28 dni priprav in iskanja samega sebe

Datum:

Prišel je čas, ko se poslovimo od čudovitih jesenskih barv narave, dnevi postajajo vse bolj hladni, pusti in kratki. Bliža se december, mesec, v katerem se iz obdobja spomina na mrtve premaknemo v čas priprave na rojstvo Odrešenika. Poleg veselega decembra, mest, ovitih v soj barvitih lučk, okrašenih jelk in decembrskih radosti nam krščanstvo s sporočilom božiča prinaša luč, ki poleg družinskih srečanj in praznovanj mnogim prinaša upanje in mir.

Beseda advent izhaja iz latinske besede advenire, ki pomeni dospeti, pomeni tudi prihod pomembne osebe ali dogodka. Če pričakujemo obiskovalca ali priložnost, ki se približuje, se navadno na to želimo pripraviti. Advent je torej bolj čas priprav kot čas praznovanj.

Skozi adventni čas so naše misli in čustva hvaležnosti usmerjena v preteklost in v prihodnost. Vsi lahko najdemo dober razlog, da se z globoko hvaležnostjo spominjamo velikega adventa. Advent pa je tudi praznik sedanjosti in prihodnosti.

Leta nazaj je bil advent namenjen postenju, danes pa je to obdobje, ki traja 28 dni, namenjeno iskanju samega sebe in pripravam na božič. Advent se začne v nedeljo, ki je najbližja 30. novembru, dnevu sv. Andreja, ki je poznan po svoji nesebičnosti. Adventni čas se konča po četrti adventni nedelji – na sveti večer. Tipičen simbol adventa je adventni venec s štirimi svečami. Na prvo adventno nedeljo se prižge ena sveča, drugo nedeljo dve sveči, na tretjo tri in na četrto vse štiri sveče.

Krog venčka simbolizira večnost
Spominja nas na Boga, njegovo neskončnost in milost, ki nima ne začetka ne konca. Zelenje simbolizira novo in večno življenje ter upanje, ki ga Jezusovo rojstvo prinaša v hladni svet. Govori o upanju: upanju v novo, upanju, da se prenovimo, in upanju v večno življenje.

Sveče simbolizirajo luč Boga, ki prihaja na svet preko rojstva svojega sina. Štiri sveče predstavljajo obdobje čakanja v času štirih adventnih nedelj, ki simbolizirajo štiri stoletja čakanja med prerokom Malahijem in rojstvom Jezusa Kristusa.

Foto: Nova24TV
Foto: Nova24TV

Preteklo nedeljo smo obiskali festival adventnih vencev, katere je razstavljala Helena Rozman, ki je na tem področju prava umetnica. Priprave za to se z nabiranjem naravnih materialov in sestavljanjem idej začnejo že poleti. “Za svoje vence uporabljam predvsem naravne materiale, priprave pa trajajo več kot 4 mesece,” je dodala Helena, ki v svoji prodajalni Pr’ Krnc v Kranju že osmo leto organizira festival adventnih venčkov. “Predvsem je glavni namen festivala druženje ob kuhanem vinu, čaju in domačih dobrotah. Želela sem najti način, kako združiti čim več ljudi, ki iščejo adventne vence ali ideje, da bi le-te sami izdelali, predvsem pa gre za veselje ob prihajajočem adventnem času. Tako se je rodila ideja festivala adventnih vencev,” je za Novo24TV povedala Helena.

T. O.

Sorodno

Zadnji prispevki

Ste videli njihove naslove? V Levici skoraj sami buržuji

Stranka Levica se svojim volivcem predstavlja kot "ekosocialistična" stranka....

Pasti evtanazije: Ubil se bo lahko vsak, ne samo na smrt bolni!

Je izčrpanje možnosti zdravljenja pogoj za evtanazijo? Ne. Po...

Drsimo: Slovenijo v 20 letih prehitele številne nekoč zaostale države

Od desetih držav, ki so leta 2004 vstopile v...

Zaton naše civilizacije je tik pred vrati

Vsaka civilizacija v zgodovini je doživela svoj vzpon, svoje...