Premier Janša in minister Šircelj sta se s člani fiskalnega sveta pogovarjala o javnofinančnem stanju in ekonomski politiki

Datum:

Danes je potekal sestanek predsednika vlade Janeza Janše in ministra za finance mag. Andreja Širclja s člani fiskalnega sveta, na katerem so se pogovarjali o javnofinančnemu stanju in ekonomski politiki – tako v Sloveniji kot tudi v Evropski uniji. Sicer pa je danes potekala tudi 254. dopisna seja Vlade Republike Slovenije, na kateri je vlada sprejela več odločitev.

Predsednik vlade Janez Janša in minister za finance mag. Andrej Šircelj sta se danes srečala s člani fiskalnega sveta. S strani fiskalnega sveta so v pogovoru sodelovali njegov predsednik  dr. Davorin Kračun, člana Alenka Jerkič in mag. Tomaž Perše ter vodja službe za analize mag. Aleš Delakorda. Pogovor je bil namenjen javnofinančnemu stanju in ekonomski politiki v Sloveniji ter Evropski uniji. Fiskalni svet je neodvisen in samostojen državni organ, ki nadzira vodenje javnofinančne politike. Njegova osnovna naloga je spremljanje spoštovanja fiskalnega pravila, srednjeročno uravnoteženih prihodkov in odhodkov brez zadolževanja ter izvajanja predpisov EU, ki urejajo ekonomsko upravljanje v državah članicah.

Danes je sicer tudi potekala 254. dopisna seja Vlade Republike Slovenije, na kateri je vlada sprejela več odločitev. Med drugim je sklenila, da pri proračunskem uporabniku Urad Republike Slovenije za nadzor proračuna odpre proračunsko postavko za predsedovanje Svetu Evropske unije, za katero se bo pravice porabe zagotovilo z razporeditvijo sredstev iz rezerve za stroške predsedovanja. Urad za nadzor proračuna je član delovne skupine za boj proti goljufijam, ki bi škodile evropskemu proračunu. To je delovno telo, ki redno deluje v okviru Sveta EU. V obdobju slovenskega predsedovanja bo urad predsedoval omenjeni delovni skupini. Tako kot doslej, v času predsedovanja pa še intenzivneje, bo sodeloval tudi z Evropskim uradom za boj proti goljufijam. Sklenila je tudi, da pri proračunskem uporabniku Ministrstvo za okolje in prostor odpre nove proračunske postavke. Skladno s spremembami Uredbe o organih v sestavi ministrstev se namreč izvajanje upravnih in strokovnih nalog skladno s predpisi o varstvu okolja in narave prenašajo z Agencije Republike Slovenije za okolje na ministrstvo. Poleg tega je vlada danes odločila je o prerazporeditvah in razporeditvah pravic porabe v letošnjem državnem proračunu.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Britanci pretreseni: Moški zabodel vojaka in iz noža lizal kri

Britanskega vojaka je sredi belega dne, ko se je...

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...

Radgonske gorice osvojile šampionsko odličje in deset zlatih medalj

V sredini julija je v prostorih Pomurskega sejma potekalo...