Propadli KUL kandidat Damijan okoli sebe zbira ljudi propadle LDS – celo propadlega in obsojenega tajkuna!

Datum:

V nastajanju je še en projekt tranzicijske levice in sicer okoli že večkrat propadlega Jožeta P. Damijana. Če Robert Golob predstavlja “nov obraz”, pa bo obuditev starih kadrov okoli propadle LDS pripomogla k okrepitvi ene izmed strank KUL. Gregor Golobič, Saša Pelko, Bogdan Biščak, Dušan Keber, Majda Širca so le nekatera imena, ki se bodo ponovno podala na volitve 24. aprila. Zraven ne manjka tudi obsojeni tajkun foruma 21 Bine Kordež. 

Po poročanju N1 naj bi skupina, ki se je zbrala okoli ekonomista Jožeta P. Damijana, danes objavila svoj program. Želijo se povezati “s sorodnimi progresivnimi silami na politični sceni”. Po njihovih informacijah se je Damijan najprej pogovarjal z Robertom Golobom, v zadnjih dneh pa se je sestal tudi s predstavniki Levice in SD. V Demokratični alternativi ne skrivajo, da bi bili pripravljeni sodelovati pri upravljanju države. Tanja Fajon srečanja ni želela komentirati. “Če bo in ko bo mogoče kaj povedati, bom to tudi storila,” je dejala za N1. Še bolj redkobesedni so bili v Levici. “Nikakor nočemo razbijati koalicije KUL, temveč želimo s svojim programom in znanjem okrepiti eno od njenih strank, s tem pa celotno Koalicijo ustavnega loka,” pa je povedal neimenovani vir iz vrst Demokratične alternative, ki si očitno ni želel osebno zameriti KUL-u.

Videti je, da gre za rekonstrukcijo stare LDS, ki je izrazito usmerjena proti novemu obrazu, torej proti Golobu. Na seznamu programa skupine Demokratična alternativa je namreč naveden akter globoke države Gregor Golobič, za katerega je Požareport pred časom  poročal, da nagovarja mariborskega župana Saša Arsenoviča, naj postane novi obraz morebitne pete stranke KUL-a. V načrtu je bil sicer tudi Tomaž Vesel, vendar je načrt po njegovih bajnih zaslužkih na Fifi padel v vodo. Aleksander Čeferin je ponudbo zavrnil, aktualni predsednik Državnega zbora RS Igor Zorčič pa velja za povsem neodločnega in mlačnega, tako da kot novi obraz praktično nima možnosti za uspeh. Pisali smo že, da je Milan Kučan že nekaj časa koval načrt, kako na volitvah premagati Janeza Janšo in v ta namen je Niko Toš sestavil profil kandidata, ki bi imel možnosti, da izpolni to nalogo.

Od leve proti desni: Milan Kučan (šef globoke države), Gregor Golobič (glavni operativec) in del članov zarotniške ekipe, ki želi za vsako ceno zrušiti uspešno desnosredinsko vladno koalicijo (Foto: Matic Štojs Lomovšek)

Za projektom so imena trde levice
Profiliranje primernih kandidatov naj bi bil modus operandi globoke države, strici iz ozadja naj bi na tak način izbrali tudi Marjana Šarca, ki naj bi bil po profilu dovolj podoben Janezu Drnovšku – kar pa se je kasneje popolnoma izjalovilo. Jasno, če nekdo imitira Drnovška, še ne pomeni, da je primeren material za politiko. Tokrat naj bi bil po mnenju akterjev globoke države najbolj primeren Golob, vendar pa niso računali, da mu ne bodo podaljšali mandata na čelu družbe Gen-i. Golob se je namreč nato prelevil v konkurenta koaliciji KUL. Sedaj na seznamu programa skupine Demokratična alternativa, poleg Golobiča, zasledimo še imena kot so Jasmina Držanič, Dušan Keber, Stojan Pelko in Brigita Skela Savič, Drago Babič, Bogdan Biščak, Metod Di Batista, Jana Kolar, Janez Kopač, Bine Kordež, Jadran Lenarčič, Brane Lučovnik, Boris Mihajl, Arjan Pregl, Jani Sever, Jožef Slana, Ana Stanič, Majda Širca, Boštjan Špetič, Stanko Štrajn, Andraž Tori, Boris Turk, Samuel Žbogar in Jurij Žurej. Na seznam jim je uspelo dodati tudi Goloba, pa čeprav je po Damijanovih besedah, ki jih je namenil nekaterim medijem, povsem jasno, da nastopa porti njemu. Za N1 je namreč povedal, da želi Demokratična alternativa presekati s tem, da bi se že četrtič zapored zgodili novi obrazi, ki so brez programa, brez vsebine in brez usposobljenih ekip za upravljanje države. “Tudi letošnje predvolilno obdobje se je sprevrglo v tisto, česar smo se bali: da bodo volilci, nezadovoljni z obstoječim stanjem, iskali nove, povsem nepopisane obraze in da se bo volilna kampanja spremenila v lepotno tekmovanje. Namesto diskusije o programih in konkretnih rešitvah za obstoječe socialne težave in razvojne izzive se spet pogovarjamo zgolj o tem, kdo ima lepšo pričesko,” 

Golobič  je zadolžen za rušenje Janševe vlade
Da gre pri projektu “Demokratična alternativa” za Golobičeve ljudi, dokazuje tudi Bogdan Biščak, ki je bil nekoč vodilni politik in Golobičev lobist tako v stranki LDS, kot tudi v stranki Zares. Ta je že po porazu ob neuspeli konstruktivni nezaupnici aktualnega premierja napovedal, da se po porazu KUL-a odpirajo vrata za novo stranko. Spomnimo, Boris Tomašič je že ob lanskem kofetkanju Biščka, Draga Kosa in Damijana opozoril, da takrat še sveže ustanovljeni KUL na prvi pogled spominja na državljansko pobudo. “A videz vara. Ne gre zgolj za kakšno državljansko pobudo. Kot vse v Sloveniji, tudi to ni naključje,” je poudaril. Po njegovem mnenju je namreč ravno Golobič tisti, ki je zadolžen za rušenje Janševe vlade. “Dobil sem ekskluzivne informacije,” je takrat povedal Tomašič. “Obstaja skupina ljudi, ki jih operativno vodi – in tu so potem še nadaljnji operativci – Gregor Golobič. Njegov šef vemo, da je Milan Kučan.” Tomašič je še spomnil na Golobičevo vlogo v preteklosti, ko je bil sprva generalni sekretar LDS, v času, ko je še bil predsednik te stranke Janez Drnovšek. “On je bil tisti operativec, ki je vse vodil v ozadju, ki je zagotavljal, da se nič ne zgodi brez soglasja stricev iz ozadja,” Potem je tu še nekdanja kulturna ministrica Majda Širca, ki se je v času svojega javnega političnega delovanja izkazala s svojo izjemno pristranskostjo in nesposobnostjo narediti karkoli za perspektivni kulturni kader. Širca je sicer tudi znana kot velika borka proti Janševi vladi in agitatorica tranzicijske levice.

Drago Kos, Bogdan Biščak and Jože P. Damijan. (Foto: Twitter)

Kakšen “razvojni preboj” načrtuje Damijan?
“Kot ugotavljamo v Programski platformi za razvojni preboj, ki jo bomo objavili prihodnji teden, ima Slovenija precejšen manko na področju dostopnosti stanovanj za mlade in socialno ogrožene, oskrbovanih stanovanj in socialne infrastrukture ter velik izziv glede razogljičenja prometa in energetike. Hkrati pa ima ogromen neizkoriščen potencial v obliki mrtvih vlog varčevalcev na bankah. Aktiviranje slednjih lahko bistveno pripomore k reševanju teh problemov,” je Damijan zapisal pred dnevi v svoji kolumni za Dnevnik. S kolegi je predlagal “ambiciozen program za reševanje tega problema”. Predlagali so program gradnje 10 tisoč novih stanovanj, 4 tisoč novih postelj v DSO in 200 novih oskrbovanih stanovanj do leta 2026. Hkrati so predlagali še zagotavljanje dostopa do neprofitnih stanovanj, zagotavljanje nakupa stanovanj po netržni ceni ter subvencioniranje obrestnih mer pri prvem nakupu stanovanja. Ni sicer prvič, da bi Damijan predstavljal svoje briljantne načrte, ki se morda v teoriji res slišijo izvedljivi, v praksi pa bi se končali približno tako kot njegove zgodbe s kreditom – konec leta 2020 je tako predlagal kup protikoronskih ukrepov, kar bi po njegovi oceni v naslednjih treh mesecih znašalo okoli dodatnih 600 milijonov evrov. Ker v Sloveniji denar očitno raste na drevesu. No v svoji oceni se je takrat zmotil še enkrat, in sicer ko je ocenil, da so možnosti za novo vlado precejšnje, več kot 70-odstotne. Izkazalo se je, da bi morda vseeno prej nabrali dodatnih 600 milijonov, kot pa koalicija KUL 46 glasov.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Metlika: Obnovljen most do gradu Gradac

Grad Gradac, eden redkih kulturnih spomenikov državnega pomena v...

Zdravstveno letovanje otrok na Debelem rtiču

Zdravstvenega letovanja na Debelem rtiču se lahko udeležijo tisti...

Štirikrat proti referendumski prevari

Čez dva tedna bomo na neobvezujočih referendumih glasovali, ali...