Prispela je nova pošiljka s 16.575 odmerki cepiv proti covidu-19, namenjeni pa bodo predvsem za zaposlene v zdravstvu – naslednja pošiljka bo namenjena starejšim in kroničnim bolnikom!

Datum:

Vladni govorec Jelko Kacin je na novinarski konferenci pojasnil, da so v nedeljo ob 2671 hitrih in PCR testih potrdili 744 okužb z novim koronavirusom. Bolnišnično oskrbo je v nedeljo potrebovalo 1209 covid bolnikov, skupno pa je umrlo 35 oseb. Po besedah državne sekretarke na ministrstvu za zdravje Marije Magajne je za hitro testiranje veliko zanimanje, posluževanje le-teh pa bi lahko v prihodnosti lahko vplivalo na odpiranje nekaterih dejavnosti. Medtem pa je v Slovenijo prišla druga pošilja cepiva zoper covid-19, ki bo namenjena predvsem zdravstvenim delavcem. “Naslednja pošiljka, ki bo prispela prihodnji teden, pa bo namenjena starejšim osebam ter tistim s kroničnimi boleznimi,” je še pojasnila. 

                   

Vladni govorec Jelko Kacin je na tiskovni konferenci dejal, da je v nedeljo bilo opravljenih 2.041 PCR testov. Z njimi je bilo potrjenih še 634 novih okužb, medtem ko je delež pozitivnih testov znašal 31 odstotkov. Hitrih testov je bilo v nedeljo 630, z njimi pa je bilo potrjenih 110 novih okužb. Delež pozitivnih hitrih testov je znašal 17,5 odstotka.

V nedeljo je bilo v bolnišnice sprejetih 103 novih pacientov, medtem ko so jih v soboto sprejeli 114. V nedeljo so odpustili iz bolnišnice 38 oseb, medtem ko so jih čez vikend skupno odpustili 67. Včeraj je bolnišnično oskrbo potrebovalo 1209 covid-19 pacientov, 36 več kot v soboto,” je še obrazložil Kacin. Na intenzivni negi se je včeraj zdravilo 194 oseb, štirje več kot v soboto. V nedeljo je v bolnišnicah umrlo 30 oseb, pet oseb pa je umrlo v domovih za ostarele. 

Število hospitaliziranih zaradi covid-19 (Foto: Twitter Jelko Kacin)

V nedeljo je bilo na novo okuženih v domovih za starejše 59 stanovalcev in 8 zaposlenih. Iz 5 posebnih socialnovarstvenih zavodov pa poročajo o novi okužbi enega stanovalca in enega zaposlenega. V nadaljevanju je Kacin pojasnil, da je v številnih zdravstvenih domovih od danes naprej možno brezplačno testiranje s hitrimi testi. “Danes bodo testiranja lahko opravili tudi zaposleni v šolah in zavodih za učence s posebnimi potrebami, saj se ti jutri vračajo v šolske klopi,” je še pojasnil.

Za hitro testiranje je veliko zanimanje, zato so se odločili, da ga razširijo
“Več ukrepov pripomore k obvladovanju epidemije, eden izmed teh je tudi hitro testiranje. Pred novim letom je bilo za hitro testiranje veliko zanimanja, zato smo se na ministrstvu za zdravje odločili, da hitro testiranje razširimo na stalne točke v lokalnih skupnostih,” je dejala državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Marija Magajne. Poudarja, da bi lahko s pomočjo večjega obsega testiranja v naslednjih tednih lahko pričeli z odpiranjem nekaterih dejavnosti, denimo šole. “Vse pa je odvisno tudi od tega, kako bodo na epidemijo vplivali božično-novoletni prazniki,” je še pojasnila. Katere dejavnosti bi se lahko najprej pričele izvajati, Magajnejeva ni želela napovedovati.

Fotografija je simbolična (Foto: STA)

Naslednja pošiljka cepiv bo namenjena starejšim osebam in tistim s kroničnimi boleznini
V Slovenijo je prispela nova pošiljka s 16.575 odmerki cepiv proti covidu-19, namenjeni pa bodo predvsem za zaposlene v zdravstvu. Prvi odmerki cepiva so že porabljeni, cepljenje se nadaljuje. Tretjo pošiljko pričakujejo drug teden. “Naslednja pošiljka, ki bo prispela prihodnji teden, bo namenjena starejšim osebam ter tistim s kroničnimi boleznimi,” je še pojasnila Magajnejeva. V nadaljevanju obrazloži, da na NIJZ niso zabeležili nobenega primera, ki bi zaradi cepiva tudi umrl in zavrže informacije na socialnih omrežjih o smrtnem primeru zaradi cepiva.

Foto: STA

Magajnejeva pravi, da je popolnoma možno, da so nekateri starostniki v DSO zboleli po cepljenju. Kot so jim zagotovili porizvajalci cepiv, naj bi bila zaščita po prvem odmerku cepiva po 14-dneh 50-odstotna. Med cepljenimi naj bi bilo nekaj tudi takšnih, ki so bili okuženi že pred samo aplikacijo cepljenja.

Ob odpiranju dejavnosti ne pozabimo na distanco
Glede na to, da se v teh dneh odpirajo določene dejavnosti, še opozori na spoštovanje distance. “Ne pozabimo na distanco (najmanj 1,5 metra, bolje 2 metra), nošenje mask, higieno rok in kašlja. Če imate kakršnekoli znake obolenja, ne hodite v službo ali kamorkoli drugam. Ostanite doma ter pokličite svojega zdravnika,” je na koncu pozvala Magajnejeva. 

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...