Pripravlja se tretja svetovna vojna in ne, glavni akter ne bo Rusija

Datum:

Medtem ko se celotna Evropa ukvarja z migrantsko krizo, med ZDA in Kitajsko vre. Strokovnjaki in drugi poznavalci opozarjajo, da bi lahko prišlo do tretje svetovne vojne – in vse to zaradi tako imenovane Tukididove pasti. 

”Čez dve leti se nam obeta nova svetovna vojna. A to ne bo ta med ZDA in Rusijo. Niti ne bo to bitka med krščanstvom in islamom, kot bi to danes pričakovali. Čez dve leti se bo Velika Britanija znašla v koaliciji držav, ki bo napovedala vojno Kitajski,” v svoji kolumni v britanskem časniku Independent piše Peter Popham. 

Gre za dve najmočnejši vojaški sili na svetu, ki drvita v tako imenovano Tukididovo past. Gre za pojav, imenovan po grškem pisatelju in poetu, najbolj znanem po njegovih opisih Peloponeških vojn. Tukidid je podal tezo, da je bila vojna med Atenami in Šparto neizogibna, saj so Atene doživljale vedno večji vzpon, to pa je močno motilo Šparto.

To ni zgolj ideja novinarja, na to opozarja tudi kitajski predsednik
Teorija torej pravi, da bo med ZDA in Kitajsko zaradi vedno večjega razvoja in rasti Kitajske v bližnji prihodnosti prišlo do vojne. Pri vsem tem pa ne gre le za predvidevanje enega novinarja, saj je podobno – da obstaja možnost pojava Tukididove pasti –  izjavil tudi kitajski predsednik Xi Jinping. Na enako možnost opozarja tudi vrsta svetovnih strokovnjakov s področja obrambe.

Ameriške ladje že v kitajskih vodah
Pred tremi tedni je namreč ameriški rušilec z izstrelki plul 12 navtičnih milj stran od južnih kitajskih otokov v Južnem kitajskem morju. Tajvan in Vietnam sta sicer dejala, da je bila ta plovba v okviru operacije, s katero želijo preprečiti omejevanje plovbe. Kitajska si sicer lasti večino Južnega kitajskega morja, kjer se vsako leto zgodi za več kot 5 bilijonov dolarjev trgovine, poroča Jutarnji list.

Zgodovina se ponavlja – Tukididova zanka peljala do vojne že velikokrat
Podoben pojav se je v svetu zgodil že mnogokrat in vsi poznamo rek, da se zgodovina ponavlja. Tako je do vojne prišlo pri vzponu Habsburžanov v 16. stoletju, kar je močno vznemirilo tedanjo Francijo, med Združenim kraljestvom in Francijo, ko se je ta konec 18. stoletja vzpenjala, in nazadnje med ZDA in Japonsko, ki je bila na višku razvoja. Zaradi podobnega razloga se je zgodila tudi prva svetovna vojna, ko Velika Britanija ni bila preveč navdušena nad vzponom Nemškega cesarstva.

M. G.

Sorodno

Zadnji prispevki

Levičarski “skriti” aktivisti klonili pod težo Grimsovih argumentov o migracijah

Direktor PU Ljubljana je za medije dejal, da skupine...

Nika Kovač se je povezala z eno glavnih Putinovih operativk v EU parlamentu

Inštitut 8. marec se je v sklopu nadaljevanja aktivističnih...

Ne zamudite pogovornega omizja na temo “Štajerska si zasluži več!”

Danes ob 19.15 bo na 2. Programu NOVA24TV prenos...