Papež Frančišek je ruski napad na Ukrajino primerjal s tem grozovitim Stalinovim dejanjem

Datum:

Papež Frančišek je v sredo dejal, da Ukrajinci danes zaradi agresije trpijo in primerjal rusko vojno v Ukrajini s strašnim genocidom v 30. letih 20. stoletja, ko je sovjetski voditelj Josef Stalin v državi povzročil lakoto.

Papež Frančišek je med tedensko splošno avdienco govoril tisočim ljudem na Trgu svetega Petra in omenil “gladomor” ali smrt zaradi lakote, v kateri je umrlo na milijone Ukrajincev. “V soboto obeležujemo obletnico strašnega genocida gladomorja, iztrebljanja z lakoto v letih 1932–33, ki ga je umetno povzročil Stalin,” je dejal.

“Molimo za žrtve tega genocida in molimo za Ukrajince– otroke, ženske, starejše –, ki danes trpijo mučeništvo agresije,” je dejal.

Papež Frančišek (Foto: epa)

Na stotine let so bili ukrajinski jezik in kakršno koli izražanje ukrajinske kulture in neodvisne identitete zatirani, najprej pod Ruskim cesarstvom in kasneje s strani Sovjetov. Gladomor pa je bil posledica Stalinovih prizadevanj nasilne kolektivizacije kmetijstva in izkoreninjenje novonastalega ukrajinskega nacionalističnega gibanja.

Papež Frančišek (Foto: STA)

Odkar je Rusija februarja izvedla invazijo na sosednjo državo, je Frančišek Ukrajino omenjal v skoraj vseh svojih javnih nastopih in večkrat opozoril, da kriza lahko sproži uporabo jedrskega orožja z neobvladljivimi globalnimi posledicami. Prejšnji mesec pa je papež prvič neposredno prosil ruskega predsednika Vladimirja Putina, naj ustavi “spiralo nasilja in smrti” v Ukrajini.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Poziv iz KGLU: Iščemo dela Franca Bernekerja!

V KGLU ob 150-letnici rojstva Franca Bernekerja pripravljajo razstavo, posvečeno...

Vsak dan več ilegalcev v Spodnjem Podravju!

Slovenska vlada se ponovno sooča z ostrimi kritikami zaradi...

Franc Breznik nagovoril na 35. festivalu Dobrot slovenskih kmetij

Nedavno se je na Ptuju odvijal že 35. festival...

Če si tranzicijski levičar, lahko dobiš kredit tudi na “lepe oči”?

Kako je mogoče, da novoustanovljena stranka dobi kredit za...