Premier Janša: Nove okužbe terjajo strožje ukrepe pri prehodu meje, ki veljajo že od jutri! Upoštevajte ukrepe!

Datum:

Nove uvožene okužbe terjajo strožje ukrepe pri prehodu meje za vse, ki prihajajo iz držav večjega tveganja koronavirusa. Začnejo veljati že jutri. Za preprečitev širjenja okužb pa je nujno upoštevanje razdalje, higiena rok in nošenje zaščitnih mask po navodilih nacionalnega inštituta za javno zdravje,” sporoča slovenski premier Janez Janša.
Zaradi odprtih meja po Evropi in obnavljanjem medcelinskih povezav se tveganje za uvoz novih okužb zelo hitro povečuje. Zato nam grozi drugi val okužb, katerih širitev bomo omejili le, če bomo ukrepe dosledno izvajali, sicer bodo nove omejitve neizogibne. Ker so nove okužbe posledica uvoza le-teh to terja strožje ukrepe pri prehodu meje za vse, ki prihajajo iz držav večjega tveganja za koronavirusom. Tako bodo nova pravila pričela veljati že jutri, še vedno pa je nujno upoštevanje razdalje, higiena rok in nošenje zaščitnih mask po navodilih NIJZ.

Kot je na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 ob tem pojasnil vladni govorec Jelko Kacin, se je vlada odločila, da zmanjša nevarnost in možnost vnosa in širjenja novega koronavirusa iz tujine na kar najmanjšo možno mero, zato je podaljšala seznam držav na rdeči listi in državljanom teh držav otežila vstop v Slovenijo. Poslej bo tako zanje za vstop v Slovenijo zahtevano aktualno potrdilo o negativnem testu na okužbo z novim koronavirusom, ki bo moralo biti izdano znotraj EU in ne bo smelo biti starejše od treh dni. Hkrati se slovenskim državljanom odsvetuje potovanja v te države, je danes še dejal Kacin. Napovedal je, da bo zanje ob vračanju v Slovenijo prav tako veljala obvezna 14-dnevna karantena.

Na seznamu držav s poslabšano epidemiološko sliko je sedaj skupno 34 držav; Katar, Bahrajn, Čile, Kuvajt, Peru, Armenija, Džibuti, Oman, Brazilija, Panama, Belorusija, Andora, Singapur, Švedska, Maldivi, Sao Tome in Principe, Združeni arabski emirati, ZDA, Savdska Arabija, Rusija, Moldavija, Gibraltar, Bolivija, Portoriko, Gabon, Kajmanski otoki, Dominikanska republika, Južna Afrika, Iran, Velika Britanija, Severna Makedonija, Bosna in Hercegovina, Srbija in Kosovo.

Še naprej bodo lahko brez omejitev in karantene v Slovenijo vstopali državljani Slovenije ali tujci s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, ki prihajajo iz držav članic Evropske unije oziroma držav članic schengenskega območja.

Minister Aleš Hojs je danes še pojasnil, da je Slovenija hkrati na zeleno listo – seznam držav za prehajanje državne meje brez omejitev – dodala Dansko, Luksemburg, Malto Španijo, Irsko in Francijo, in s tega seznama umaknila Bolgarijo, ki pa ni pristala na rdeči, ampak je na t.i. rumeni listi. Na seznamu varnih držav bodo tako od petka dalje 24 držav in sicer Hrvaška, Madžarska, Avstrija, Ciper, Češka, Estonija, Finska, Nemčija, Grčija, Islandija, Latvija, Litva, Lihtenštajn, Norveška, Slovaška, Švica, Italija, Črna gora, Danska, Francija, Irska, Luksemburg, Malta in Španija. Države, ki jih ni na teh dveh seznamih, so na t.i. rumeni listi, ki pa ne bo posebej objavljen, je še pojasnil Hojs.

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je ob tem pojasnil, da je država uvrščena na rdečo listo, če v zadnjih 14 dneh beleži 40 novih primerov okužb na 100 tisoč prebivalcev. Ob tem je dodal, da so v zadnjih dneh bili dve okužbi z novim koronavirusom vneseni iz Rusije, devet iz BiH, tri iz Srbije, po ena iz Švedske in ZDA, za štiri pa izvor ni znan. Sekundarnih okužb od teh pa so zabeležili 14. Ob tem je opozoril, da gre v primerih vnesenih okužb za ljudi, ki so v Slovenijo vstopili skozi določbe o izjemah, ki jih omogoča odlok, ki omejuje prehode meje z namenom zajezitve pandemije. “Zato smo kot NIJZ odreagirali in predlagali vladi, da dokument na novo postavimo,” je še dejal.

Odpravljena je tako izjema, ki se je nanaša na bližnjega sorodnika državljana Slovenije ali tujca s stalnim bivališčem v Sloveniji oziroma živi z njim v skupnem gospodinjstvu in ima stalno ali začasno bivališče v državi EU ali drugi državi schengenskega območja ter v Sloveniji lastništvo nepremičnine ali registriranega zračnega ali vodnega plovila. Slovenija tudi ukinja možnosti prehajanja meje brez omejitev za tedenske delovne migrante, ki bodo poslej morali prav tako imeti pri sebi negativen test na okužbo z novim virusom, ki bo izdan znotraj EU in ne bo starejši od treh dni. Za dnevne migrante sprememb prehajanja meje zaenkrat ni, je še pojasnil Hojs.

https://twitter.com/GovorecCOVID19/status/1273619721435389956?s=20

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Ste videli njihove naslove? V Levici skoraj sami buržuji

Stranka Levica se svojim volivcem predstavlja kot "ekosocialistična" stranka....

Pasti evtanazije: Ubil se bo lahko vsak, ne samo na smrt bolni!

Je izčrpanje možnosti zdravljenja pogoj za evtanazijo? Ne. Po...

Drsimo: Slovenijo v 20 letih prehitele številne nekoč zaostale države

Od desetih držav, ki so leta 2004 vstopile v...

Zaton naše civilizacije je tik pred vrati

Vsaka civilizacija v zgodovini je doživela svoj vzpon, svoje...