Presstitucija Petričevega glasila Delo: Pristransko poročanje o 8-letni sodni kalvariji poslanca Černača

Datum:

Nekdanje osrednje komunistično glasilo Delo v lasti tajkuna Stojana Petriča se je razpisalo o tem, kako je Vrhovno sodišče RS spremenilo obsodilno sodbo, na podlagi katere bi moral poslanec SDS Zvonko Černač nekdanjemu višjemu uslužbencu Sove Bojanu Bratuši plačati odškodnino v višini 5.000 evrov. Seveda pa kljub sodbi s strani najvišjega rednega sodišča v državi še vedno pišejo, da “naj bi šlo za grob poseg v pravice” Černača, nič pa o pet let trajajoči kalvariji, ki je je bil Černač deležen. “Sistemska #presstitucija biltena v lasti tajkuna,” pisanje komentira prvak SDS Janez Janša. Černač pa je na Twitterju zapisal, da je “Vrhovno sodišče ODPRAVILO, ne spremenilo sodbo. Trajalo 8 let in bo še 8, ker Bratuša ni izpolnil sodbe.”

                   

Vrhovno sodišče RS je razsodilo ugodno oziroma v prid revizije s strani Černača, ki je bil pred tremi leti pravnomočno obsojen na plačilo odškodnine v višini 5.000 evrov Bratuši. Senat, ki mu je predsedoval sodnik Jan Zobec, je presodil, da “sta okrožno in višje sodišče z obsodbo Černača posegli v njegovo pravico do svobode izražanja”.

Černač moral pet let prenašati sodno torturo
Delo
poroča, da je Černač na nujni seji julija 2010 v vlogi predsednika komisije za nadzor nad obveščevalnimi in varnostnimi službami navedel ime Bojana Bratuše, ko je navajal zaključke poročila posebne vladne skupine. Pri tem je Bratuši šlo najbolj v nos, da je Černač omenil, da da naj bi Sova pol leta po njegovem odhodu na njegovo ženo prenesla podjetje Webs, ki je bilo pred tem financirano iz nezakonitega črnega fonda. Prišlo pa naj bi tudi do odtujitve sredstev in opreme, pridobljena pa naj bi bila tudi nekatera znanja in informacije, ki bi lahko predstavljala potencialno nevarnost za uporabo v nezakonite namene.

Medtem ko je Bratuša prepričan, da je Černač z njegovim poimenovanjem kršil tajnost podatkov o zaposlenih v Sovi, Černač vztraja, da je bila izjava resnična in da ni obstajal nikakršen razlog, zakaj ne bi verjel povedanemu. Ob tem je dodal, da ob izrečenem nikakor ni bil žaljiv, podatke pa je posredoval javno v vlogi dejavnosti opravljanja funkcije poslanca Državnega zbora RS. Če je bil prvi Bratušev tožbeni zahtevek zavrnjen s strani Okrožnega sodišča v Kopru, je višje sodišče sodbo razveljavilo, nato pa potrdilo v ponovljenem postopku, kjer je bilo razsojeno v prid Bratuši, da naj bi šlo pri izjavah Černača za poseg v njegovo pravico do zasebnosti oziroma v čast in dobro ime. Ob tem je poudarilo, da Černač ni v novinarski profesiji, zaradi česar bi mu bi bila priznana večja svoboda izražanja, Bratuša pa ni politik na državni ravni, prav tako pa tudi ne javna osebnost, zato naj bi bil upravičen do najvišje stopnje varstva pravic.

Černačeve izjave v javnem interesu
Vrhovno sodišče je po večletni kalvariji le pritrdilo Černaču in poudarilo, da je bil izražen prekomeren poseg v njegovo ustavno pravico do svobode izražanja. Ob tem je ugotovilo, da Černač glede Bratuše ni razkril ničesar, kar javnost že ni vedela, Bratuša je bil namreč v preteklosti omenjen že v zvezi s tremi odmevnimi aferami v povezavi s Sovo, prav tako pa je so bile izjave Černača v velikem javnem interesu. Poleg tega se je tema nanašala na življenje Bratuše v javnosti, pri čemer ni šlo za tipične tajne podatke v povezavi z rednim delom obveščevalno-varnostne službe, ampak za domnevne nepravilnosti, ki naj bi se dogajale v Sovi. Te pa pred javnostjo ne smejo biti prikrite pod pretvezo, da gre za tajne podatke. “Če je tako in ob upoštevanju vseh drugih okoliščin, pa o protipravnosti izjave, tudi če je za tožnika žaljiva, ni več mogoče govoriti,” navaja Delo glede ugotovitev s strani vrhovnega sodišča.

Glede na to, da sta nižji sodišči z ugotovitvijo presodili v škodo Černača in grobo posegli v njegovo svobodo izražanja, posledično pa povzročili, da je bil zaradi tega deležen pet let trajajoče kalvarije, bi človek pričakoval bolj korektno poročanje. Očitno pa je tukaj problem, da je Černač poslanec SDS, največje stranke v Državnem zboru RS, Delo pa je v lasti ožjega sodelavca Milana Kučana, ki niti približno ne skriva svoje nenaklonjenosti stranki SDS in njenemu predsedniku.

H. M.

Sorodno

Zadnji prispevki

Klakočarjeva užaljena, ker nesojenega partnerja na slavnostno sejo spet ne bo

Premier Golob se bo na predvečer dneva državnosti udeležil...

Francoska desnica pripravljena voditi državo

Da so pripravljeni vladati Franciji, je na programski konferenci...