Prvi zunanji minister Rupel: Slovenija simpatizira s skupnostmi, ki stremijo k svobodi, neodvisnosti in samostojnosti – med drugim tudi s Tajvanom

Datum:

Premier Janez Janša je v ponedeljek v pogovoru za indijsko televizijo Doordarshan med drugim razkril, da s Tajvanom potekajo pogovori o “izmenjavi predstavništev”, kar ima urejeno že veliko držav članic EU. Med drugim je tudi pojasnil, da bo Slovenija podprla Tajvan pri neodvisnosti, kar pa ni bilo povšeči kitajskim oblastem. Na kitajskem zunanjem ministrstvu so danes izjave Janše glede Tajvana označili za “nevarne” in izrazili ostro nasprotovanje. “Je pa povsem pričakovano, da je Kitajska zelo ljubosumna na države, ki simpatizirajo s Tajvanom, in je v tem primeru živčno reagirala. Prepričan sem, da to ne bo imelo večjega učinka na odnose, saj menim, da bo vlada v tem primeru znala reagirati previdno in diplomatsko,” je mednarodne odnose komentiral dr. Dimitrij Rupel.

                   

Premier Janez Janša je v oddaji indijske nacionalne televizije Doordarshan napovedal, da Slovenija podpira suvereno odločitev Tajvancev. “Če pa tajvansko ljudstvo želi živeti neodvisno, pa jih bomo podprli tudi pri tem. Mislim, da je to glavna težava. Vprašanje in delitve glede Tajvana se vrtijo okrog tega in mislim, da moramo biti načelni in da moramo sodelovati,” je poudaril Janša.

Pri tem je še razkril, da delajo na izmenjavi predstavništev, kar pa ne bo na ravni veleposlaništev. “To bo predstavništvo na enaki ravni, kot jih ima že veliko držav članic EU. In odkrito povedano, mislim, da bi, če bi imeli v preteklih letih močnejše koalicije, bi takšna trgovinska predstavništva ustanovili že v preteklosti, ker je to vprašanje skupne koristi,” je še napovedal in še podal kritiko Kitajski zaradi odziva na napoved Litve na odprtje diplomatskega predstavništva na Tajvanu in tajvanskega v Litvi.

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian (Foto: epa)

Kot poroča STA, so na kitajskem zunanjem ministrstvu danes izjave slovenskega premierja Janše glede Tajvana označili za “nevarne” in izrazili ostro nasprotovanje. “Tajvan je nedeljiv del kitajskega ozemlja. Vlada Ljudske republike Kitajske je edina legitimna vlada, ki predstavlja celotno Kitajsko. Načelo ene Kitajske je splošno priznano pravilo mednarodnih odnosov in univerzalen konsenz mednarodne skupnosti,” je na današnji novinarski konferenci v Pekingu povedal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian, poroča STA.

Tajvan Janši hvaležen za podporo
“To je tudi politični temelj odnosov med Kitajsko in Slovenijo ter Kitajsko in Evropo,” je dodal po poročanju kitajskega spletnega portala v angleškem jeziku CGTN. Tajvansko zunanje ministrstvo je medtem na Twitterju izrazilo hvaležnost slovenskemu premierju za “odločno podporo”.

Janša se je medtem odzval na kritiko evropskega poslanca stranke SD Milana Brgleza, ki je v torek na Twitterju zapisal, da gre pri premierjevih izjavah za “nesramno in noro privatizacijo zunanje politike”. “Predsednik vlade se požvižga na zakon o zunanjih zadevah in državni zbor, medtem ko nas bo sprl z najmanj dvema velesilama,” je zapisal Brglez.

“Velika večina držav članic EU ima gospodarska predstavništva na Tajvanu in obratno. Le ponosni nasledniki diktature stranka SD lahko nasprotujejo enakopravni in suvereni evropski politiki Slovenije in pristajajo na drugorazrednost. Ker so na Kitajskem na oblasti njihovi vzorniki,” je na Twitterju odgovoril na očitke Brgleza.

Slovenija že zaradi zgodovine simpatizira s skupnostmi, kot je Tajvan
Prvi slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel poudarja, da je evropska zunanja politika bolj kot ne enotna, potekajo pa tudi pogovori na ravni Sveta EU o usklajeni zunanji politiki celotne EU. Zaenkrat imajo države EU pravico do drugačne zunanje politike, denimo Nemčija in Francija zasledujeta svoje zunanjepolitične cilje in interese. “Slovenija pa v svoji naravi, v svojem ‘čustvenem bistvu’ simpatizira s skupnostmi, ki sledijo svobodi, neodvisnosti in samostojnosti, med drugim tudi s Tajvanom,” je dejal Rupel.

Prvi slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel (Foto: STA)

Tajvan je bil po njegovih besedah v preteklosti bolj neodvisen, medtem ko danes formalno ne obstaja kot samostojna država. V Sloveniji že dlje časa gojimo simpatije do Tajvana, medtem pa je Slovenija z njim zunanjepolitično sodelovala. “Je pa povsem pričakovano, da je Kitajska zelo ljubosumna na države, ki simpatizirajo s Tajvanom, in je v tem primeru živčno reagirala. Prepričan sem, da to ne bo imelo večjega učinka na odnose, saj menim, da bo vlada v tem primeru znala reagirati previdno in diplomatsko,” je sklenil Rupel.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Fenomen Prebilič: Ali stari botri že tlakujejo pot “novemu obrazu”?

Ali se je na letošnjih evropskih volitvah že začel...

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...