Razkrivamo, kako je ministrica za finance Mateja Vraničar Erman želela ogoljufati sodišče ter kdo ji je pri tem pomagal

Datum:

Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman je slaba prevarantka: hotela je pretentati sodišče, a so jo ujeli. Mali delničarji sedaj zahtevajo, da tudi ona s svojima sodelavkama ustrezno odgovarja. 

Potem ko je Ustavno sodišče odločilo o protiustavnosti zakona o bančništvu, je Vseslovensko združenje malih delničarjev sklicalo novinarsko konferenco, na kateri so brez zadržkov s prstom pokazali na odgovorne pri goljufiji lastnikov podrejenih obveznic. “V prvi vrsti slovenska trojka Alenka Bratušek, Boštjan Jazbec, Uroš Čufer. Pri tem je sodeloval tudi Mitja Mavko, ki je na Ministrstvu za finance dal vse tiste neuradne obljube po elektronski pošti, in viceguvernerka Stanislava Zadravec Caprirolo. Poleg tega je tudi Janez Fabijan, ki je tudi na seznamu ovadenih in za katerega je preiskovalni sodnik ugotovil sum. Odgovorna za to sta tudi viceguvernerja Banke Slovenije, veliko odgovornost pa nosi tudi Mateja Vraničar Erman, ki je s sodelavkama Moniko Pintar Mesarič in Urško Cvelbar pisala to novelo zakona o bančništvu, konkretno tudi 350.a člen. En teden so razmišljali, kako bi ga tako napisali, da bi Ustavno sodišče na prvi pogled pretentali, da se to pravno sredstvo da izkoristiti oziroma je učinkovito, čeprav so se potrudili tako, da je vsakemu finančniku, bančniku jasno, da dejansko v praksi ni mogoče tega izvršiti,” je povedal Tadej Kotnik, sicer prvopodpisani na pobudi za oceno ustavnosti zakona o bančništvu.

Vlada ne ignorira le novinarjev Nove24TV, temveč tudi male delničarje
Predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev Kristjan Verbič je ob tem dodal, da pričakujejo, da bodo nosilci, ki so odgovorni za odvzem pravice do sodnega varstva bančnim vlagateljem, zaradi česar se je postopek zavlekel za 3 leta, za nastale razmere in posledice ustrezno odgovarjali. Se pa tudi mali delničarji soočajo s popolnoma ignorantskim odnosom vlade in odgovornih do odločbe Ustavnega sodišča. Kotnik ob tem ugotavlja: “Jaz ne zaznam nobenega odziva od nikogar. Ministrstvo za finance, vlada, Banka Slovenije – kot da tega ne bi bilo. Če jih jaz sprašujem, ne dobim odgovora, mogoče boste imeli novinarji več sreče. Vam pa že vnaprej povem, da bodo sfabricirali nek odgovor, ker vedno imajo nek kvazi odgovor, zakaj je pri nas vse tako posebno, zakaj so bile pri nas bojda banke v najslabšem stanju v celi Evropi.”

Končno bodo poplačani za vse izgube in muke zaradi Banke Slovenije
Kljub vsemu pa bo morala Vlada Republike Slovenije spoštovati odločbo Ustavnega sodišča. Odvetnica razlaščenih Petra Jereb je povedala: “Z odločbo Ustavnega sodišča smo izredno zadovoljni, ker je končno odprlo možnost, da vsi razlaščeni vlagatelji dobijo učinkovito sodno varstvo in bodo končno poplačani za svoje izgube in muke, ki so jih sedaj v vseh teh treh letih z dejanji Banke Slovenije utrpeli. Ustavno sodišče daje jasno napotilo Državnemu zboru, kako naj pripravi nov zakon oziroma nove zakonske določbe glede učinkovitega sodnega varstva. Končno je podprlo vsa naša prizadevanja, da se bodo lahko sploh tožbe oziroma drugi sodni postopki začeli, da je pojasnjeno, da je ves čas do sedaj bilo nemogoče učinkovito zaščititi vlagatelje, saj noben ni razpolagal z odločbami, cenitvami Banke Slovenije, zato so bili vsi vlagatelji oškodovani in sploh do odločitev Ustavnega sodišča učinkovitih sodnih postopkov ni bilo mogoče začeti.”

Zahtevali bodo, da se jim odtujena denarna sredstva vrnejo v celoti
Odvetnik razlaščenih Matej Kunič pa je za konec poudaril, da s pobudo za presojo ustavnosti zakona o bančništvu zahtevajo, da se v celoti preveri sanacija bank v letu 2013, ter da bodo dokazali, da si imetniki podrejenih obveznic zaslužijo, da se jim odtujena denarna sredstva vrnejo v celoti. Poleg tega predlagajo, da stroške sodnih taks in dokaznega bremena nosijo tisti, ki so izbris povzročili, in ne tisti, ki so oškodovani in bodo sprožali postopke pred sodišči.

M. S.

Sorodno

Zadnji prispevki

Trump Bidna označil za najslabšega predsednika v zgodovini ZDA

Nekdanji ameriški predsednik in republikanski predsedniški kandidat Donald Trump...

[Video] 94-letnega Lojzeta iz vozička spravila frajtonarica

Na Radiu Ognjišče poteka čudovita dobrodelna akcija Dobro delo dobro dene, ki...

[Video] Nov Golobov ‘mimostrel’ – še pred dnevi hvalil vitalnost Bidna

Premier Robert Golob je še pred nekaj dnevi hvalil...