Putinova vojska pomanjkanje streliva kompenzira z lopatami

Datum:

Britansko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so se ruski vojaki primorani boriti z legendarnimi vojaškimi lopatami MPL-50, ko gre za spopade mož na moža. To je posledica pomanjkanja streliva. 

                   

Ruski vojaki naj bi se po podatkih ministrstva za obrambo Velike Britanije v neposrednem kontaktu z ukrajinskimi borci borili tudi z lopatami. Razlog je pomanjkanje streliva. Gre za slovite sovjetske/ruske vojaške lopate MPL-50, ki so sicer namenjene vkopavanju, se pa uporabljajo tudi v bojih mož na moža, poroča The Jerusalem Post.

Boj z lopatami naj bi postajal vse pogostejša napadalna taktika ruskih sil. Gre za smrtonosno orožje, ki ima v Rusiji kultni status. Vendar pa ni znano, v katerih bitkah naj bi se Rusi posluževali tega orodja/hladnega orožja. Spomnimo: pred tedni je vodja ruskih plačancev skupine Wagner Jevgenij Prigožin obtožil nekatere uradnike, da njegovim borcem namerno odrekajo strelivo.

Šlo naj bi za posledico rivalstva med Prigožinom in delom ruske elite. Znano je še, da se je ruska vojska primorana zanašati na zastarelo sovjetsko orožje, ki je bilo skladiščeno od 70. let prejšnjega stoletja. Nezavidljivo situacijo gre razumeti kot posledico gospodarskega vpliva mednarodnih sankcij, logističnih težav, uvoznih omejitev in korupcije v vladnih vrstah. Pojavljajo se ugibanja, da Rusija izgublja zagon, ker dolgotrajna vojna ni bila v njenih načrtih.

Del ruske vojske ni ustrezno opremljen in pripravljen na boj
Predsednik Vladimir Putin je prav gotovo domneval, da bo vojne konec v nekaj dneh podobno kot v primeru Krima leta 2014. Bil je prepričan, da si bo Ukrajino enostavno pokoril, Zahod pa bo to sprejel kot dejstvo. Vse od začetka polne invazije z bojišča sicer prihajajo informacijo o številnih pomanjkljivo opremljenih in oboroženih ruskih vojakih. Navaja se tudi neustrezna pripravljenost dela ruske vojske za boj.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Koalicija s posebnim zakonom zaščitila Golobove rabote

Stranka SDS nasprotuje noveli zakona o parlamentarni preiskavi, ki...

Nemška vlada se je spravila na svobodo tiska

Nemška notranja ministrica Nancy Faeser je prepovedala revijo Compact,...

[Komentar] Atentat sredi Bidnovega kaosa

Poskus atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se ni zgodil...

KLS Ljubno se pobira kljub 100-milijonski škodi po poplavah

Podjetje KLS Ljubno, ki je specializirano za proizvodnjo zobatih...