Premier Janša skupaj z evropskimi kolegi poziva k solidarnosti in enakopravni dostopnosti do cepiv proti COVIDU-19!

Datum:

Avstrijski kancler Sebastjan Kurz, bolgarski predsednik vlade Bojko Borisov, predsednik češke vlade Andrej Babiš, predsednik latvijske vlade Arturs Krišjanis Karinš in predsednik slovenske vlade Janez Janša so na predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela naslovili pismo v povezavi z dobavo cepiv proti COVIDU-19.

                   

Predsedniki vlad opozarjajo, da se je EU dogovorila, da se bo s skupnimi močmi borila proti koronavirusu, zavedajoč se, da je EU skupaj močnejša in ker “nihče znotraj EU ne bo varen pred koronavirusom, dokler vsi ne bodo varni.”.

Prav tako je po mnenju evropskih voditeljev, podpisnikov pisma, stvar evropske solidarnosti, da imajo vse države članice, velike ali majhne, ustrezen dostop do cepiv zoper COVID-19. Evropski voditelji v pismu opozarjajo, da je Charles Michel po zadnjem zasedanju Evropskega sveta 21. januarja 2021 tudi potrdil dogovor voditeljev in voditeljic držav članic, da se bodo cepiva vsem državam dobavljala hkrati in po ključu glede na delež prebivalcev v posamezni državi članici.

Predsednik evropskega sveta Charles Michel (foto: EPA)

Voditelji v pismu opozarjajo, da je bilo v zadnjih dneh ugotovljeno, da farmacevtska podjetja posameznim državam članicam cepiva ne dobavljajo skladno z januarskim dogovorom na Evropskem svetu, torej ne dobavljajo jih hkrati in po ključu glede na delež prebivalcev v posamezni državi članici.

Voditelje držav članic EU skrbi ustvarjanje neenakosti med državami EU

“Če se bo ta sistem nadaljeval, bo to do poletja pomenilo ustvarjanje velikih neenakosti med državami članicami, pri čemer bodo nekatere države članice dosegle precepljenjost v nekaj tednih, druge pa bodo ostale daleč zadaj,” v pismu izpostavljajo evropski voditelji, ki ocenjujejo, da to ne bi bilo le v nasprotju z dogovorom evropskih voditeljev, ampak tudi v nasprotju z duhom evropske solidarnosti.

“Konec decembra 2020 smo vse države skupaj začele kampanjo cepljenja, prav tako je tudi Evropska komisija začrtala cilje glede cepljenja za drugo polovico četrtletja 2021. Zagotoviti moramo, da bodo vse države članice imele enake pogoje, da te cilje tudi dosežejo,” še opozarjajo avstrijski kancler Sebastjan Kurz, bolgarski predsednik vlade Bojko Borisov, predsednik češke vlade Andrej Babiš, predsednik latvijske vlade Arturs Krišjanis Karinš in predsednik slovenske vlade Janez Janša v omenjenem pismu, ki so ga zaključili s pozivom predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu, da bi na to temo vsi voditelji in voditeljice držav članic EU morali opraviti razpravo.

Pismo v angleškem jeziku je dosegljivo v priponki TUKAJ.

Vir: Ukom

Sorodno

Zadnji prispevki