Rdeča inkvizicija: V skupini Ivana Galeta sežgali Domovino!

Datum:

“Ali je sploh potreben komentar? Ob tej fotografiji, ki je nastala v Skupini podpornikov Ivana Galeta. Na identičen način so se nacisti lotili Židov. Najprej z grožnjami in zasramovanji. Klevetanjem v medijih. Lažmi. Požigi. A mi se ne damo. Domovine ne damo. Branili jo bomo, pa če se militantneži zato razpočijo. Ne bojimo se jih. Ne galetovcev ne koga drugega,” je ob sežigu brezplačnega izvoda novega tednika Domovina zapisal njen odgovorni urednik ter uveljavljeni novinar Tino Mamić. V resnici gre za strah pred konkurenco, saj je revija postala pravi hit. Obenem situacija brutalno razgalja levičarsko “strpnost” in “odprtost” do vsega, kar ni mogoče umestiti med “petdeset odtenkov rdeče”. In to je za njih medijska svoboda – utišati drugače misleče?  

To, da radikalna levica počne vse tisto, kar očita drugim, je že dolgo časa več kot očitno. Gre za hinavsko dvoličnost. Ob tem gre omeniti sovražni govor in sprejemanje drugačnosti, ki ravno ne zaudarja po zatohlih svinčenih časih in smogu rdečih revirjev. V zadnjih dneh naj bi Slovenci na domove prejeli promocijski brezplačni izvod novega tiskanega tednika Domovina. Gre za ambiciozen projekt v času, ko večina tiskanih medijev propada, in ko zaradi svoje očitne politične pristranskosti vse bolj izgublja na priljubljenosti, kar pa je seveda tudi posledica razvoja spleta.

Poleg tega je znano, da bo novi tednik tudi “glasnik svobodnega gospodarstva” s tem pa, kot kaže velik trn v peti stranki Levica, njenim podpornikom in raznim zastonjkarjem iz vrst spolitiziranih nevladnih organizacij ter samooklicanih umetniških grupacij. Prav zato ni prav nič čudno, da so se ravno v skupini v podporo Ivanu Galetu tako brutalno lotili obračunavanja z njegovimi brezplačnimi izvodi (s sežiganjem, trganjem in politizirajem), kar gre po svoje razumeti kot pohvalo, ker dejansko kaže na to, da je nov tednik za nekoga nevaren, ga ogroža, ker doprinaša k pluralnosti slovenskega medijskega prostora. Gre za dokaz, da je “zmaj” medijskega totalitarizma v svojih smrtnih krčih in z repom udriha po dolgem in počez, njegova sapa enoumja pa počasi pojenja.

https://twitter.com/blazkarlin/status/1395421781977088005?s=20

Stvar je še bolj presenetljiva zato, ker skuša Domovina (ki že obstaja kot spletni portal), navkljub idejni bližini domovinskim, družinskim in krščanskim vrednotam, delovati kot politično neodvisni medij, ki se je že znašel na tnalu kakšnega desnega politika in celo Katoliške Cerkve (zaradi obsojanja spolnih zlorab). Sami zase trdijo, da so “neulovljivi”, in da jih niti Cerkev niti politične stranke nimajo za svoje (denimo NSi, kar je pogost očitek). Obenem se jasno izogibajo rabi prostaške, brutalne in napadalne retorike ter tudi v najslabših politikih iščejo kanček dobrega, pozitivnega, čeravno so drugačnih nazorov. Če smo bili nedavno že priča “kristalni noči” – ko so “rjavosrajčniki” (domnevno Antifa), vitrine in zid Zavoda Iskreni (izdajatelja Domovine), porisali s svastikami, smo tokrat, na simbolični ravni, priča krematorijskim pečem. Ali pa grmadam, kar vam bolj ustreza. Vse je v sozvočju s starorežimsko logiko: “Najprej diskreditacija, zatem likvidacija.”

Podporniki Ivana Galeta so se brutalno znesli nad novim tednikom Domovina. (Foto: Facebook)

Domovina je kakovosten medij, kar dokazuje že spletni portal, ki ima tudi do 250 tisoč unikatnih bralcev

Zavod iskreni je bil v zadnjem času na tnalu levo usmerjenih osrednjih medijev, ker je na razpisu Ministrstva za delo, ki ga vodi minister Janez Cigler Kralj iz resorja Nove Slovenije, dobil nekaj več kot 100 tisoč evrov sredstev za pomoč družinam po epidemiji Covida-19. Očitki so šli v smeri, da se je skozi sredstva financiral tudi portal Domovina, ki se je sicer na desnici uveljavil kot eden najbolj kvalitetnih konservativnih medijev s tematiko s področja družine, krščanstva in gospodarstva. Priznani novinar in novi urednik tednika Tino Mamić, ki ureja tudi Vipavsko, je na spletni strani omenjenega portala, v luči dogodka, zapisal sledeče: “Ali je sploh potreben komentar? Ob tej fotografiji, ki je nastala v Skupini podpornikov Ivana Galeta. Na identičen način so se nacisti lotili Židov. Najprej z grožnjami in zasramovanji. Klevetanjem v medijih. Lažmi. Požigi. A mi se ne damo. Domovine ne damo. Branili jo bomo, pa če se militantneži zato razpočijo. Ne bojimo se jih. Ne galetovcev ne koga drugega.”

Podporniki Ivana Galeta so se brutalno znesli nad novim tednikom Domovino. (Foto: Facebook, posnetek zaslona)

“V državi, ki ima svobodo medijev v ustavi, politična skupina zažge medij, še preden je izšla prva številka. Bo reagiral predsednik republike? Varuh človekovih pravic? Zdi se, da ne. Domovino so na grmado dali v FB Skupini podpore Ivanu Galeta. Mislite, da se bo Ivan Gale ogradil od tega? Ali celo pozval somišljenike, naj ostanejo demokrati in naj ne grozijo na tak pritelehen način? Bomo videli. Je rekel ta slepi.” Kmalu po objavi se je oglasil Gale: “Ne podpiram. Če komu revija ni všeč, naj jo odnese v zabojnik za zbiranje papirja. Skrbimo za okolje.” In v isti sapi dodal politično sporočilo: “Z Domovino, za Janeza naprej – v preteklost!” Na ponovno vprašanje, ali je somišljenike pozval, naj ne bodo nasilni, se ni več odzval.

Podporniki samooklicanega žvižgača Ivana Galeta so se grobo znesli nad brezplačnim izvodom Domovine. (Foto: Facebook, posnetek zaslona)

Tektonske medijske spremembe v času tretje vlade Janeza Janše utegnejo do konca mandata postaviti dosedanje razmerje moči na medijskem tržišču popolnoma na glavo. In če je o novem tedniku med drugim že poročal naš medij ter portal Požareport pa je večina “transparentnih”, “nepristranskih” in “neodvisnih” medijev zadevo gladko prezrla. Najprej naj bi izšlo 585 tisoč izvodov. 27. maja pa že kot običajna plačljiva revija v predvideni nakladi 5000 izvodov, letna naročnina pa bo 99 evrov.

Podporniki iz skupine Ivana Galeta so se brutalno znesli nad Domovino. (Foto: Facebook, posnetek zaslona)
Člani skupine v podporo Ivanu Galetu so se brutalno znesli nad tednikom Domovino. (Foto: Facebook, posnetek zaslona)
Podporniki Ivana Galeta so se grobo znesli nad Domovino. (Foto: Facebook, posnetek zaslona)
Galetovi podporniki so se grobo znesli nad tednikom Domovino. (Foto: Facebook, posnetek zaslona)

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Sanjska pogodba na Darsu za prijatelje Roberta Ilca iz NSi

Episcenter, agencija za merjenje javnega mnenja, ki deluje pod...

Fajonova škodljivo vsiljuje resolucijo o Palestini

Slovenija bo glasovala za polnopravno članstvo Palestine v Varnostnem...

Hladen tuš za Putina iz Kitajske: “Ruski poraz v Ukrajini je neizogiben”

Vojna med Rusijo in Ukrajino je uničujoča za obe...