Prva madžarska predsednica obsodila Putinovo agresijo

Datum:

Nova madžarska predsednica Katalin Novak je na svojem prvem javnem nagovoru v soboto obsodila rusko agresijo na Ukrajino in napovedala, da bo kot prvo tujo državo obiskala Poljsko. 

Tako naj bi nova predsednica Madžarske Katalin Novak skušala izboljšati oslabljene odnose z Varšavo, ki so se skrhali po tem, ko je Madžarska zavrnila pošiljanje orožja v Ukrajino in nasprotovala načrtovanemu embargu EU na uvoz ruske nafte, poroča IndexHR.

Novakova izhaja iz vladajočega Fidesza premierja Viktorja Orbana in je bila za predsednico izbrana v marcu, torej še pred parlamentarnimi volitvami 3. aprila. Prva predsednica Madžarske je bila podpredsednica vladajoče stranke in ministrica za družinske zadeve v prejšnji Orbanovi vladi.

V madžarskem parlamentu so Katalin Novak izvolili za novo predsednico. (Foto: epa)

Obisk Poljske, kjer se bo srečala s predsednikom Andrzejem Dudo, načrtuje za 17. maja. Poljake je ob tej priložnosti imenovala za “prijatelje” ter obsodila “agresijo Vladimirja Putina” na suvereno državo. Dejala je, da Madžari nasprotujejo slehernim naporom za obnovo Sovjetske zveze. Kot je še dodala, je vojna usmerjena tudi proti njim, “miroljubnim Madžarom”.

Nove sankcije EU zavira odvisnost od ruskih energentov
Izrazila pa je tudi željo, da se vojne zločine razišče in storilce kaznuje. Orban je invazijo sicer obsodil, vendar pa se je izognil kritiziranju Putina ter nasprotoval sankcijam na ruske energente. Odvisnost nekaterih članic EU od ruske nafte je največja ovira za nove sankcije.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

30 let pozneje: Zarota Depala vas

Nedavno se je predsednik SDS Janez Janša odzval na...

Grozljive posledice legalizacije evtanazije v Kanadi, ki prihajajo tudi k nam

Evtanazija in samomor s pomočjo sta sprva v Kanadi...

Milei Ukrajini predal helikopterja, ki ju je Argentina prejela od Rusije

Argentina je Ukrajini predala dva večnamenska helikopterja Mi-171E, ki...

Spelji se, Ursula!

Globalistične elite so prepričane, da najbolje vedo, kaj je...