Putin destabiliziral svet; naslednja tarča je lahko Tajvan

Datum:

Putin je z vojaško agresijo nad Ukrajino odprl pandorino skrinjico spopadov, ki so bili že večkrat na meji eskalacije. Grožnjo svetovnemu miru tako predstavlja Kitajska z ogrožanjem Tajvana, prav tako se lahko zadeve nevarno zaostrijo v Bosni in Hercegovini in končajo z njenim razpadom.

Tajvansko obrambno ministrstvo je danes potrdilo, da je devet vojaških letal vstopilo v tajvanski zračni prostor. V času povečevanja napetosti med Rusijo in Ukrajino tajvanska predsednica Tsai Ing-wen nedavno ukazala otoškim oboroženim in varnostnim silam, naj okrepijo nadzor, ostanejo pozorne na vojaške aktivnosti v regiji in okrepijo bojno pripravljenost.

Čeprav tajvanska vlada pravi, da sta situaciji na otoku in v Ukrajini “bistveno drugačni”, je Tsaijeva izrazila “empatijo” do položaja Ukrajine, v Tajvanu namreč obstaja zavedanje, da jim Kitajska predstavlja vojaško grožnjo.

Tajvanska predsednica se je na račun zaskrbljenosti zaradi poslabšanja razmer v Ukrajini v sredo sestala z najvišjimi uradniki in se posvetovala o tem, kako naj se odzovejo na dogajanje in kako bi kriza vplivala na Tajvan. “Še naprej moramo krepiti bojno pripravljenost naših sil v Tajvanski ožini, da zagotovimo našo varnost,” je dejala. Kot je povedala, se lahko hitro odzovejo in obvladajo nepredvidene situacije le s pomočjo dviga nadzora in budnega nadzora nad vojaškimi aktivnostmi v bližini Tajvana in v indopacifiški regiji.

Foto: epa

Tajvanski zunanji minister Joseph Wu je ta mesec v dveh intervjujih za tuje medije opozoril, da zelo pozorno spremljajo, ali bo Kitajska izkoristila ukrajinsko krizo za napad. “Kitajska lahko vsak trenutek razmišlja o uporabi vojaške akcije proti Tajvanu in na to moramo biti pripravljeni,” je dejal za britanski ITV News. Visoki tajvanski uradnik, seznanjen z vladnim varnostnim načrtovanjem, je za Reuters povedal, da možnosti za nenaden porast vojaške napetosti “niso velike”, vendar pa Tajpej pozorno spremlja kakršne koli nenavadne kitajske dejavnosti.

Kitajci Tajvance obtožujejo, da naj bi želeli le vzbujati protikitajsko razpoloženje
Eden izmed virov, ki ni želel biti imenovan je kritično opozoril, da so skupne vojaške vaje Ljudske osvobodilne vojske na območjih med severovzhodom Tajvana in v bližini ožine Miyako blizu južnih japonskih otokov v zadnjem mesecu postale pogostejše. Vaje so vključevale bojna letala, bombnike in vojaške ladje in naj bi povečale pritisk na Japonsko, je dejal vir. Tiskovni predstavnik japonske obrambne agencije tega sicer ni želel komentirati. Ma Xiaoguang, tiskovni predstavnik kitajskega urada za zadeve Tajavana, je v sredo dejal, da naj bi tajvanska vlada v sodelovanju z Zahodom izkoriščala dogajanje v Ukrajini za “zlonamerno razpihovanje” vojaških groženj in vzbujanje protikitajskega razpoloženja.

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

Kako kraljica aneksov deli milijone gradbenim baronom

Imena gradbenih baronov se v Sloveniji postopoma spreminjajo, za...

Slovenske družine so na drugem mestu najbolj obdavčenih v Evropi

V mnogih državah OECD je srednji razred opazil upad...

[Video] Simoniti brez dlake na jeziku o Golobu in Kučanu

"Trdim, da ni samo bedak, ampak da je avtentičen...