[Video] Tomašič in Rant enotno: “Tisti, ki je za učinkovito vlado, za dolgotrajno oskrbo, za pluralno RTVS, mora glasovati PROTI!”

Voditelja oddaje Aktualno Boris Tomašič in Aleksander Rant (Foto: Nova24TV)

“Če si za dolgotrajno oskrbo, glasuj PROTI. Če si za vitko državo, glasuj PROTI. Če si za učinkovito vlado, glasuj PROTI. Če si za depolitizacijo RTV Slovenija, glasuj PROTI,” poudarja Aleksander Rant in dodaja, da vsi ti vladni glasovi ZA prinašajo nasprotje tistega, o čemer naj bi glasovali. V nedeljo po besedah Borisa Tomašiča glasujemo za normalno Slovenijo. “Če ste za normalno Slovenijo, glasujte PROTI,” je bil jasen v oddaji Aktualno. 

Koalicijske stranke pri vseh treh zakonih lažejo. “Pravijo, da želijo depolitizirati RTVS, pa poskušajo notri povleči ljudi, ki bodo do konca spolitizirali RTVS.  Pravijo, če ste za dolgotrajno oskrbo, glasujte za, s tem, da jo ukinjajo. Torej, če boste glasovali za, boste ukinili dolgotrajno oskrbo. Vaši starši torej ne bodo imeli več dolgotrajne oskrbe. Poleg tega se je v zvezi s tem zakonom razširila ena zelo velika laž, in sicer, da bodo tisti, ki že imajo neke pridobljene pravice, zaradi novega zakona te pravice izgubili,” je izpostavil Boris Tomašič in dodal, da gre za laž, ker se ne ukinja nobenih pravic. “Širi se nabor pravic, zato je potrebno glasovati PROTI”. 

Glede zakona o vladi pravijo, da je ta namenjen bolj učinkoviti vladi. Tomašič je namero vlade glede povečevanja števila ministrstev iz 17 na 20 označil za neumnost. “Vsi vemo: Več, kot je ministrstev, več je birokracije in stroškov,” je bil jasen in zanikal navedbe ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik, ki je dejala, da nova ministrstva ne bodo predstavljala nobenih dodatnih stroškov, čeprav povečevanje števila ministrstev prinaša nove ministre. Aleksander Rant je ob tem spomnil, da če glasujte za zakon o vladi, bo ministrica za infrastrukturo postala Alenka Bratušek, kateri je ljudstvo povedalo, da je ne želi več gledati v politiki. “Bratuškova je bila ministrica za infrastrukturo v času, ko se je projekt drugega tira za trikrat podražil, ko so se sklepali aneksi, za katere je ona obljubila, da jih ne bo. Kje je projekt izgradnje 24 kilometrov železniške proge?! Mi sedaj gradimo dovozne poti. No, in ta oseba bo sedaj ministrica,” je bil kritičen Rant. Glasovanje za prinaša tudi ministrstvo za solidarno prihodnost, katerega bo vodil Luka Mesec. Mesto ministra za družino pa bo po besedah Ranta pripadlo homoseksualnemu aktivistu brez družine Simonu Maljevacu. “Mislim, da je to “vrhunska poteza” za spodbujanje družinske politike, več rojstev, veselja nad življenjem.

Najde se denar za nova ministrstva in migracije
Sedaj imamo po besedah Tomašiča vlado, od katere nič ni. Strmoglavila je namreč gospodarska rast, inflacija gre gor, brezposelnost se povečuje, podpora državljanom se “blazno” povečuje s pomočjo navodil, kam it kupit špagete. “V glavnem nič od nič od te vlade pa jih je 17. Po novem pa jih bo 20,” je bil kritičen in dodal, da je očitno, da se sedaj že dva med seboj ne moreta dogovoriti, kaj se jih bo šele 20. Rant je izpostavil problematiko nekvalitete ministrov in to, da se s povečevanjem ministrstev jemlje še več denarja davkoplačevalcev. Denar se med drugim preusmerja v napake predsednika vlade, ko je bil ta še na Gen-I. “Mi rabimo 400 milijonov v rebalansu letošnjega proračuna. Vladajoči pravijo, da je temu tako, ker je potrebno plačati Janševe račune, resnica pa je drugačna. Golob je, ko je bil predsednik uprave Gen-I, prodal elektriko iz jedrske nuklearne elektrarne Krško v času, ko ta ni proizvajala elektrike. Torej v času remonta. Mi pa moramo sedaj kupovati Golobove napake, ki naj bi bil energetski Steve Jobs,je spomnil Rant in dodal, da pa na drugi strani ni denarja, da bi pokrili oskrbnine v domovih za starejše in začeli izvajati zakon o dolgotrajni oskrbi. Najde pa se denar za nova ministrstva in migracije.

Glasovanje PROTI po besedah Ranta ni neka desničarska agenda, ki ruši “uspešnost neverjetnega” Roberta Goloba. “PROTI Zakonu o vladi so tudi naravovarstvene organizacije, ki so bile proti zakonu o vodi. Ne samo, da so proti. Pravijo celo, da to, kar je poskušala Janševa vlada, je šala mala glede na to, kar poskuša vlada Roberta Goloba. Veliko večja škoda okolju, našim rekam in pitni vodi bo povzročena z Zakonom o vladi. Če vas gledalke in gledalci skrbi za slovenske vode, pojdite na referendum in glasujte PROTI,” je poudaril Tomašič. Rant pa dodal, da če se skrajno leve okoljske organizacije začnejo zavedati, da je Golobova vlada slabša od Janševe, torej vlada, ki so jo pomagali postaviti, potem je čas, da se vsi desnosredinski, desni, konservativni, katoliški ljudje zbudite in greste na volitve in glasujete trikrat PROTI.

Foto: Balkan River Defence

Taktika levice je izčrpavanje
“Vi boste kupovali S-budget izdelke, pa v Eurospinu najcenejše stvari, da bo imel Mesec svoje ministrstvo, pa fikus, tajnico, sekretarja itd.,” je opomnil Rant. Tomašič je povedal, da se zaveda, da je že marsikdo utrujen od volitev, in pozval, da naj zdržijo še dve nedelji. “Najprej podite rešit svojo prihodnost, nato pa odidite na volišča vsi, ki imate drugi krog županskih volitev. Rant je opozoril, da je potrebno zavedanje, da je izčrpavanje taktika levice. “Ne se jim dat!,” je bil jasen in dodal, da je več kot očitno, da bi bile lahko lokalne volitve in referendumski dan na isti dan.

“Pred volišči agresivno napadajo, nagovarjajo: bodite za. Poglejte, če ste za, recite: sem za, zato bom glasoval proti,” je poudaril Tomašič. “Tisti, ki je za učinkovito vlado, za dolgotrajno oskrbo, za pluralno RTVS, mora glasovati PROTI,” je izpostavil Rant in dodal, da v nasprotnem primeru glasuješ za svojo pogubo. “Če glasuješ trikrat za, lahko temu rečeš tudi samomor iz zasede,” je dodal Tomašič.

Naša družba je dolžna poskrbeti ta tiste, ki ne morejo poskrbeti sami zase
Tomašič je izpostavil, da se okrog Zakona o dolgotrajni oskrbi pojavlja ogromna manipulacija. “Leta in leta se na tem področju ni naredilo nič. Levičarske vlade so govorile, bla bla, denar dajale v raziskave. 74 milijonov so želeli dati, da bi tuhtali, kaj narediti. Vlada Janeza Janše je sprejela zakon o dolgotrajni oskrbi in ga predlagala parlamentu, ta pa ga je sprejel. Zakon predvideva veliko rešitev, ne pa vseh. To pomeni, da ga je potrebno nadgraditi. Vlada Roberta Goloba je prišla in rekla, da se ta zakon ne bo začel izvajati 1. januarja prihodnje leto, ampak čez eno leto. Za eno leto bodo ustavili izvajanje zakona, ki je nujno potreben. Dejstvo je namreč, da se slovensko prebivalstvo stara,” je opozoril Tomašič in dodal, da je naša družba dolžna poskrbeti ta tiste, ki ne morejo poskrbeti sami zase. “To piše v ustavi, konec koncev pa je to naša dolžnost,” je bil jasen.

“Ne smemo dovoliti, da je kdorkoli prepuščen sam sebi.” V nedeljo se bomo po besedah Tomašiča odločali o tem, ali bomo od države kot državljani zahtevali, da ta sredstva zagotovi in da poskrbi za ljudi, da se ne bo dogajalo to, da ni dovolj kadra, da onemoglim na odprtih ranah lezejo črvi, ker ni kadra, da bi očistili rane, redno previjali ljudi. “Do te točke je prišla naša država. Vam pa vladajoči govorijo, da glasujte za, da se ukine dolgotrajna oskrba,” je bil kritičen. Rant je spomnil na besede ministra Luke Mesca, ki je dejal, da če bo zakon o dolgotrajni oskrbi, ki ga je sprejela Janševa vlada, se bodo oskrbnine povišale za 30 milijonov, tega denarja pa ni. Dejal je, če se glasuje za, pa bodo denar zagotovili. “To je svinjarija. Oskrbnine se niso povišale zaradi zakona, ker ta velja! Mesec, ki vam govori, da vlada nima 30 milijonov za oskrbnine, je v sodelovanju s finančnim ministrom dolgotrajni oskrbi z rebalansom proračuna vzel 80 milijonov dolgotrajni oskrbi in 60 milijonov namenil oskrbi in integraciji migrantov,” je bil kritičen Rant in dodal, da je Janševa vlada zagotovila proračunske rezervacije do leta 2025.  V tem času bi se moral narediti nov zakon oziroma dopolnitev, ki bi predvidevala nov prispevek za dolgotrajno oskrbo.

“Milijarda in pol evropskih sredstev je bila sproščena in zagotovljena za projekt dolgotrajne oskrbe pod pogojem, da se prične izvajati s 1. januarjem 2023,” je opozoril Rant in dodal, da kdor glasuje za zakon, glasuje, da se odrečemo milijardi in pol evropskih sredstev. Ker vladajoči širijo dezinformacije, da če boste glasovali za zakon, boste izgubili pridobljene pravice, je Tomašič poudaril, da to ne drži. “Zakon pravi, da vse pridobljene pravice ostanejo. Dodajajo pa se nove z izvajanjem zakona.” Ker se je Zveza društev upokojencev Slovenije izrazila za podporo vladnim zakonom, je Tomašič poudaril, da je do tega prišlo zaradi izjemnih pritiskov. “Ne bom več govoril o komunizmu, ampak fašizmu, ki se širi po naši državi iz vladne palače”. 

Foto: Nova24TV

Novi zakon o RTVS totalno politizira RTVS
Za konec sta se Tomašič in Rant dotaknila še novele Zakona o RTVS, s katero naj bi se depolitiziralo javno televizijo. “Ta zakon je zelo pomemben, ker z njim želijo popolnoma prevzeti nadzor nad RTV Slovenija, nad informiranjem in si na ta način zagotoviti praktično neskončno oblast. Roberta Goloba razglasiti za maršala in mu dati dosmrtni mandat. Pro Plus oziroma POP TV je tako odvisen od denarja državnih podjetij in države, zato bodo pridni,” je pojasnil Tomašič in dodal, da je RTVS dobila legalno in legitimno vodstvo, ki je začelo delati malo drugače, kot bi želeli vladajoči. “To ni postala Janševa televizija. Pojavilo se je le nekaj novinarjev in urednikov, ki niso podvrženi diktatu Goloba oziroma globoki državi. Tako so po nujnem postopku, ki je rezerviran za naravne katastrofe in vojna stanja, spremenili zakon o RTVS”.

Prvo, kar bodo po besedah Tomašiča naredili, je, da bodo nezakonito in neustavno zamenjali kompletno vodstvo RTVS. “Če meni ne verjamete, verjemite Miru Cerarju. Človeku, ki ga je globoka država nastavila za premierja. Ko je izstopil iz politike, je očitno dojel, da mora ohraniti svojo pravno integriteto”. Da gre za kršitve, sta opozorila tudi Rajko Pirnat in Matej Avbelj. “Smo v fazi, ko Golobova vlada s svojimi podstreški v Državnem zboru sprejema protiustavne zakone. Žal imamo na Ustavnem sodišču večino levih aktivistov, ki so po izobrazbi pravniki, ne pa po mišljenju. Zato je ključen referendum. Mi ljudje moramo ugotoviti, da je zakon protiustaven,” je poudaril Rant in dodal, da novi zakon o RTVS totalno politizira RTVS. “Dejali so, da politika ne bo imenovala nikogar, pa bo sedaj dva predstavnika sveta imenoval Državni zbor RS. Dva imenuje Nacionalni svet za kulturo, katerega člane imenuje minister za kulturo. To so že štirje politični. Pet članov imenuje kolektiv, torej izmed tistih, ki sedaj stavkajo. Enega člana imenuje Varuh človekovih pravic, ki je imenovan s strani politike. Enega imenuje Informacijska pooblaščenka, ki je zopet imenovana s strani politike. Želijo vam prodati drek v celofan zavit,” je bil kritičen Rant. Tomašič pa je med drugim tudi opozoril, da je problematično, ker se ukinja Nadzorni svet RTVS, kar pomeni, da nihče ne bo nadzoroval financ. “Zaposleni bodo sami odločali, kam denar dati, za kaj ne,” je dodal in spomnil, da je bil po podobnem modelu za predsednika programskega sveta imenovan Janez Kocijančič, in sicer kot predstavnik Olimpijskega komiteja Slovenije, ki bo imel tudi sedaj možnost predlagati člana.

Sara Kovač