Prihaja sprostitev ukrepov: Poglejte, katere storitve in dejavnosti s ponedeljkom odpirajo vrata

Datum:

Ukrepi, ki jih je vlada sprejela zaradi preprečevanja širjenja korona virusa, delujejo, zato je sprejela spremenjen odlok, po katerem se v ponedeljek ponovno odpirajo vrata specializiranih prodajal, servisov ter športno – rekreativne dejavnosti na prostem. Frizerski in kozmetični saloni bodo svoja vrata odprli 4. maja.

Vlada je na četrtkovi seji izdala Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, prav tako je sprejela Odlok o razporejanju zdravnikov diplomantov, doktorjev dentalne medicine diplomantov, zdravnikov sekundarijev, doktorjev dentalne medicine pripravnikov, zdravnikov specializantov in doktorjev dentalne medicine specializantov.

S ponedeljkom 20. aprila  svoja vrata ponovno odpirajo naslednje dejavnosti:

  • prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo gradbeno – inštalaterski material, tehnično blago ali pohištvo,
  • specializirane prodajalne za prodajo avtomobilov in koles,
  • kemične čistilnice in servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja tehničnega blaga,
  • servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles (na primer vulkanizerske, avtoličarske, avtokleparske, delavnice za popravilo koles),
  • storitve, ki se opravljajo na prostem in pri katerih se lahko zagotovi, da ne prihaja do stikov s potrošniki (na primer vrtnarske storitve, krovska dela, fasaderska dela),
  • osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki,
  •  športno-rekreativne storitve na prostem, v športnih objektih na prostem in na površinah za šport v naravi ob ohranjanju varne razdalje do drugih

S 4. majem pa se odpirajo prodajalne do velikosti 400 kvadratnih metrov prodajnega prostora, z izjemo prodajaln v trgovskih centrih, predvsem pa se bo večina razveselila odprtja frizerskih in kozmetičnih salonov ter salonov za nego psov in mačk ter ostalih živali.

Foto: iStock

Seveda morajo lastniki upoštevati  zahteve, ki jih je določila vlada, med drugim zagotavljanje 20 kvadratnih metrov površine na posamezno stranko, redno in učinkovito prezračevanje prostorov, razdalja med čakajočimi na blagajni mora biti najmanj dva metra, redno morajo v trgovinah razkuževati nakupovalne vozičke in košare. V prostorih, kjer se izvajajo servisne storitve in druge storitvene dejavnosti, ter v živilskih, gradbenih in tehničnih trgovinah se mora v skladu z vladnimi navodili izvajati tudi poostrena skrb za vzdrževanje čistoče v prostoru in smiselna uporaba navodil za čiščenje in razkuževanje. Vstop strankam, ki kažejo minimalno obolelost dihal se prepove, še vedno se v prostore vstopa z obraznimi maskami in ob vstopu razkužuje roke.

Vlada zaradi obvladovanja epidemije SARS-CoV19 z odlokom tudi določa, da se vse zdravnike in doktorje dentalne medicine, ki sicer še nimajo licence, so pa vključeni v sistem zdravstva, vključi v izvajanje ukrepov.

Odlok ureja tudi vključitev novih zdravnikov in doktorjev dentalne medicine (diplomantov), ki še niso začeli z nadaljnjim usposabljanjem. Odlok razširja in omogoča, da se v boju z epidemijo zaposli večje število zdravnikov oziroma doktorjev dentalne medicine.

Jolanda Vrečar

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Jelinčič: Maljevac, strokovnjak za lizanje riti, pripravlja nov priročnik

"Govori se, da na levi strani političnega prostora gospod...

[Fotogalerija] Prešerno vzdušje na srečanju podpornikov SDS v Bovcu

S sobotnim tradicionalnim srečanjem odborov stranke SDS v Bovcu...