Razmere v Beli krajini z varnostnega vidika katastrofalne: Številni Belokranjci kličejo domov in domačim naročajo, naj se zaklenejo v hiše

Datum:

Na naše uredništvo se je obrnil prebivalec Bele krajine, ki je zaskrbljen nad številom migrantov, ki so na nezakonit način vstopili v našo državo. Ob tem je predložil fotografijo skupine migrantov, ki se brezskrbno sprehaja po Sloveniji – da ne bodo zopet nekateri nejeverni Tomaži glasno razglašali, da povečanega vala migrantov ni in da gre zgolj za desničarski populizem. Gre za realnost, katere se še posebej zavedajo policisti, ki varujejo mejo, in zaskrbljeni prebivalci obmejnih mest, po katerih se migranti brezskrbno sprehajajo. 

Minuli konec tedna so slovenski policisti prišli na sled 92 tujcem, ki so nezakonito prečkali državno mejo na območju Bele krajine. Migranti, ki so državljani Afganistana, Alžirije, Egipta, Irana, Libije, Maroka, Nepala in Sirije, so po navedbah STA zaprosili za mednarodno zaščito, nato pa so bili odpeljani v azilni dom. Belokranjski policisti so migrantom na sled prišli med opravljanjem nalog varovanja državne meje, in sicer na območju krajev Učakovci, Dolenjci, Vinica, Gorenjci, Črnomelj, Zilje, Drežniki, Vukovci, Miliči, Preloka, Rakovec, Drašiči in Železniki.

“Včeraj je potekala seja občinskega sveta Črnomelj. Največ klicev v zadnjih dneh sem prejela na temo, ali se bo Kolpa res zaprla za kopanje,” je pred dvema dnevoma zapisala občinska svetnica v Črnomlju mag. Maja Kocjan, ki opozarja na situacijo v Beli krajini, kjer se zaradi prihoda vedno novih in novih migrantov razmere poslabšujejo. Po njenih navedbah pa naj bi sedaj slovenska policija ilegalne migrante vračala nazaj na Hrvaško.

Odgovor črnomaljske županje Mojce Čemas Stjepanovič je bil, da se Kolpa ne bo zaprla ter da policija in vojska obvladujeta situacijo. Spomnimo, da je v tem tednu prišlo na nasprotni strani Žuničev (hrvaška stran) do napada policista s strani ilegalnega migranta ter so bili policisti primorani streljati. “V teh dneh so sicer naši policisti končno začeli vračati migrante na hrvaško stran. Škoda le, da tega niso počeli že od začetka in do takšnega navala in utopitev sploh prišlo ne bi. Na to možnost sem jih opozorila že pred meseci in so bili s to možnostjo že seznanjeni, pa tudi zakonodaja tako določa,” poudarja Kocjanova.

Migranti so nas opazili in nas klicali na drugo stran reke Kolpe. (Foto: Nova24TV)

Nekaj več kot 30 odstotkov nezakonitih prehodov na območju policijske postaje Metlika (Bela krajina)
Policijska uprava Novo mesto nam je sporočila, da so do vključno 5. junija letos pri ilegalnem prestopu meje prijeli 1.221 oseb različnih državljanstev, pri čemer pa se kar 60 odstotkov primerov ilegalnih prestopov zgodi na območju policijske postaje Črnomelj. V enem primeru so vlomili v lesen pomožni objekt, v drugem pa je zagorela skladovnica drv, kjer je ogenj, ki so ga zakurili, ušel nadzoru. Na območju Policijske uprave Novo mesto so letos v prvih petih mesecih obravnavali 242 primerov ilegalnih prestopov in pri tem prijeli 1.094 oseb. Približno 60 odstotkov primerov nezakonitih prehodov se dogodi na območju policijske postaje Črnomelj, nekaj več kot 30 odstotkov na območju policijske postaje Metlika (Bela krajina), nekaj manj kot 10 odstotkov pa na območju policijske postaje Brežice. Do vključno 5. junija letos so na območju policijske uprave pri ilegalnem pristopu meje prijeli 1.221 oseb različnih državljanstev. Hrvaškim varnostnim organom so vrnili 229 oseb, ki so ilegalno prestopile državno mejo, od tega samo v prvih dneh junija 151.

Prebivalce obmejnega območja mineva potrpljenje
Medtem ko Policijska uprava Novo mesto občanom predlaga, da naj ne opuščajo običajnih (samo)zaščitnih ukrepov za varstvo premoženja, o pojavu sumljivih oseb pa naj nemudoma obvestijo policiste na številki 113, pa prebivalce obmejnega območja mineva potrpljenje. Ena izmed prebivalk Črnomlja je na Facebooku zapisala: “Vsi tisti, ki še vedno mislite, da je tole z migranti paranoja stranke SDS, pridite te dni v Črnomelj. Policijske sirene, marice, helikopterji non stop. Pravkar bila 200 m od naše hiše priča aretaciji skupine migrantov. Sin ravno na poti iz šole, občutek grozen.”

Eden od prebivalcev Bele krajine pa je zapisal: “Razmere v Beli krajini so z varnostnega vidika katastrofalne. Številni Belokranjci, ki ob 22.00 začenjajo nočno izmeno v Revozu, kličejo domov in domačim naročajo, naj se zaklenejo v hiše. Številni prosijo za premestitev v dop. ali pop. izmeno, da so ponoči lahko z domačimi.” Kot lahko na podlagi policijskih podatkov vidimo, se število migrantov povečuje, fotografije zaskrbljenih prebivalcev obmejnih krajev pa kažejo, da se jih veliko izmakne policistom.

N. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

Globalni indeks dezinformacij temelji na ideoloških, ne znanstvenih predpostavkah

Globalni indeks dezinformacij sledi ideološkim in političnim idejam, ne...

Poljaki na ulicah: Poljski poslanci EU parlamenta pozivajo k sprejetju protiustavnega zakona

Poljski poslanci Evropskega parlamenta pozivajo Donalda Tuska, naj uzakoni...

Otvoritev nove učne poti na Radenskem polju pri Grosupljem

Danes se je pri Centru ohranjanja narave Žabja hiša...

“Depolitizirana” RTV deluje kot ojačevalec protizahodnih narativ

Eden izmed sadov "depolitizacije" RTV je tudi uredniška politika,...