Resnica o dnevu OF: Gre za praznovanje kolaboracije nacizma, fašizma in komunizma!

Datum:

“Stara gorenjska modrost pravi, da če eni na druge kričijo: »Fašisti! Nacisti!«, drugi pa nazaj: »Socialisti! Komunisti!«, po dolinah med gorami odmeva samo še: »Isti, isti, isti…!«” je na svojem Facebook profilu zapisal Branko Grims. Opozarja tudi, da je bila druga svetovna vojna tako uničujoča prav zaradi kolaboracije fašistov, nacistov in komunistov ob njenem začetku, nacisti pa so se zločinskih metod učili prav od Stalina. Dandanes se po njegovem mnenju zgodba ponavlja ob “kolaboraciji fašistov Antifa in radikalnih muslimanov”. Ob tem še navaja, da islamski skrajneži in levičarji vse bolj odkrito sodelujejo, kar kažejo številni dogodki po svetu. “Levičarji bodo prodali za oblast tudi lasten narod in varnost ljudi, samo da uničijo vse, kar je utemeljeno na krščanskem izročilu in varovanju človekovih pravic,” je oster poslanec Grims. 

“V noči na 27. april leta 1941 namreč v Ljubljani niti slučajno ni bila ustanovljena Osvobodilna fronta, kot vedno znova lažejo levičarji, ampak je bila v resnici ustanovljena Protiimperialistična fronta za boj proti Angliji, Franciji in Ameriki,”  je na svojem Facebook profilu zapisal poslanec državnega zbora Branko Grims, ki ostro nasprotuje potvarjanju zgodovine. Po njegovem prepričanju je bila tistega dne ustanovljena fronta komunistov za sodelovanje s fašisti in nacisti v boju proti demokratičnemu svetu, nacisti pa so se svoje okrutnosti v taboriščih učili prav od Stalina, ki je svoje zločinske metode izpopolnil v gulagih.

Nenazadnje so nacisti in komunisti skupaj začeli 2. svetovno vojno, in sicer z okupacijo Poljske, ki je bila tako uničevalna prav zaradi tesnega sodelovanja vseh treh totalitarizmov. Zgodba pa se danes ponavlja ob “kolaboraciji fašistov Antifa in radikalnih muslimanov”, še meni poslanec. Islamski skrajneži in levičarji sodelujejo vse bolj odkrito, svetovne feministične pohode proti Donaldu Trumpu je namreč vodila ženska, povezana z organizacijami skrajnega islama, ki je že bila obsojena za teroristična dejanja. “Levičarji bodo prodali za oblast tudi lasten narod in varnost ljudi, samo da uničijo vse, kar je utemeljeno na krščanskem izročilu in varovanju človekovih pravic,” še meni gospod Grims.

Letošnji 27. april pa je za malikovalce tega kultnega praznika prav poseben, saj so javne prireditve do nadaljnjega zaradi epidemije koronavirusa prepovedane. Preživeti ga bodo pač morali v karanteni za štirimi zidovi, kar zna biti za njih precej boleče. Sicer mineva že 79 let od famoznega sestanka v Vidmarjevi vili v Ljubljani, kjer so se zbrali komunisti, krščanski socialisti, sokoli, žensko gibanje Angele Vode, kulturniki in Nagodetova Stara pravda. Po uradni verziji so se tam zgodili usodni premiki boja proti okupatorju in protifašističnega boja, številni dokumenti in pričevanja pa nakazujejo ravno nasprotno.

Ukinil ga je tisti, ki ga je sprejel

Praznik dneva ustanovitve Osvobodilne fronte so v povojni socialistični Sloveniji sprejeli leta 1948 in se je kot najsvetejši med takratnimi prazniki praznoval do leta 1951. Takrat so poslanci slovenske vlade opustili praznovanje 27. aprila in določili 22. julij kot glavni praznik, ki se je imenoval dan vstaje in simboliziral dan, ko so v okupirani Sloveniji počile prve partizanske puške. V resnici je bil ta dan vstaje več ali manj za lase privlečen partijski mit, ki je nastal na podlagi dokaj nepomembnega dogodka – napada treh komunistov, ki so iz gozda streljali na orožnika slovenskega rodu Franca Žnidaršiča in ga ranili.

V resnici je bil prvi oboroženi spopad v okupirani Sloveniji med slovenskimi odporniki in pripadniki okupacijskih enot 13. maja 1941, ko se je vodja Tigra Danilo Zelen še z dvema soborcema na Mali Gori pri Ribnici spopadel z italijanskimi karabinjerji. Ta dogodek sta seveda komunistična oblast in partijsko zgodovinopisje desetletja zamolčevala.

Slovenski komunisti izbrisali dan OF zaradi strahu pred Srbi

Vrnimo se k dnevu OF. Razlog za “izbris” dneva OF  leta 1951 je bil v takratnih projugoslovansko usmerjenih komunistih, ki niso želeli, da bi nastali spori med jugoslovanskimi republikami glede datumov in začetkov bojev. Prvenstvo so si namreč lastili Srbi, ki so dan vstaje praznovali 7. julija.

Praznovanje OF je bilo pozabljeno vse do leta 1968, ko je Josip Vidmar izpostavil, da bi bilo potrebno znova uveljaviti 27. april. Prav Vidmar pa je bil zraven, ko so leta 1948 prvič sprejeli zakon, prav tako je podpisal njegovo ukinitev leta 1951 in leta 1968 znova predlagal njegovo uveljavitev.

Ta datum je nastal manipulativno

O začetkih Osvobodilne fronte govori Edvard Kocbek v dnevniškem zapisu, ko so ob tridesetletnici podeljevali posebna priznanja udeležencem ustanovnega sestanka. “Prvič: Zgodovina NOB ne pozna nobene uradne ustanovitve Osvobodilne fronte. Tudi antifašistična fronta ni bila ustanovljena, kajti ta je obstajala že pred razpadom Jugoslavije. Ta datum je nastal manipulativno, Kidrič je potreboval datum ustanovitve in zato so pač nek debaterski sestanek pri Vidmarju proglasili za zgodovinski datum ustanovitve OF,” piše o Kocbekovih spominih Andrej Inkret v delu In stoletje bo zardelo.

“Drugič pa me na tistem debaterskem sestanku ni bilo, ker so mi bili komunisti tisti čas Hitlerjevega pakta s Stalinom upravičeno sumljivi.” Kocbek je namreč odklanjal njihove pogovore vse do Hitlerjevega napada na Sovjetsko zvezo, prava OF pa se je po njegovem začela oblikovati šele poleti 1941, ko so začeli aktivno sodelovati tudi krščanski socialisti.

Ohranjajo zgodovino za potvarjanje mitov

Da gre pri 27. aprilu za mit, ki ne vzdrži zgodovinske presoje, je potrdil tudi nekdanji poslanec Demosa in krščanski socialist Andrej Magajna. Ob tem gre navesti, da so bili krščanski socialisti del koalicije OF. Prav on je pred štirimi leti, ob 75-obletnici OF, glede svoje neudeležbe na proslavi dejal: “Ravno zato ne bom prišel. To je protest proti govorcem, ki bodo omenjali ime krščanskih socialistov po interpretaciji zmagovalcev in jih bodo, tako kot včeraj, zlorabili tudi danes,” je dejal.

Žan Novak

Sorodno

Zadnji prispevki

Ministrica Vrečko za vodenje NUK imenovala družinskega prijatelja, ki ne izpolnjuje pogojev

Vlada Roberta Goloba nadaljuje s političnim nastavljanjem kadrov na...

V Belgiji aretirali sedem ljudi, ki so pripravljali teroristični napad

Belgijska policija je danes aretirala sedem ljudi, ki so...