brezbrižnost do najdražjega koruptivnega projekta in škandala v zgodovini Slovenije, ki pa zaradi močne levičarske zaslombe verjetno nikoli ne bo dobil sodnega epiloga. A očitno se iz preteklih napak ne naučimo nič, saj se nam z drugim tirom obeta novi TEŠ 6.

H. M.

Sorodno

Zadnji prispevki

Evroposlanci: Vnovična izvolitev von der Leynove je zamujena zgodovinska priložnost!

Evroposlance iz vrst SDS smo povprašali, kaj menijo o...

Slovenske železnice po številu zaposlenih prekašajo celo ameriški Amtrak

Gospodarnost in učinkovitost investicij Slovenskih železnic je pod drobnogledom,...

Ameriški intelektualec: “Podporo Trumpu generira strah pred komunizmom”

Ameriški matematik, investitor in javni intelektualec dr. Eric Weinstein...