Razkrivamo, zakaj urednik Sobotne priloge Žerdin brani Maslešo: Njegovo ženo, ki je del sodniške elite, “pokrili” v aferi spanja v predsedniškem apartmaju

Datum:

Novinarski ceh je v primeru afere “Masleševa diploma” odigral milorečeno nenavadno vlogo. Če so novinarji osrednjih medijev še nedolgo nazaj preganjali poslanca Branka Simonovića in ugibila o njegovi izobrazbi, dokler ni poslanec Desusa, ki občasno podpira koalicijo, pokazal svoje diplome, je v primeru nekdanjega predsednika vrhovnega sodišča popolnoma drugače. RTV se z njegovo zgodbo ni ukvarjal, 24ur je prvič poročal šele takrat, ko je Masleša pokazal svojo diplomo, a se o verodostojnosti pravosodnega izpita ni vprašal, čeprav je tudi vrhovni sodnik Jan Zobec večkrat v zadnjih dneh poudaril, da zadeva še ni zaključena. No, časopis Delo, natančneje urednik Sobotne priloge Ali Žerdin, pa je Maslešo vzel celo v bran.

                   

“Ko je humor izgnan iz družbe, je to zelo slab znak Branko Masleša, vrhovni sodnik, je na mizo položil dokumente, ki naj ne bi obstajali. Opravičila za natolcevanja ni dočakal. Tarča potvorb ni bil Branko Masleša. Tarča je sodstvo. Cilj je spodkopavanje zaupanja v institucije.” To so trditve Alija Žerdina, ki za Maslešo pravi, da je na natolcevanja odgovoril z dostojanstvom in besedami »Žalosti me …«

V pravosodju dela 46 let, v slovenskem sodstvu od leta 1980. Od leta 2000, ko je postal vrhovni sodnik, se vsak dan iz Kopra vozi v Ljubljano. “Zaseda oblastno funkcijo, dobrih šest let je bil tudi predsednik vrhovnega sodišča, a je ohranil smisel za samoironijo in humor,” Žerdin z izbranimi besedami piše o sodniku, ki je javnosti pred leti postal znan po besedah, da je Janšo “treba s*ukati. In da ga je poskušal zašiti v aferi Patria.

Ali Žerdin je v sobotni prilogi branil Branka Maslešo.

Dvoličnost dominantnih slovenskih medijev v rokah ne pozna meja, o čemer smo v teh dneh že pisali. Tako je bilo tudi v primeru napadov na nekdanjo predsednico DeSUS Aleksandro Pivec zaradi njenih obiskov v podjetju Vinakras in nočitvah v Izoli. A pred leti so RTV Slovenija, POP TV, sedanja novinarska trojica Necenzuriranega, Dnevnika in Mladine ter drugi pridno molčali o nastavitvenih stroških vodje Centra za izobraževanje v pravosodju sodnice dr. Tadeje Jelovšek, partnerice urednika Sobotne priloge v Petričevem glasilu Delo Alija Žerdina. Le-ta je večkrat prespala v predsedniškem apartmaju Hotela Bernardin na stroške organizatorja dogodka.

Spomnimo. Vlada Republike Slovenije je v letu 2017 sporočila in poudarila, da Ministrstvo za pravosodje, Center za izobraževanje v pravosodju nikoli ni najelo predsedniškega apartmaja ter da so vsi predstavniki Centra za izobraževanje v pravosodju, ker so bili v funkciji organizatorja dogodka, v hotelu bivali brezplačno.

Branko Masleša. Foto: Matic Štojs Lomovšek

V hotelu Bernardin je v času izobraževalnih seminarjev Jelovškova v okvirju svoje institucije in Ministrstva za pravosodje kot se za predstavnico slovenske elite spodobi prespala v predsedniškem apartmaju v znanem portoroškem hotelu. V njem je spala od 15. do 18. marca, od 7. do 9. septembra, od 17. do 18. septembra, od 22. do 23. septembra, od 10. do 11. oktobra, od 17. do 19. oktobra 2016. Luksuzni apartma je med drugim koristila še v letu 2017 od 1. do 4. aprila 2017. Med drugim smo že poleti 2020 razkrili, da so od leta 2008 do najmanj 2017 vse stroške udeležencev nastanitve krili organizatorji.

Dominantni mediji pred leti o ženi Alija Žerdina in njenem spanju v predsedniškem apartmaju v času izobraževanj, ki smo jih navedli v začetku članka, niso črhnili niti besedice. Glede na njene povezave in dobre odnose z Brankom Maslešo je moč razumeti, zakaj Žerdin tudi v primeru afere diploma ni opravil svojega dela.

T. F.

Sorodno

Zadnji prispevki

Fenomen Prebilič: Ali stari botri že tlakujejo pot “novemu obrazu”?

Ali se je na letošnjih evropskih volitvah že začel...

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...