Proti dvojnim merilom in pristranskosti na RTV Slovenija: Poglejte, kako je Ilinka Todorovski zagovarjala Svetlano Slapšak in Mateja Šurca!

Datum:

V Sloveniji se je pred dobrim tednom ustanovilo gibanje GlasNO!, ki bo opozarjalo na dvojna merila na javnem zavodu RTV Slovenija. Gibanje je ustanovila skupina intelektualcev, prvič pa so se javnosti predstavili 14. septembra 2018 na novinarski konferenci. Prvopodpisana predstavnica gibanja je znana nekdanja tožilka Vera Mejak. Glavni namen te civilnodružbene pobude pa je zaščita gledalcev, poslušalcev in svobode govora na RTVS.

Kot so pojasnili predstavniki gibanja GlasNO!, je bil neposreden povod za ustanovitev gonja v javnosti s strani določenih civilnodružbenih gibanj zoper novinarja TV Slovenija Jožeta Možino zaradi intervjuja z Jožetom Dežmanom, ki ga je opravil 22. julija 2018 v svoji oddaji Intervju. V gibanju zagovarjajo, da mora RTV postaviti jasna merila glede opravljanja novinarskega dela, vendar pa ob tem zahtevajo enaka merila za vse. Poleg tega ne odobravajo, da mediji poskušajo utišati tiste, ki javnosti razkrivajo kruto resnico, v tem primeru podatke iz slovenske polpretekle zgodovine.

Slapšakova in Šurc sta si dovolila preveč
Na svoji novinarski konferenci prejšnji petek so predstavniki gibanja predstavili tudi nekatere primere, ki bi jih lahko obravnavali kot kršitve novinarske profesionalnosti in bi bili zreli za obravnavo in sankcioniranje, a vodstvo RTV, niti nobeno cehovsko združenje, na te nastope ni opozorilo niti se ni do njih opredelilo. Ob tem so predstavniki gibanja navedli februarski nastop Svetlane Slapšak v oddaji Panoptikum, v katerem je le-ta desnico obtožila sledenja stalinizmu in simpatiziranja z nacizmom, ter komentar novinarja Mateja Šurca v avgustovski radijski oddaji Labirinti sveta, ko je dejal, da bo v primeru, da levici ne bo uspelo sestaviti vlade, v Sloveniji zavladal klerofašizem.

Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev na RTVS Ilinka Todorovski je nastop Slapšakove zagovarjala, češ da gre za njeno osebno mnenje, izjavo novinarja Mateja Šurca pa je označila za žanr komentar, kjer je dovoljeno več. Prav nasprotno pa je Todorovskijeva obravnavala intervju Jožeta Možine z Dežmanom, pri čemer je Možini očitala kršenje poklicnih meril in programskih standardov.

V gibanju GlasNO! opozarjajo, da si takšnih dvojnih meril na RTVS ne bi smeli dovoliti, še posebej zato, ker gre za nacionalno televizijo in zavod, kateremu moramo mesečne prispevke plačevati vsi. Prav zaradi svojega statusa, ki ga omenjeni javni zavod ima v družbi, bi v svojih oddajah morali zagotoviti možnost pojavljanja različnih mnenj in pogledov. Gibanje brani svobodo javne besede na RTV Slovenija in njenih zaposlenih ter ščiti pravice gledalcev in poslušalcev, ki so upravičeni do celovitega, nepristranskega in nazorsko uravnoteženega poročanja, komentiranja in komunikacije. Napovedujejo zbiranje in obravnavo prijav kršitev poklicnih meril na RTVS. Tudi v Slovenski demokratski stranki na dvojna merila javnega zavoda že dalj časa opozarjajo in pozdravljajo delovanje omenjenega gibanja.

Gibanje sestavljajo nekdanja predsednika programskega sveta RTVS Mitja Štular in Stane Granda, odvetnik Jože Hribernik, zamejski publicist Ivo Jevnikar, nekdanji kulturni minister Vasko Simoniti in publicist Matevž Tomšič.

J. G.

Sorodno

Zadnji prispevki

Ste videli njihove naslove? V Levici skoraj sami buržuji

Stranka Levica se svojim volivcem predstavlja kot "ekosocialistična" stranka....

Pasti evtanazije: Ubil se bo lahko vsak, ne samo na smrt bolni!

Je izčrpanje možnosti zdravljenja pogoj za evtanazijo? Ne. Po...

Drsimo: Slovenijo v 20 letih prehitele številne nekoč zaostale države

Od desetih držav, ki so leta 2004 vstopile v...

Zaton naše civilizacije je tik pred vrati

Vsaka civilizacija v zgodovini je doživela svoj vzpon, svoje...